Inge HoP

About the author : Ik ben Inge, arbeids- en organisatiepsycholoog, PhD student en zelfstandig ondernemer. Bij HoP neem ik je mee in de A&O psychologie, het promoveren en mijn belevenissen als ondernemer. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Een bestuursjaar, wat brengt het je écht?

ervaringsdeskundige, Inge, Profileren, Solliciteren en profileren, Studeren, Toekomstperspectief No Comment

Door mijn bestuursjaar had ik het vertrouwen in mezelf dat ik mijn carriere een vliegende start kon geven. En dat zelfvertrouwen bleek – op de lange termijn – nóg waardevoller dan het onderscheidend vermogen op het CV.

In deze blog vertel ik je waarom een bestuursjaar volgens mij een van de beste keuzes is die je tijdens je studententijd kunt maken.

 

2017 juli 22

Twee weken geleden verscheen er op Humans of Psychology een gastblog over het doen van een bestuursjaar. De persoon in kwestie staat aan het begin van het jaar en heeft er veel zin in. Vol weemoed denk ik terug aan mijn eigen bestuursjaar. Het zijn alweer wat jaartjes geleden, maar ik herinner me nog goed dat ik in december 2008 (auch..) stond te popelen om te beginnen als penningmeester van het 28ste bestuur der VIP, studievereniging psychologie in Groningen. De vereniging had destijds zo’n 2300 leden en besturen was een dagtaak. Terugkijkend is mijn bestuursjaar het hoogtepunt uit mijn studententijd. Alle feestjes, nog meer borrels, de mooie activiteiten die georganiseerd werden, alle nieuwe mensen en bovenal mijn fantastische bestuursgenoten: het was hard werken, maar ook minstens zo hard genieten.

Terug naar 2017. Vandaag de dag ben ik nog steeds erg dankbaar dat ik destijds gekozen heb voor een bestuursjaar. Je hoort natuurlijk wel dat het goed is voor je CV, dat het leuk staat enzo. Maar wat brengt het je nou echt? En hoe helpt het je om je carrière vorm te geven?

 

Ervaring

 Je leert heel veel tijdens een bestuursjaar. Over hoe een vereniging besturen eigenlijk werkt, maar ook over jezelf. Je leert je eigen sterke en zwakke kanten heel goed kennen. Je werkt nauw samen met je bestuursgenoten en ze zijn over het algemeen niet te beroerd je een (soms pijnlijke) spiegel voor te houden. Verder leer je hoe politiek werkt, hoe belangrijk netwerken en lobbyen is en hoe frustrerend en traag bureaucratie soms kan zijn. Als penningmeester had ik nul verstand van boekhouden en ging er een wereld voor me open: van contracten, tot boekhouders, de belastingdienst en automatische incasso’s. Veel praktische zakelijke kennis waar ik nog steeds de vruchten van pluk. Tenslotte leer je veel over samenwerken, mensen motiveren, op je strepen gaan staan en ‘leiding’ geven.

Na een bestuursjaar heb je dus substantieel meer ervaringen opgedaan dan je studiegenoten die niet voor een bestuursjaar kiezen. Na mijn afstuderen was het hartje crisis en tijdens mijn eerste sollicitatie werd er direct gevraagd naar mijn bestuursjaar. De organisatie vond dit erg interessant en na een leuk gesprek (maar zeker ook door mijn ervaring) werd ik aangenomen. Ook mijn andere bestuursgenoten hadden – ondanks de crisis – allemaal snel werk gevonden bij toonaangevende organisaties. Een bestuursjaar onderscheidt dus écht!

 

Een vliegende start

Ondanks dat een bestuursjaar leuk staat op je CV en het onderscheid biedt op een (over)volle arbeidsmarkt, is dit voor mij niet het belangrijkste dat ik een kleine 10 jaar later over heb gehouden. Het meest waardevolle van mijn bestuursjaar is de persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde dag ik een arbeids- en organisatiepsycholoog in hart en nieren ben. Had ik zonder het bestuursjaar nooit ontdekt. Ik bleek ook een sterke boekhouder, iets waar ik in mijn eigen onderneming ieder kwartaal opnieuw de voordelen van ondervind. Stof die ik in geen enkel boek tijdens mijn opleiding was tegengekomen. Bovenal leerde mijn bestuursjaar me dat de stap van studeren naar werken niet zo groot is als ik dacht. Je houdt gedurende een jaar een soort van mini-onderneming draaiende en bent verantwoordelijk voor heel veel zaken. Toen ik eenmaal aan mijn eerste baan begon dacht ik ‘kom maar op!’. Door mijn bestuursjaar had ik het vertrouwen in mezelf dat ik mijn carrière een vliegende start kon geven. En dat zelfvertrouwen bleek – op de lange termijn – nóg waardevoller dan het onderscheidend vermogen op het CV.

 

Wil jij ook een bestuursjaar doen? Ga er dan voor! Laat niemand je vertellen dat het geen goed idee is, want dat is het wel. Doe het niet voor je CV, maar voor jezelf. Ja, het kost wat zo’n bestuursjaar (alle vaste (studie)lasten die doorlopen en een tegemoetkoming die de boel bij lange na niet dekt), maar je krijgt er zoveel voor terug. Zij het niet op persoonlijk vlak, dan zijn het wel de fantastische herinneringen die je altijd bij blijven!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: