Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Master? LOGOverklaring? BAPD?

Gastblogger, Klinische psychologie, Profileren, Solliciteren en profileren, Studeren, Toekomstperspectief, Uncategorized 2 Comments

“…Tot mijn opluchting gaf de klinisch psycholoog die ik benaderd had het antwoord waar ik op had gehoopt. Werkgevers in het klinische gebied kijken volgens hem vooral naar je ervaring met cognitieve gedragstherapie en of je een BAPD of LOGOverklaring (basisaantekening psychodiagnostiek) hebt. Hieruit blijkt dat het vooral belangrijk is dat je, naast een master keuze, een goede keuze maakt voor een stageplek.”

Deze gastblog is geschreven door Froukje Molenkamp. Momenteel zit zij in de afrondende fase van haar bachelor psychologie aan de Unveristeit van Twente. Zij heeft deze blog geschreven om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden na de bachelor. Waarop baseer je de keuzes die je maakt?

28-05-2017

Bijna iedereen gaat het nog doen of heeft het gedaan, misschien zelf meerdere keren. Een master kiezen. Voor mij voelt het op dit moment bijna als een levensbelang om de ‘juiste’ master te kiezen. En naast het kiezen van een master ben ik me ook aan het oriënteren op stages. Ik wil weten wat de mogelijkheden zijn, om zo goed mogelijk voorbereid het werkveld in te gaan. Gelukkig staan hier op HoP genoeg blogs over keuzestress, dit hielp me weer even bij het relativeren. Deze blog is meer informatief en biedt wat handvatten bij het maken van keuzes.

 

Hoe maak je een keuze voor je master? – Studenten en alumni

Wat mij persoonlijk heeft geholpen is het naast elkaar neerleggen van de masterprogramma’s. Ik keek naar de beschrijvingen van de vakken, en vergeleek  alumni die de master nu doen om te kijken hoe hun loopbaan zich ontwikkeld (dankjewel LinkedIn). Daarnaast zocht ik contact met mensen die op dit moment de masters doen waar ik tussen twijfel. Zo kan ik van andere studenten horen hoe zij het vinden, of het goed aansluit bij het werkveld en of ze nog tips hebben voor mij en het maken van de masterkeuze.

Als je aan anderen vraagt hoe zij de master ervaren dan kan dit natuurlijk wel heel anders zijn dan hoe jij het zou ervaren. Mogelijk hadden anderen hele andere doelen en verwachtingen dan jij. Vraag daarom altijd meerdere studenten om een mening. Ook kun je specifiek opzoek naar een student met vergelijkbare doelen. Onthoud in ieder geval dat alles wat ze vertellen subjectief is. Ik heb er zelf voor gekozen om meerdere mensen te benaderen om een zo goed mogelijk beeld te schetsen. Dit kan je bijvoorbeeld via LinkedIn doen, of  via via.

 

Het effect van een keuzes op je loopbaan

Ik heb ook een klinisch psycholoog benaderd met de vraag: “Hoe veel invloed heeft een master keuze  op het verloop van iemands verdere loopbaan?” Tot mijn opluchting gaf de klinisch psycholoog die ik benaderd had het antwoord waar ik op had gehoopt. Werkgevers in het klinische gebied kijken volgens hem vooral naar je ervaring met cognitieve gedragstherapie en of je een BAPD (basisaantekening psychodiagnostiek) hebt. Dit is een keurmerk van het NIP, en je laat hiermee zien dat je voldoende kennis en ervaring hebt op het gebied van diagnostiek.

Hieruit blijkt dat het vooral belangrijk is dat je, naast een master keuze, een goede keuze maakt voor een stageplek. Weet dat sommige universiteiten contacten hebben met stagebedrijven, en andere niet. Dit heeft  invloed op de (hoeveelheid) keuze qua stages. Bij sommige stageplekken kun je de BAPD verwerven, en bij sommige  de LOGOverklaring. een LOGOverklaring heb je nodig als je een GZ-opleiding wil doen, dit geeft aan dat je bepaalde voorkennis hebt voor je aan de GZ-opleiding begint.

Een BAPD is net even iets anders dan de LOGOverklaring. Het verschil is lastig uit te leggen.  De LOGOverklaring is een ingangsreis voor de GZ-opleiding. Als je de BAPD hebt verworven voldoe je ook aan de eisen van de LOGOverklaring. Wel moet je dan vooralsnog de LOGOverklaring aanvragen. Als je de GZ-opleiding hebt gehaald, heb je ook de BAPD. Voor de BAPD gelden wel strengere regels. Zo is er een handleiding beschikbaar. Je moet 3 casussen uitwerken, en deze worden door je supervisor en een tweede partij gecontroleerd. Voor de LOGOverklaring zijn er minder duidelijke richtlijnen. Het beste is om de handleiding aan te houden van de BAPD. De 3 casussen van de LOGOverklaring worden alleen gecontroleerd door je supervisor, een GZ-psycholoog. Belangrijk is om daar goede afspraken over te maken.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

Wanneer je naar vacatures gaat kijken dan vragen ze vaak om een masterkeuze. Bijvoorbeeld de klinische kant. Dit is een ingangseis. Daarnaast wordt er ofwel de BAPD gevraagd, of de LOGOverklaring. De BAPD wordt vooral bij tweedelijnsinstellingen gevraagd. De BAPD heeft bijvoorbeeld als eis dat je ervaring opdoet met neurologische / prestatietaken, en uitgebreid persoonlijkheidsonderzoek. Dit vind je eerder in een tweedelijnsinstelling waar bijvoorbeeld verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek worden behandeld. Ook als je kiest voor neuropsychologie wordt aangeraden om een BAPD te verwerven. Daarnaast kun je ook prima solliciteren als je de LOGO verklaring hebt, maar niet de BAPD. In eerstelijnsinstellingen is de LOGOverklaring in de meeste gevallen voldoende. 

Daarnaast zal een werkgever ook kijken naar andere vaardigheden die je bij (vrijwilligers)werk hebt opgedaan, zoals ervaring met de patiëntpopulatie, of ervaring met E-health (behandelingen). Ook laten zien dat je nog andere activiteit naast je studie hebt gedaan kan een positieve indruk afgeven, dit laat zien dat je bijvoorbeeld stressbestendig en gemotiveerd bent. Tijdens je studie kun je al ervaring opdoen met telefonisch cliëntcontact, en eventueel zorgadministratie. Dit zijn allemaal voordelen. Houdt er wel rekening mee dat de meeste masterprogramma’s een vol programma hebben.

 

Nu ik al deze stappen doorlopen heb en andere factoren zoals afstand, grote van de master en dat ik bij de ene stageplek makkelijker een LOGOverklaring en BAPD kan behalen mee heb genomen ben ik redelijk zeker over mijn keus. Heb jij nog tips voor het maken van een master keuze of wil je je ervaring delen over je keuze laat dan een comment achter.

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

2 Comments

 • Josette on juni 1, 2017

  Hoi Froukje,

  Wat leuk om te lezen dat je nu al zo duidelijk weet wat je wilt en hoe het werkveld er uit ziet terwijl je nog (maar) in je bachelor zit. Je bent ambitieus, dat is een bewonderingswaardige eigenschap. Toch wil ik je na het lezen van deze blog ook over de andere kant van het verhaal vertellen. Wij zijn de ‘millenials’. We willen graag alles goed doen, graag snel resultaat zien en liever vandaag dan morgen. Dat is ook het gevoel dat ik krijg bij het lezen van jouw blog. Dat je het liefst de kortste weg richting de GZ-opleiding bewandeld, en daar past natuurlijk geen foute keuze bij. Maar juist de ervaringen op de weg er naar toe zijn zeer waardevol! Ik ben nu zelf bijna 2 jaar afgestudeerd. Ik heb een de master klinische neuropsychologie gedaan en ik werk nu ruim 1,5 jaar in het klinische werkveld (totaal iets anders dan ik in mijn studie heb gedaan). Daarnaast ben ik nu net bezig met de basiscursus CGT. Er wordt gezegd dat je met 1-2 jaar werkervaring en de basiscursus CGT kan gaan solliciteren voor een GZ-opleidingsplek. Maar ik krijg het ook een beetje benauwd als ik eraan denk dat ik over twee jaar misschien al hoofbehandelaar ben en alle bijbehorende verantwoordelijkheden draag. Mijn advies is dus bewandel vooral niet alleen de kortste weg. Het gaat juist om de reis en niet alleen om de bestemming! En vergeet tussendoor niet te genieten van die reis!

   
  • Froukje on juni 1, 2017

   Hoi Josette,

   Wat je zegt herken ik inderdaad bij mezelf, ik zal je advies opschrijven zodat ik het niet vergeet. Bedankt voor je waardevolle advies!

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: