Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Jij komt er wel

Astrid, Profileren, Solliciteren en profileren 1 Comment

193zok

Prestatiedrang – Ongeveer elke ochtend ga ik naar de supermarkt, waar ik Wim tegemoet loop. Wim oogt wat jong, lacht altijd, ondanks alle “rotklusjes” die hij voor zijn voeten krijgt geworpen. Ook al sta ik aan de andere kant van het gangpad, Wim heeft de sterke neiging om mij hardop te begroeten, waarna zowel het winkelpersoneel als de klanten mij vol verbazing lijken aan te kijken. “Goedemorgen!” Ik moet bekennen dat ik ’s ochtends vroeg niet altijd even gestemd ben voor “simple talk”. Maar Wim is geïnteresseerd. Hij vraagt mij vaak hoe het gaat met mijn opleiding, en of ik dan later echt “psychiater” word. Ook vertelt hij mij over zijn dromen, en sluit hij zijn enthousiasme vaak af met “Astrid, jij komt er wel”. Soms heb ik dan de neiging om hem uitgebreid te vertellen over de krappe kansen op de arbeidsmarkt, en het belang van “alles pakken wat je pakken kan”, zoals Wim zelf lijkt te doen. “Wim,” zegt het stemmetje, “Wim, het is allemaal niet zo eenvoudig.” Toch heb ik het idee dat ik Wim niet hoef te overtuigen, maar eerder mijzelf. Ik bedank hem vriendelijk, en wens hem een fijne werkdag toe.

 

Mensen als Wim

Mensen als Wim, maar vooral de gesprekken die ik met hem voer, zetten mij vaak aan het denken. Ook mijn voormalig psychiater en meerdere familieleden verwachten dat ik later prima aan het werk kom. Ik weet ook niet waarom ik zo’n sterke afkeer heb van die woorden, maar ik probeer het te begrijpen. Wij zijn nu eenmaal een andere generatie, van een andere tak. Wij vergelijken onszelf continu met anderen door middel van onder andere social media, om hét onderscheid te kunnen maken. Ook wordt ons verteld dat we diep naar onze drijfveren moeten kijken, kwetsbaar zijn, en doen waar we gelukkig van worden. Vervolgens worden we overspoeld met een overload aan keuzes, en dan krijg je de tegenstelling van het “willen laten zien wat je kunt” tegenover het “kwetsbaar opstellen en je hart volgen”, plus de wijsheid in het midden. Dan komt ook nog de drang naar het “onderdeel willen zijn van de maatschappij”. Iets toe willen voegen. En hoe kun je dat doen? In hoeverre heb je daar een opleiding voor nodig? En welke rol speelt je persoonlijkheid en je netwerk? Allemaal zinnige, maar ook deels onzinnige vragen.

 

Neem een voorbeeld aan de gastblogs. In sommige gevallen is een gastblog vergelijkbaar met een online visitekaartje voor wat je in huis hebt. Anderen stellen zich kwetsbaar op en gaan dieper op hun eigen leerproces in. De wijsheid ligt in het midden. Beide aspecten zijn belangrijk, ook in het werk als psycholoog. Het is niet alleen belangrijk om te laten zien wat je in huis hebt, maar ook in het belang te werken van je cliënten, en jezelf kwetsbaar op te stellen. En bij het lezen van elke gastblog denk ik dan, hoe paradoxaal het ook is, “jij komt er wel”. Het is zoveel makkelijker om dit over een ander te zeggen, dan over jezelf.

 

Sterk versus kwetsbaar

Dat de behoefte aan sterk profileren en je kwetsbaar op durven stellen elkaar soms tegenwerken, brengt mij ook terug naar een gesprek dat ik laatst had bij een bedrijf. Vol enthousiasme ging ik er naartoe, met de instelling dat ik zou laten zien wat mijn kwaliteiten zijn als psycholoog/coach. Ik heb me duidelijk geprofileerd naar het bedrijf als iemand die graag anderen ondersteunt en begeleidt zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Ik had een zakelijke houding. Tot het moment dat ik een gesprek voerde met één van de eigenaren, waarbij hij zichzelf kwetsbaar opstelde tegenover mij. Shock. Ik voelde me redelijk op me gemak en had de neiging om hetzelfde te doen, en vertelde hem iets over mijn verleden. Na een paar minuten zette hij de tissuebox op tafel, en dit overspoelde mij. Emoties. Vervolgens kwam ineens de zakelijke persoon in mij weer naar boven, en ontstond er een intern conflict van twee belangen. De zakelijke, sterke, zelfverzekerde vrouw, tegenover de vrouw die vanuit haar gevoel werkte. Haar emoties, haar verleden.

 

Ook hij vertelde mij dat ik sterke potentie heb om te groeien, en ik later een goede psycholoog zal worden. In tegenstelling tot mijn kennissenkring die voornamelijk afgaat op de opgedreunde prestaties, ging hij meer af op mijn gevoel. Luisteren naar jezelf, daar begint het mee. Sterk in je schoenen staan is niet alleen op papier, maar ook fysiek. Af en toe een traan te laten en hier open voor te staan.

 

In mijn volgende blogs vertel ik over hoe deze twee tegenwerkende vrouwen binnenin mij samensmelten tot één persoon, en hoe je zelf om kunt gaan met de stress die ontstaat door media, keuzes, en de eeuwige zoektocht naar doen waar je gelukkig van wordt. Ook vertel ik iets meer over werkloos zijn, en waarom je je daar niet voor hoeft te schamen.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: