Inge HoP

About the author : Ik ben Inge, arbeids- en organisatiepsycholoog, PhD student en zelfstandig ondernemer. Bij HoP neem ik je mee in de A&O psychologie, het promoveren en mijn belevenissen als ondernemer. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

ZZP – een half jaar on the way: vallen, opstaan en weer vallen

Inge, Profileren, Toekomstperspectief, Werken 2 Comments

Zonder opdrachten en zonder naamsbekendheid sta ik dus op exact hetzelfde punt als een half jaar geleden. Je zou daarmee kunnen concluderen dat mijn eerste 6 maanden niet heel succesvol waren. Ik heb immers niets bereikt van wat ik had gehoopt. Toch zie ik het zelf anders.

Afgelopen oktober startte ik voor één dag in de week als ZZP-er. Nu, 6 maanden later, blik ik terug op mijn belevenissen in het eerste half jaar als zelfstandige. Wat ik vooral geleerd heb: voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf.

2017 april 6

In oktober begon ik met mijn eerste opdracht voor een toffe startup. Mijn opdracht was leuk, ik hield me bezig met teamontwikkeling en had veel vrijheid om dingen te doen zoals ik het wilde. Het team waar ik in terecht kwam was ontzettend gezellig; samen gingen we er echt voor. Al snel bleek de startup in financieel zwaar weer te verkeren. Facturen konden niet worden voldaan en er was veel onduidelijkheid over de toekomst. Hoewel dit misschien negatief klinkt, was het ’t niet. Iedereen geloofde in het product, samen liepen we nog een tandje harder. Het ‘wij-gevoel’ was groot. Helaas mocht het (vooralsnog) niet baten. Per maart heb ik mijn opdracht moeten neerleggen.

Daarnaast dacht ik ‘even’ een website in elkaar te knutselen, te bloggen en mijn naam op te bouwen. Van november tot maart zaten we thuis in een grote verbouwing. Vrijwel al onze vrije tijd ging er aan op. De avonden dat ik vrij was, kon ik me echt niet motiveren achter mijn laptop te kruipen en met mijn bedrijf aan de slag te gaan naast de 40 uur die iedere week gewoon gewerkt moesten worden. Ik was té moe. En als ik wel energie had, zocht ik vrienden op of ging ik sporten. Even thuis weg uit de zooi. Je snapt, mijn website bleef liggen en extra bloggen – naast Humans of Psychology – deed ik niet.

 

Was ik succesvol?

Zonder opdrachten en zonder naamsbekendheid sta ik dus op exact hetzelfde punt als een half jaar geleden. Je zou daarmee kunnen concluderen dat mijn eerste 6 maanden niet heel succesvol waren. Ik heb immers niets bereikt van wat ik had gehoopt. Toch zie ik het zelf anders. Ik heb ontzettend veel geleerd en nog belangrijker: ik heb een hele mooie tijd gehad. Natuurlijk heb ik nog geen succesvol bedrijf waarbij de opdrachten binnenstromen. Maar dat hoeft ook niet. Dit is uiteraard makkelijk gezegd voor iemand die 4 dagen per week gewoon in loondienst is (en dus niet afhankelijk is van de bedrijfsinkomsten) maar ik meen het wel.

Ik heb het afgelopen half jaar geleerd hoe belangrijk focus is. De enige manier om iets van de grond te krijgen is door écht te weten wat je wil, een rotsvast vertrouwen in jezelf te hebben en je door niets of niemand van de wijs te laten brengen. Daar waar je omgeving je gestoord, hopeloos optimistisch of vreselijk naïef noemt, moét je doorzetten. Anders kom je er niet. Daarnaast is het écht fantastisch om in alle vrijheid te kunnen werken aan dingen waar jij enthousiast van wordt op een manier die bij jou past. Je kunt zelf indelen hoe je dag eruit ziet (niks 9 tot 5, maar lekker sporten in de middag en daarna nog een paar uurtjes maken) en waar je aan werkt (welk product vind jij belangrijk, wat wil jij bijdragen aan deze wereld).

 

What’s next?

Voor de toekomst heb ik mooie ideeën, maar ze zijn ook groot. Ze vragen tijd, focus en vasthoudendheid. Zijn ze over een half jaar af? Zeker niet. Wil ik er voor gaan? Zeker wel! Ieder stapje, hoe klein ook, is een stap dichter naar mijn dromen en doelen. Zal het een makkelijke weg worden? Nope. Maar dat is niet erg. Ga ik stinkend rijk van worden? Nope. Maar dat hoeft niet. Zolang ik kan doen waar ik in geloof – en daarnaast de rekeningen een beetje kan betalen – ben ik gelukkig.

 

Wil je ook voor jezelf beginnen? Doe het vooral! De reis is zo mooi. Succes komt zeker niet op dag 1 en zonder sterk businessplan ben je nergens. Zorg voor financiële speelruimte zodat je niet 24/7 paniekvoetbal hoeft te spelen (bijv. door 3 dagen in de week in loondienst te zijn) en ga ervoor. Wees niet bang om te falen, blijf geloven in jezelf en bovenal geniet! Als het niet lukt, kun je altijd nog andere keuzes maken. Laat je niet leiden door angst, zodat je over een paar jaar met een ‘what if…’ gevoel blijft zitten. Just go for it!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

2 Comments

 • Chames Nouri on april 11, 2017

  Hoi Inge,

  Mooie en motiverende blog!
  Ik heb zelf ook een bedrijf opgezet als mindfulness coach met dalijk als aanvulling psychologische hulpverlening. Ik ben basispsycholoog maar kom maar niet aan het werk. Vandaar de move naar het eigen bedrijf om er toch iets mee te kunnen gaan doen. Ik heb ook veel moeite om cliënten te vinden en heb dat na een jaar nog niet gehad. Maar langzaam aan begint wel van alles vorm te krijgen. De website is online (hoewel ze nog zeker ge-finetuned moet worden) en ik ben op zoek gegaan naar een andere locatie.
  Je hebt gelijk wat je zegt: het is een hele zoektocht, maar wel een leuke en ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk, als mensen me beter leren kennen, ook wel van de grond af moet komen.
  Nog veel succes verder met je bedrijf!!!

   
  • Author
   Inge HoP on april 11, 2017

   Hoi Chames,

   Dank je wel! Wat leuk om te horen dat je ook bezig bent met het opzetten van je eigen bedrijf. Op LinkedIn zei iemand iets heel treffends tegen mij: Vaak vergelijk je je eigen bedrijf met mensen die al een echte business hebben staan, maar vergeet je dat zij er stiekem ook tien jaar mee bezig zijn geweest om te komen waar ze nu zijn. Dat gaf me toch wel moed. Het heeft tijd nodig. En wat je zegt, als mensen je leren kennen en je netwerk komt een beetje van de grond, dan volgt de rest vanzelf! Ik wens je heel veel succes en bovenal veel plezier en inspiratie met het vormgeven van alles! 🙂

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: