Pauline HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog aan het lezen bent! Ik ben Pauline, eerstejaars research masterstudent en zoekend naar mijn plek in de wereld van de wetenschap. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond: Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

Dé succesformule voor het verkrijgen van een PhD positie (2) – Solliciteren

Pauline, Toekomstperspectief, Werkveld No Comment

Solliciteren kun je leren. Zeggen ze. Nouja, tips zijn in ieder geval altijd handig. In deze blog: 5 tips om te solliciteren op een PhD plek!

In mijn vorige blog heb ik tips gegeven over hoe je je tijdens de master al kunt voorbereiden op het zoeken naar een promotieplek. Ik kwam erachter dat dit wel iets anders in zijn werk gaat dan hoe je je zou voorbereiden op een werkplek binnen praktische afstudeerrichtingen. In deze blog geef ik tips over het zoeken naar, vinden van en solliciteren op een promotieplek.

Zoeken én vinden. Wat doe je als een vraag hebt, maar geen antwoord? Dan google je. Zo kwam ik op de volgende site, waarna ik zocht op PhD’s by subject, Psychology. 125 hits, bam! Let wel, dit is wereldwijd, Nederland heeft helaas geen hits op het gebied van Psychologie. Gelukkig bestaan er nog meer sites met academische vacatures. ‘Psychology’ als zoekterm op www.academictransfer.com levert 20 vacatures in Nederland en België die eigenlijk allemaal wel relevant lijken te zijn. Ik zie vacatures in alle specialisatierichtingen, van medische en gezondheidspsychologie, sociale psychologie, klinische psychologie en ook mijn eigen track cognitieve neuropsychologie, mooi! Voor specifiek mijn richting heb ik onderaan deze blog nog meer sites gezet. Ook kun je je inschrijven op een vacature mailinglijst. Dit valt me alles mee, het vacature-aanbod is in ieder geval overzichtelijk. Natuurlijk kun je ook altijd rondvragen bij je scriptie- of stagebegeleider, wellicht zijn zij op de hoogte van actuele of verwachte vacatures.

Solliciteren. Zoals ik in een eerdere blog beschreef, solliciteren er zo’n 70 à 80 kandidaten per PhD plek. De sollicitatie op een goede manier aanpakken is dus erg belangrijk. 5 tips om het meeste uit je sollicitatie te halen:

1. Zorg voor een goede referentie(brief). Als je potentiele promotor alle brieven vluchtig doorkijkt en hij of zij ziet een positieve referentie staan van een goede bekende, zal hij of zij je brief in ieder geval niet meteen aan de kant leggen. Ook hier kun je veel hebben aan je scriptie- of stagebegeleider.

2. Toon aan dat je goed onafhankelijk kunt werken. Geen promotor zit erop te wachten om je dagelijks uren te begeleiden, dus een bepaalde mate van onafhankelijkheid kan je erg aantrekkelijk maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zelfstandigheid te laten zien in je stage- of scriptieproject (zodat je begeleider het opneemt in de referentiebrief) of dit te beschrijven aan de hand van commissie- of bestuurswerk dat je hebt gedaan.

3. Schrijf een brief waaruit blijkt dat je schrijfvaardigheid op niveau is. Zoals altijd voor sollicitatiebrieven geldt; spel- en stijlfouten zijn meestal meteen een no go. Nu zal schrijven een groot deel van je promotietraject belangrijk zijn en is je eindproduct van vier jaar hard je best doen een geschreven werk, waardoor schrijfvaardigheid nog belangrijker is. Als je hier niet zeker over bent, kun je altijd overwegen om een cursus te volgen. Natuurlijk zorg je er ook voor dat je brief professionaliteit en kundigheid uitstraalt, maar in deze blog beperk ik me tot specifiekere tips.

4. Vermeld relevante, gevolgde cursussen/vakken op je CV. Om door te gaan op het vorige punt: een cursus als ‘Scientific Writing’ met goed gevolg afronden geeft een indicatie voor je schrijfvaardigheid. Een cursus als ‘Social Cognitive Neuroscience’ met goed gevolg afronden en je (goed-beoordeelde) eindpaper toevoegen als je solliciteert op een plek in dit domein kan ook handig zijn. Probeer door middel van je CV in ieder geval jouw specifieke affiniteit met het onderwerp duidelijk te maken, dit kan natuurlijk ook met je scriptie- of stage onderzoek.

5. Cijfers. Niet superbelangrijk, maar cum laude staat altijd goed..

 

Heb jij nog andere tips? Laat ze achter bij de comments! Veel succes!

 

Andere relevante sites (op het gebied van Cognitive Neuroscience)

www.fens.org/about-neuroschience/jobs/

www.psychonomie.nl

www.neurofederatie.nl

http://escop.eu/news/job-market/

https://www.hersenenencognitie.nl/jobs

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: