Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Sabine, basispsycholoog: Tips om makkelijker aan een betaalde baan te komen

Gastblogger, Solliciteren en profileren, Toekomstperspectief No Comment

Sabine foto

Sabine is vorig jaar afgestudeerd in de richting Klinische Psychologie, haar passie. Helaas is deze passie nog niet uitgedraaid op een passende baan. Via deze blog wil Sabine uit eigen ervaring tips geven over hoe jij makkelijker aan een betaalde baan zou kunnen komen. 

De keuze voor de opleiding Psychologie was voor mij een makkelijke, na een aantal open dagen te hebben gezocht was ik verkocht! Ik wilde altijd al van het helpen van anderen mijn beroep maken en dat wil ik nog steeds. Het vinden van een baan is echter ontzettend lastig. Toen ik aan de opleiding begon was dit vooruitzicht mij volledig onduidelijk. Dit is niet iets waar ze het op de open dagen met je over hebben en ik was te jong, misschien naïef, om me daar goed in te willen verdiepen. Ook tijdens mijn studie dacht ik vaak: “Ik vind het belangrijk om iets te doen wat ik leuk vind, daarna zien we wel verder.” Die instelling heb ik nog steeds, maar ik zou anderen wel willen meegeven je goed te verdiepen in de baankansen en of het je dat waard is. Zo zou ik wellicht, als ik het kon overdoen, hebben gekozen voor een wat meer praktijkgerichte opleiding, bijvoorbeeld op het HBO, met wat meer kans op een baan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je als psycholoog echt niet aan het werk komt.

 

Tijdens mijn laatste jaar liep ik praktijkstage bij PsyQ, een vrij grote GGZ-instelling, waar ik het erg naar mijn zin had. Ik was ook erg blij dat ik daaraan kon beginnen, omdat ik door de moeite die ik had met statistiek (ik weet dat ik hier niet alleen in sta…) nog niet mocht beginnen aan mijn scriptie en een aantal mastervakken. Maar ik mocht wel al aan de praktijkstage beginnen, naar mijn mening het leukste en meest leerzame onderdeel van de studie!

Na de zes maanden bij PsyQ werden ik en mijn medestagiaire voor een gesprek uitgenodigd; er was een baan vrijgekomen! De andere stagiaire kon haar geluk niet op. Ze zou na haar stage klaar zijn met haar opleiding en zou dus aan het werk kunnen. Omdat ik daarna nog vakken moest volgen en mijn scriptie nog moest doen, kreeg zij automatisch de baan aangeboden.

Hier komt dan ook mijn belangrijkste tip: doe je praktijkstage als laatst!!! Zorg tijdens de stage dat je opvalt, zorg dat je connecties legt en probeer te blijven hangen. Ga desnoods daarna nog even voor een werkervaringsplek en laat zien wat ze aan je hebben.

Ik ben in principe fel tegen werkervaringsplekken, ik vind het oneerlijk en het resulteert veel te vaak niet in een baan. Ook wordt er voor veel vacatures minimaal twee jaar relevante werkervaring gevraagd en daar kun je dan nog niet aan voldoen. Mijn tweede belangrijke tip is daarom: haal je BAPD! Naast werkervaring wordt dit vaak gevraagd, waarvoor je onder andere drie casusverslagen gaat maken. Tijdens mijn stage was hier veel te weinig begeleiding voor, waardoor ik uiteindelijk met moeite twee van de drie casussen heb gedaan en dus niet mijn BAPD behaalde. Toch zonde.

 

Momenteel ben ik, na een half jaar door Nieuw-Zeeland te hebben gereisd, aan het werk als internationaal hulpverlener bij Eurocross. Dit is een tijdelijke baan, net als mijn baan hiervoor. Ik heb het hier erg naar mijn zin en leer veel. Ik heb hier bijvoorbeeld geleerd dat hulpverlening in het algemeen mijn passie is. Hier haal ik mijn voldoening uit. Ook heb ik bepaalde gespreksvaardigheden verfijnd, zoals het goed structureren van gesprekken en snel tot de kern komen. Daarbij geeft het zelfvertrouwen om te weten dat je ook in een ‘ander’ vak goed kunt zijn en mensen op een andere manier ook kunt helpen.

Voor nu ben ik dus redelijk tevreden, maar ik ben nog steeds aan het solliciteren voor een functie als psycholoog of als Poh-GGZ. Op de website www.meestersindepsychologie.nl staan veel relevante vacatures. Helaas is het mij tot op heden niet gelukt om in het wereldje van de GGZ aan de slag te gaan, maar ik geef niet op!

 

Conclusie van mijn verhaal: volg je hart, doe wat je leuk vindt maar blijf ook realistisch, weet wat je kansen zijn en vergroot ze zelf zoveel mogelijk door anderen te laten zien wat ze aan je hebben en contacten te onderhouden! Dan kom je er wel 😉

 

Zou jij net als Sabine ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology.nl waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: