Michelle HoP

About the author : Ik ben Michelle, afgestudeerd in consumentenpsychologie. Het vinden van balans in baanzekerheid en het vinden van een leuke baan die bij je past, kan erg lastig zijn. Immers wil je ook plezier in het werk dat je doet. Ik hoop je met de blogs een beetje op weg te kunnen helpen door mijn verhaal te vertellen en jullie tips te geven. Veel succes en leesplezier! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt. Laat dit vooral weten door een reactie achter te laten, mij te mailen of op het duimpje te klikken!

Stage (II): Afgewezen bij je favoriet. Wat nu?

Michelle, Sociale- en organisatiepsychologie, Solliciteren en profileren, Werkveld 3 Comments

“Als je een geweldig bedrijf hebt gevonden waar je stage zou willen doen, schrijf je je mooiste sollicitatiebrief en zal je jezelf betrappen op het overmatig checken van binnenkomende e-mails, afwachtend op een reactie. Vervelend/kak als je niet op gesprek wordt uitgenodigd. Wat doe je dan?”

De zoektocht naar een stage was officieel begonnen. Met het lijstje doelstellingen op zak ben ik op jacht gegaan naar vacatures, maar ik berichtte ook bedrijven die mij aanspraken zonder dat er een stage-vacature was. Als je dan een geweldig bedrijf hebt gevonden waar je stage zou willen doen, schrijf je je mooiste sollicitatiebrief en zal je jezelf betrappen op het overmatig checken van binnenkomende e-mails, afwachtend op een reactie van het bedrijf. Vervelend/kak (!!!) als blijkt dat je niet op gesprek wordt uitgenodigd.

De vier fases van het solliciteren
De vier fases van het solliciteren

De redenen: Je hebt te weinig ervaring, er is momenteel geen plek voor je of het bedrijf is gewoonweg niet in stagiaires geïnteresseerd. Het kan allemaal gebeuren, en leuk is anders. Wat doe je dan?

 

Een paar weken geleden overkwam het mij. Niet aangenomen voor een stage bij het bedrijf Tabula Rasa dat in mijn top drie van beste stages stond. Bij Tabula Rasa worden psychologie inzichten gebruikt voor effectievere interventies om onbewust gedrag een bepaalde richting in te sturen, van bijvoorbeeld Whatsappen tijden het autorijden naar social media in het verkeer vermijden. Precies wat ik zocht. Het is dan altijd lastig om nog enigszins positief op zo een afwijzing te reageren, want je bent toch teleurgesteld. Maar met het idee in het achterhoofd dat stages ook oriënterend zijn op wat je later (niet) zou willen qua werk, vroeg ik Joost Baalbergen van Tabula Rasa of ik alsnog langs kon komen om wel wat van de werksfeer daar te kunnen proeven met oog op mijn baanoriëntatie voor later. En dat was prima.

Tabula Rasa

Tabula Rasa is gevestigd tegenover het Vredespaleis in Den Haag. Net voor een flinke plensbui, kwam ik binnen in een gezellig, smal stekkie. Ik kreeg koffie aangeboden en mocht plaatsnemen in een vergaderkamer met enorme boekenkasten vol boeken over o.a. psychologie. Boeken doen het bij mij altijd al goed. De mensen die daar aan het werk waren, oogden ontspannen en vriendelijk. Zeker een team waar je je als collega snel in thuis kunt voelen.

Joost vertelde eerst wat over de achtergrond van het bedrijf en er was veel ruimte voor de vragen die ik had. Een van mijn vragen was hoe Joost hier bij Tabula Rasa terecht was gekomen en wat het werken hier zo leuk maakte. Hij vertelde dat hij net als ik was gaan solliciteren voor een stage, maar niet werd aangenomen. Na het afstuderen bleef hij met Tabula Rasa in zijn hoofd. Hij heeft toen een afspraak gemaakt voor een kop koffie en een gesprek over hoe de kennis van zijn studie in de echte wereld gebruikt werd. Ook vertelde hij toen wat hij zelf op dit gebied had gedaan en nog zou willen doen. Tabula Rasa was hier erg enthousiast over. Het balletje is toen voor Joost verder gerold, waarbij Joost eerst begon op projectbasis en daarna aan de slag kon gaan als consultant.

Ik heb ook een beter beeld gekregen in de werkzaamheden en werksfeer. Op websites kunnen bedrijven namelijk erg tof en open overkomen, maar de werkelijkheid is soms toch anders. Immers zijn websites vooral marketing-attracties om bezoekers en mogelijke klanten aan te trekken, waarin een bedrijf op zijn best wordt gepresenteerd. Ook vacatures voor stagiaires en werknemers worden soms leuker gemaakt dan ze zijn, waardoor het bedrijf in werkelijkheid niet altijd aan je verwachtingen voldoet. Gelukkig maakte Tabula Rasa de verwachtingen waar. Een stage is het ‘m dan niet, maar voor een baan hou ik het graag in mijn achterhoofd.

 

Tabula Rasa gaf ook indirect inzicht in de realiteit van het werkveld sociale psychologie. Tijdens mijn studie leek het net alsof je met de wetenschap massa’s mensen kunt veranderen van hun ‘slechte’ gedrag naar juist minder roken en veiliger zijn in het verkeer. De heldenrol voor de wetenschapper. Maar dit bereik je niet zomaar. Soms is een klein effect in de sociale psychologie al iets waar je erg trots op mag zijn, en soms doen mensen iets tegengestelds aan wat jij voorspelde. Ik realiseerde mij toen dat mijn beeldvorming over het werk dat ik later zal gaan verrichten te onrealistisch was. Je kunt niet meteen verwachten een gehele puzzel in de wetenschap en sociale psychologie af te maken, want de grenzen zijn onbekend in de psychologie. Je zal met veel collega’s enkele stukjes op de juiste plek gaan leggen en deelpuzzeltjes oplossen.

3d people - men, person pushing last piece of puzzle.

Ondanks mijn teleurstelling na de afwijzing voor de stage, heb ik toch weer een goed gevoel over een baan later met een realistischer beeld. Het moedigde mij ook erg aan dat Joost eerst voor een stage bij Tabula Rasa was afgewezen en toch hier terecht is gekomen. Je ziet maar weer dat je dan niet moet opgeven. Laat zien dat je er voor wilt gaan, proef de werksfeer en wie weet waar jij over een paar jaar bent.

 

Verder lezen?

Meer weten over Tabula Rasa? Klik dan hier voor hun Linkedin-profiel en hier voor de website.

Michelle (I): Zie jij je stage als een verplichting tot stress of een mooie kans voor je baanoriëntatie? Klik hier voor tips over hoe je een goede aanpak van je stagezoektocht begint.

Michelle (III) Profileren: Veel zoekopdrachten en sollicitaties gaan via internet. Hoe doe je dat? Klik hier voor de blog over Linkedin.

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: