Pauline HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog aan het lezen bent! Ik ben Pauline, eerstejaars research masterstudent en zoekend naar mijn plek in de wereld van de wetenschap. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond: Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

Een persoonlijk manifest: Wat is het en waar is het goed voor?

Pauline, Solliciteren en profileren No Comment

Ik heb nog niet het idee dat ik in een sollicitatiegesprek helder zou kunnen verwoorden wat ik wil, kan en belangrijk vind. Hier zou ik graag meer inzicht in willen. Kan het schrijven van een persoonlijk manifest hierbij helpen?

Hoe stel je een persoonlijk manifest op en waar is het goed voor?

2017-02-28

Een persoonlijk manifest in de breedste zin is een verklaring van waar je voor staat en waar je naar streeft. Omdat ik nogal reflectief ben ingesteld en persoonlijke ontwikkeling interessant vind, besloot ik me hier eens wat meer in te gaan verdiepen. Na wat geGoogle blijkt dat mensen dit persoonlijk manifest heel uiteenlopend opvatten. Er zijn talloze voorbeelden, zoals een lijst met persoonlijke waarden of een manifest gericht op het verdienen van en omgaan met geld. Ik heb niet kunnen vinden waar het prinicpe van een persoonlijk manifest op is gebaseerd. De meest bekende schijnt het Holstee Manifesto te zijn (zie over het ontstaan ervan ook dit filmpje). Twee oprichters van een bedrijf wilden iets hebben waar duidelijk in stond wat ze definiëren als succes of geluk, zodat ze daar later op terug konden grijpen.

Waarom?

Aangezien je op dit moment op onze blogsite aan het lezen bent, neem ik aan dat in meer of mindere mate bezig bent met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Of misschien zoek je naar tips en ervaringen over het werkveld. Hoe zou het opstellen van een persoonlijk manifest je kunnen helpen? Een aantal veelgenoemde redenen zijn:

 • In kaart brengen wat je sterke en zwakkere kanten zijn
 • Opschrijven van en focussen op wat jij belangrijke waarden vindt
 • (Opnieuw) motivatie vinden om je doelen na te streven
 • Je eigen gedrag kunnen toetsen
 • Nadenken over wie je wilt zijn en wat je wilt doen op de lange termijn

Hoe?

Het eerste punt is voor mij de voornaamste reden om een manifest op te stellen. Ik heb nog niet het idee dat ik in een sollicitatiegesprek helder zou kunnen verwoorden wat ik wil, kan en belangrijk vind. Hier zou ik graag meer inzicht in willen. Maar wellicht spreken andere redenen jou meer aan. Hoe dan ook: Waar moet je beginnen? Op de meeste sites worden ongeveer de volgende vragen gesteld. Je kunt ze stap voor stap langsgaan om je persoonlijk manifest op te stellen:

 1. Op welke ‘gebieden’ speelt je leven zich op dit moment af? Dit zijn bijvoorbeeld je vrienden(groepen), relatie, familie, studie, werk, etc.
 2. Hoe gedraag je je op elk van deze gebieden, waar besteed je veel tijd aan?
 3. Wat vind je hier positief aan? Wat vind je hier minder prettig aan?
 4. Welke waarden zijn daarin belangrijk voor je? En welke niet?
 5. Hoe zie je jezelf het liefst over een half jaar?
 6. Wat zou je kunnen veranderen om over een half jaar op elk opgeschreven gebied meer te leven naar de waarden die je belangrijk vindt?
Concreet & beknopt

Vervolgens stel je aan de hand van wat je op deze vragen als antwoord hebt opgegeven een aantal ‘stellingen’ op die beginnen met ‘Ik …’. Dit kun je per gebied doen, of je houdt het wat algemener. Ik lees op veel sites dat het wordt aangeraden om concrete taal te gebruiken en de lijst niet te lang te maken, bijvoorbeeld 3 stellingen per gebied, of 10 wat meer algemene. Mensen zijn lovend over de ervaring van zowel het schrijven als het regelmatig nalezen van hun eigen persoonlijk manifest.

 

Ik ga het in ieder geval deze week proberen en hoop dat het jou ook gaat helpen om in je leven en werk de waarden in de praktijk te brengen die jij belangrijk vindt!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: