Eva HoP

Is er meer dan klinische psychologie?

Eva, Klinische psychologie, Studeren, Uncategorized No Comment

25614457084_8d67d10888
Studiekeuze, doe mij maar multiple choice!

 

In deze serie neem ik jullie mee in mijn eigen ontwikkeling van studie naar werk. Ik ben begonnen bij klinische psychologie, en op dit moment werk ik als studieadviseur bij een technische opleiding. In deze blog kun je lezen hoe alles begon…

Een geschikte studie kiezen is geen eenvoudige taak. De overwegingen die je als 14-jarige hebt wanneer je je vakkenpakket kiest kunnen zomaar van grote invloed zijn op je studiekeuze. Na een korte bevlieging dat ik dierenarts wilde worden om dieren te helpen, kwam ik zo rond 4 vwo achter mijn totale desinteresse voor natuurkunde en besloot ik dat mijn studiekeuze gewijzigd moest worden: psychologie. Van dieren helpen naar mensen helpen.

Een van de vele clichés over studiekeuze is helaas waar: je weet pas wat een studie is, als je eraan begonnen bent. Je laat je verleiden door goed georganiseerde open dagen en een (ideaal)beeld van wat de studie inhoudt. Pas wanneer je begonnen bent, kun je kritisch reflecteren op hoe het echt is. Ik koos in mijn tweede studiejaar in eerste instantie voor klinische psychologie, nog steeds met mijn idee van ‘mensen helpen’ in mijn achterhoofd. Ik ontdekte wat het betekent om in de context van de klinische psychologie te werken door vrijwilligerswerk, ongeveer tegelijk kon ik ook proeven aan werken in het onderwijs met mijn lidmaatschap van de opleidingscommissie van mijn studie. Hier deed ik een verrassende ontdekking: klinische psychologie past veel minder goed bij mij dan werken in het onderwijs.

Ik deed vrijwilligerswerk bij Humanitas en leerde hier hoe het echt is om met cliënten te werken. In plaats van de casuïstiek uit de boeken, zit er echt iemand voor je. Hier leerde ik dat er een aantal aspecten aan klinisch werken zijn die mij minder goed liggen. Omdat je wanneer je klinisch werkt te maken krijgt met zware (drie)dubbele problematiek, moet je veel geduld hebben. Niet mijn allersterkste eigenschap. Ook moet je optimistisch zijn wanneer je vele maanden met een cliënt werkt en weinig tot geen vooruitgang ziet. Je bent in veel instellingen gebonden aan cognitieve gedragstherapie en het ‘draaien van productie’. Dit gaat dwars in tegen mijn waarden: autonomie en vrijheid in je werk, zelf kritisch nadenken over wat je doet en waarom je het (zo) doet, en bijdragen aan een groter geheel.

Tegelijkertijd werd ik lid van de opleidingscommissie van mijn opleiding. Bij de opleidingscommissie leerde ik wat het inhoudt om achter de schermen mee te doen met de kwaliteitsbewaking en -verbetering van het onderwijs. Ik merkte tijdens een vergadering op dat in de tweede helft van het tweede studiejaar wel heel veel toetsing plaatsvond in de vorm van zelfreflectieverslagen. Ik stelde aan de docenten voor om dit te veranderen. Tot mijn verbazing stonden ze open voor dit idee en mocht ik dit verder uitwerken. Wow! Mijn idee werd op prijs gesteld en er ik mocht er ook meteen mee aan de slag. Dit gaf mij een enorme boost!

Zo veranderde mijn idee over mijn studie- en beroepskeuze. Waar ik me eerst liet leiden door het (naïeve) idee van ‘mensen helpen’, leerde ik mezelf en het werkveld beter kennen door ervaring op te doen. Mijn tip is dan ook: doe wat je aanspreekt, ook als het op het eerste gezicht niets met je toekomstige werk te maken heeft. Misschien kom je, net als ik, wel tot een verrassend inzicht!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: