Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Annerieke van Son: “No spang, werken als psycholoog in het buitenland kan”.

Gastblogger, Kind- en jeugd psychologie, Klinische psychologie, Toekomstperspectief, Werken No Comment

anneriekefoto3

Annerieke van Son is enige tijd geleden afgestudeerd in de richting kinderpsychologie. Zij koos ervoor om niet op de Nederlandse banenmarkt de concurrentie aan te gaan met haar mogelijk toekomstige collega’s, maar in plaats daarvan ervaring op te doen in het buitenland. Haar ervaringen hiermee beschrijft ze in deze blog.

De psycholoog die mijn zoon de vorige keer onderzocht, heeft aangegeven dat hij gereïncarneerd is,  dat is dus de reden van zijn gedrag”. Ik kijk in de ogen van zijn moeder. Haar zoon laat duidelijke kenmerken van ODD/CD zien, maar hoe kan ik dat haar nu nog duidelijk maken? Voordat ik een antwoord heb geformuleerd, doet mijn collega een wonderlijke uitspraak: “Misschien kunt u deze jongen naar een priester sturen”. Ik sta met mijn bek vol tanden en ik besef direct: hier gaan dingen heel anders dan ik gewend ben. Het werken als psycholoog in Suriname heeft meer verrassingen voor mij in petto gehad.

 

In augustus 2015 stapte ik vol goede moed in het vliegtuig naar Paramaribo om daar als kinderpsycholoog aan de slag te gaan. Als net afgestudeerd kinderpscholoog zijn de vooruitzichten op de Nederlandse banenmarkt nihil. Ik was al bekend met Suriname door vrijwilligerswerk dat ik het jaar daarvoor had gedaan. Eenmaal daar beviel het rustige leven onder de zon mij zo goed, dat ik heb gesolliciteerd. En met succes! Bij het Pedologisch Instituut, een afdeling van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur waar ze kinderen in het speciaal onderwijs plaatsen en begeleiden. En zo besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Mijn taken zijn het begeleiden van leerlingen met leer- en gedragsproblemen en de verantwoordelijkheid voor alle handelingsplannen die worden gemaakt voor deze begeleiding. Hierdoor probeer ik voor kennisvergroting van mijn collega’s te zorgen. In onze begeleiding richten we ons voornamelijk op de leerkrachten en de school. Daarnaast hebben we afgelopen jaar verschillende projecten opgezet, zoals de eerste kleuterklas in het speciaal onderwijs en de eerste speciaalonderwijsklas in het binnenland van Suriname.
Werken in Suriname is een hele uitdaging. Het land kent een multiculturele samenleving. Veel verschillende culturen wonen en werken hier samen. Ik kan wel zeggen dat mijn geduld heel erg op de proef is gesteld, de werkethos is hier compleet anders dan in Nederland! Mijn eerste werkdag bijvoorbeeld; stipt om 06.55 stond ik, zoals afgesproken, voor de deur. Ruim een halfuur heb ik voor de deur gewacht tot er een collega verscheen die mij binnen kon laten. De stiptheid die ik gewend was, is in Suriname ver te zoeken. Ik heb geleerd mij flexibeler op te stellen. Je moet er niet van opkijken wanneer je een week voor de opening van een project nog geen leerkrachten voor in die klas hebt. Geruststellend is dat niemand zich druk zal maken, het komt goed. En ik moet toegeven, het komt ook altijd goed.

Zowel het (speciaal) onderwijs als de psychologie staat in Suriname nog in de kinderschoenen. Er lijkt niet veel aandacht uit te gaan naar pedagogische vaardigheden in de lerarenopleiding. Zo kent men hier het fenomeen ‘overliggen’. Wanneer de juf het even te veel wordt, rust wil, of geen zin heeft moeten de kinderen gaan overliggen op de tafel. Dit betekent armen gekruist op tafel, hoofd erop en stil zijn. Dit kan zo een halfuur duren. Met een gemiddeld aantal van veertig leerlingen in het regulier onderwijs, kun je het de juffrouw misschien niet kwalijk nemen. Het toont wel aan dat andere vormen van klassenmanagement nog niet helemaal ontwikkeld zijn hier.

Communiceren ging vaak traag en men leek de ernst van zaken niet goed in te schatten. Schrijnend waren de situaties die ik ben tegengekomen met seksueel misbruik en mishandeling. Zo was er een sterk vermoeden van mishandeling bij een leerling, maar duurde het weken voordat de leerkracht bij onze afdeling aan de bel trok. Ook zag ik een verstandelijk beperkt meisje met ernstige gedragsproblemen over straat zwerven, omdat er nog geen passende plek voor haar te vinden is in Suriname. Dit soort situaties zijn pittig.

Het werken in een ander land, met andere normen en waarden, andere culturen en ver weg van mijn comfort-zone heeft mij erg veel geleerd. Je werkt zeer zelfstandig en krijgt direct veel verantwoordelijkheden. Ontzettend uitdagend, maar niet makkelijk. Als psycholoog, en hoogst opgeleide binnen de afdeling, wordt het zwaarste werk direct naar jou geschoven. En dat terwijl ik me daar in het begin niet klaar voor voelde. Daarnaast is het met een gevoelstemperatuur van 40°C lastig je hoofd koel te houden wanneer mensen boos op je worden over, voor mijn gevoel, kleine dingen zoals wanneer je een projectplan niet van de juiste stempels hebt voorzien voordat je het hebt doorgestuurd…

De ervaring en zelfkennis die ik hier heb opgedaan kan ik meenemen in mijn sollicitaties en mijn toekomstige loopbaan. Ik heb de ruimte gekregen om aan mijzelf te werken en heb sommige struikelblokken ook bewust uitgesproken naar mijn collega’s.

 

Het is nu een jaar nadat mijn avontuur als kinderpsycholoog in Suriname begon. Ik bereid me voor om terug naar Nederland te gaan, waar ik hopelijk snel als kinderpsycholoog aan de slag kan. Het was een mooi, zwaar en enerverend jaar. Ondanks de moeilijke kanten zou ik het iedereen aanraden om te wonen en werken in het buitenland. Ik heb in Suriname kansen gekregen die ik in Nederland als net afgestudeerde psycholoog nooit had gekregen. Ik heb hierdoor veel over psychologie en andere disciplines geleerd. Werken in een ander land met zoveel culturen heeft mijn horizon verbreed, ik heb meer over mensen geleerd en ook over mezelf. Het kan heel bevrijdend zijn om een tijd in een ander land te wonen, te genieten van al het moois, en te ervaren dat alles ook anders kan.

 

linked_in_icon Volg Annerieke op LinkedIn!

 

Zou jij net als Annerieke ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology.nl waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

 

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: