Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Björn van Vlokhoven, basispsycholoog en schrijver van een boek: Mijn verhaal!

Gastblogger, Solliciteren en profileren, Toekomstperspectief, Werken, Werkveld No Comment

Bjorn

Björn van Vlokhoven (28) kwam er na zijn afstuderen achter dat het ontzettend moeilijk was om aan het werk te komen als psycholoog. Samen met zijn zus Dominique van Vlokhoven (30), kwam hij op het idee om een boek te schrijven voor startende psychologen en psychologie studenten. Hiermee willen zij een hart onder de riem steken en mensen helpen op weg naar hun droombaan.

Na vier jaar hard studeren had ik mijn papiertje bemachtigd. Eindelijk mocht ik Master of Science (MSc.) achter mijn naam zetten! Ik begon met volle moed te solliciteren. Stiekem wist ik uit ervaring van oud-studenten dat het vinden van een baan als psycholoog best moeizaam kon verlopen, maar toch had ik het idee – zo optimistisch als ik was – dat ik binnen enkele weken of maanden wel aan de slag zou kunnen als psycholoog.

 

Zes maanden en meer dan 70 afwijzingen later, kreeg ik het idee dat ik het anders moest gaan aanpakken. Deze manier wierp in ieder geval geen vruchten af. In totaal was ik twee keer op gesprek geweest, maar dit staat niet in verhouding met het aantal sollicitatiebrieven die ik had verstuurd. In eerste instantie had ik mij volledig gericht op de ouderenzorg, de doelgroep waar ik ervaring en affiniteit mee heb. Op den duur ging ik ook solliciteren op functies bij andere doelgroepen. Tijdens deze jacht naar mijn droombaan kwam ik er achter dat het vinden van een baan als psycholoog, moeilijker was dan ik me had voorgesteld. Ik focuste me na drie maanden niet meer op mijn doelgroep, en ik ging zelfs solliciteren op functies op MBO niveau. Ook hier kreeg ik meerdere afwijzingen te verwerken van ‘’je bent overgekwalificeerd’’ tot ‘’je komt over als een betrouwbare en leuke jongen, maar we verwachten niet dat je hier lang blijft werken’’. Dit was erg frustrerend.

 

Ik struinde het internet af om tips en adviezen te verzamelen hoe je als (startende) psycholoog beter voor de dag kon komen. Na lang zoeken vond ik niet waar ik op had gehoopt. Ik strandde op een aantal forums met voornamelijk negatieve verhalen over mensen die jaren voor niks hadden gestudeerd en uiteindelijk de hoop hadden opgegeven. De hoop om ooit een baan als psycholoog te vinden, had ik opgegeven. Op Facebook zag ik steeds vaker berichten voorbij komen van oud-studenten die het wel gelukt was om aan een baan als psycholoog te komen. Ik vroeg me af hoe zij dit hadden gedaan, dus sprak ze aan! In tegenstelling tot het internet kreeg ik voornamelijk positieve berichten te horen. Ik kreeg verschillende tips zoals : maak een LinkedIn pagina aan, ga naar netwerkborrels, doe vrijwilligerswerk binnen jouw doelgroep, of neem een werkervaringsplek voor enkele maanden.

 

De gesprekken met mijn oud-studiegenoten gaven mij weer hoop om vol goede moed door te solliciteren. Zij gaven mij tips en adviezen hoe ik op een andere manier met het sollicitatieproces kon omgaan. Ik zag de afwijzingen niet meer als afwijzingen, maar juist als feedback voor mijn volgende sollicitaties. De gesprekken die ik had gevoerd met mijn oud-klasgenoten gaven mij zoveel energie! Ik ging vrijwilligerswerk doen en ging naar verschillende netwerkborrels en zag mijn netwerk verder uitbreiden. Ik bedacht me dat ik deze positiviteit anderen niet kon onthouden en dat ik er iets mee moest gaan doen.

 

Ik maakte een afspraak met mijn zus Dominique (BSc.), waarmee ik samen de bachelor psychologie op de Universiteit van Tilburg heb gestudeerd.  Na wat brainstormen samen met haar kwamen wij op het idee om deze positieve verhalen te bundelen tot een boek. Hiermee willen wij psychologie studenten beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Daarnaast willen wij met dit boek een hart onder de riem steken bij afgestudeerd psychologen die momenteel veel moeite hebben met het vinden van een baan. In januari hebben wij een facebookpagina opgericht waar wij ons schrijfproces bijhouden. Wij verwachten dat het boek eind 2016 klaar zal zijn. Heb jij interesse in dit project of zou jij ons willen ondersteunen? Ga dan naar onze facebookpagina www.facebook.com/eersteboek

 

 

Zou jij net als Björn ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: