Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Julia Emmer, masterstudente psychologie Amsterdam: post-keuze stress

Gastblogger, Profileren, Sociale- en organisatiepsychologie No Comment

Julia Emmer

Net als veel andere studenten dacht Julia precies te weten wat ze wilde studeren, maar sloegen de twijfels toe door alle mogelijke keuzes voor een master. In plaats van kiezen voor meerdere masters, keek ze naar andere mogelijkheden om toch bezig te blijven met haar vele interesses. Met haar verhaal wil ze laten zien dat je al je passies kunt najagen.

Mijn keuze voor de studie psychologie was eigenlijk nooit een twijfelpunt. Voor mij geen open dagen afstruinen als 18-jarige vol met vraagtekens over het immense aanbod van studies, maar een duidelijk plan over hoe ik via het hbo alsnog mijn geliefde opleiding psychologie kon volgen. Ik prijsde mezelf altijd gelukkig met deze redelijk twijfelvrije jaren en genoot van de brede opleiding psychologie. Totdat ik opeens een master moest kiezen. De twijfels sloegen toe: na een fascinerend college neuropsychologie dacht ik het zeker te weten, totdat ik weer iets las over interessante onderzoeken binnen de sociale psychologie, om vervolgens een uitdagende vacature tegen te komen die aansloot op arbeids- en organisatie psychologie.

Uiteindelijk koos ik sociale psychologie, mede om het brede karakter. Ik hoopte dat de eenmaal gemaakte keuze rust zou geven en dat ik daardoor vast meer uitgekeken zou raken op al die andere richtingen. Toen dit maar niet gebeurde zorgde dat weer voor de bekende twijfel gedachtes zoals: ‘Had ik niet beter dit kunnen doen?’ of ‘Als ik dit vak niet leuk vind, heb ik dan wel goed gekozen?’.

 

Ik wilde graag iets doen met deze ‘post-keuze stress’, maar wist niet zo goed wat. Het liefst had ik alle masters van psychologie wel willen volgen, maar omdat dit niet heel reëel is, ging ik op zoek naar andere manieren om om te gaan met mijn interesses in de andere richtingen van psychologie. Een van deze manieren werd bijvoorbeeld het vrijwillig helpen met onderzoeken aan de universiteit. Veel promovendi zijn vaak op zoek naar studenten die hun kunnen helpen met testafnames of het verwerken van data. Zo heb ik tijdens mijn studie meegeholpen aan studies met uiteenlopende onderwerpen; van intelligentie testen afnemen bij kinderen tot het observeren van demente ouderen in tehuizen. Zo kon ik me alsnog bezig houden met de onderwerpen waar ik ook affiniteit mee had, maar die geen onderdeel van mijn opleiding meer waren.

Een andere manier om mijn interesses naast de gekozen richting sociale psychologie te vervullen, is het volgen van keuzevakken. Zo kwam ik erachter dat je aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) ingeschreven staat als master student psychologie (en dus niet als master student sociale psychologie). Dit houdt in dat je als student in principe de meeste vakken van alle richtingen van psychologie kan volgen. Hierdoor ben ik van plan enkele arbeids- en organisatie vakken te volgen omdat ik denk dat ik daar nuttige informatie zal leren voor op de werkvloer. Maar bijvoorbeeld ook het vak Aging and Dementia omdat ik dat gewoon heel interessant vind. Je krijgt dan natuurlijk geen diploma voor zowel sociale- en organisatie psychologie als neuropsychologie, maar je bouwt wel een leuk extra curriculum op en misschien nog wel belangrijker: je staat jezelf toe om bredere interesses te hebben en verder te kijken dan je al gekozen richting.

 

Waar ik mij eerst irriteerde aan de twijfels en de interesse in eigenlijk alles wat met psychologie te maken had, zie ik het nu ook steeds meer als een voordeel. Ik heb dan misschien geen gerichte focus op 1 bepaald doel, maar daardoor ben ik juist bereid veel verschillende dingen te proberen die wellicht later allemaal weer van pas komen. Want hoe belangrijk en groot je masterkeuze ook kan voelen (en natuurlijk heus ook wel is), is het niet zo dat de rest van je carrière gebaseerd is op zo’n zwart/wit keuze moment. Door nu voor een richting te kiezen, betekent niet dat de deuren van de overige opties voor altijd gesloten zijn. Wat me brengt bij mijn laatste punt die ik zou willen meegeven: als niet al je eigen interesses en passies op dit moment exact verworven zijn met de opleiding die je volgt, hoeft dat niet te betekenen dat je deze niet alsnog kan najagen! Niet alles hoeft zich te vertalen naar een complete verandering van studie. Juist naast je studie kun je jezelf met behulp van (vrijwilligers)werk of keuzevakken breed profileren.

 

 

Zou jij net als Julia ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: