Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Baan vinden als psycholoog (tips + boek)

Advies en lesgeven, Gastblogger, Klinische psychologie, Solliciteren en profileren, Toekomstperspectief, Uncategorized, Werken, Werkveld No Comment

“Mijn zoektocht naar adviezen en tips, gaf mij een voldaan gevoel. Ik besloot samen met mijn zus om verhalen van startende psychologen te bundelen tot een boek. Succesverhalen om hardwerkende en ambitieuze studenten en starters een hart onder de riem te steken. Te laten weten dat het wél mogelijk is om aan een baan te komen als psycholoog. Aan de slag als psycholoog heet het boek!”

Björn van Vlokhoven (29) kwam er na zijn afstuderen achter dat het ontzettend moeilijk was om aan het werk te komen als psycholoog. Samen met zijn zus Dominique (31), kwam hij op het idee om een boek te schrijven voor startende psychologen en psychologie studenten. Hiermee willen zij een hart onder de riem steken en mensen helpen, op weg naar hun droombaan. In dit vervolg vertelt Björn wat hij heeft geleerd tijdens het schrijfproces en geeft hij actuele tips mee voor studenten en startende psychologen.

 

19-02-2017

In mijn vorige gastblog vertelde ik dat ik na mijn afstuderen met volle moed ging solliciteren. Een half jaar na mijn afstuderen was ik 70 afwijzingen rijker, maar had ik nog steeds geen baan. Het was ontzettend frustrerend om na vier jaar hard studeren, zoveel afwijzingen te krijgen. Ik ging daarom op zoek naar tips en adviezen om mezelf op de been te houden. Hoe ga ik om met al deze afwijzingen? Welke mogelijkheden zijn er voor mij als startende psycholoog? Ik ging op zoek naar adviezen en tips van lotgenoten – mensen die in het zelfde schuitje hebben gezeten als ik: maanden lang solliciteren en afgewezen worden.

 

Mijn zoektocht naar adviezen en tips, gaf mij een voldaan gevoel. Ik besloot samen met mijn zus om verhalen van startende psychologen te bundelen tot een boek. Succesverhalen om hardwerkende en ambitieuze studenten en starters een hart onder de riem te steken. Te laten weten dat het wél mogelijk is om aan een baan te komen als psycholoog. Aan de slag als psycholoog heet het boek! Vijfentwintig startende psychologen hebben wij geïnterviewd en hier zijn ontzettend veel leuke, inspirerende, en motiverende verhalen uitgekomen. Onderstaand zal ik een aantal tips meegeven voor studenten en startende psychologen, om je op weg te helpen in de wereld van de psychologie.

 

De basis: cv, sollicitatiebrief, en LinkedIn

Het klinkt cliché, maar zorg dat jouw cv en sollicitatiebrief goed zijn. Daarnaast is het belangrijk om een LinkedIn-pagina aan te maken, zodat jij in de toekomst jouw professionele netwerk kan uitbreiden. Een belangrijke tip die ik heb meegekregen in één van mijn interviews is dat de openingszin moet blijven hangen. Begin jouw brief een keertje met ‘Hoi, ik ben Marieke en ik heb er zin in!’, in plaats van de standaard openingszinnen. Niet geschoten is altijd mis. Heb je al 50 afwijzingen gehad, dan mag je best wel eens je stoute schoenen aantrekken. Belangrijk hierbij is: blijf altijd bij jezelf!

 

Begin zo vroeg mogelijk met het opdoen van werkervaring

Tijdens je studie kan je al op zoek gaan naar studiegerelateerde bijbanen. Wil je als je afgestudeerd bent met een bepaalde doelgroep werken? Een studiegerelateerde bijbaan met die doelgroep is de perfecte mogelijkheid om jouw affiniteit met deze doelgroep te laten zien.

Weet je nog niet precies met welke doelgroep je wilt werken? Dan is een studiegerelateerde bijbaan perfect om te onderzoeken welke doelgroep dicht bij jou ligt. Wees niet bang dat je niet weet wat je precies wilt, maar ga op onderzoek uit. Bovenstaande zou je ook met vrijwilligerswerk kunnen ondervinden, je laat dan meteen zien dat je je belangeloos in wilt zetten voor de maatschappij.

 

Netwerken is dé sleutel tot succes

Netwerken speelt een grote rol bij het vinden van een baan of stage. Wees niet bang om te netwerken. Als je om je heen kijkt, ben je eigenlijk – misschien wel onbewust – al lang bezig met het opbouwen van je netwerk. Het is belangrijk om bij de basis te beginnen, de mensen die je kent! Zorg dat jij deze mensen aansteekt met jouw enthousiasme, en je hebt opeens 20 paar extra ogen die een oogje in het zeil houden als er een leuke vacature voorbij komt. Staar je niet blind op jouw ‘psychologen netwerk’ maar weet dat iemand zonder een baan in de psychologie, ook van toegevoegde waarde kan zijn voor jou. Een heel belangrijke les is dat netwerken geen eenrichtingsverkeer is! Jij bent op zoek naar een baan, maar anderen in jouw netwerk zijn weer op zoek naar iets anders. Probeer iets toe te voegen aan jouw netwerk, en het balletje begint vanzelf te rollen. Geduld is hierbij zeer belangrijk.

 

Volg jouw passie

Het is ontzettend belangrijk om jouw hart en passie te volgen. Ga doen wat je leuk vindt, want daar haal je positieve energie uit. Is het jouw passie om als psycholoog aan de slag te gaan, dan weet ik zeker dat jij die baan vindt als psycholoog! Maar begin bij de basis en haal plezier en voldoening uit je werk. De kennis heb je meegekregen tijdens je studie; Nu is het tijd om ervaring op te doen en te kijken hoe het vak in zijn werk gaat. Is dit niet meteen als psycholoog, maar bijvoorbeeld als begeleider? Ook dan doe je ervaring op! Zet hierbij jouw trots opzij, heb geduld, volg jouw hart, en dan weet ik zeker dat jij die baan als psycholoog gaat vinden!

 

Bovenstaande is een kleine greep uit adviezen van het boek Aan de slag als psycholoog (2017). Björn en Dominique zijn een crowdfundingactie begonnen in de vorm van een pre-sale. Draag jij het boek een warm hart toe en wil jij kijken hoe jij een eerste exemplaar van Aan de slag als psycholoog kan ontvangen? Ga dan nu naar
https://www.voordekunst.nl/projecten/5321-het-boek-aan-de-slag-als-psycholoog-1

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: