Pauline HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog aan het lezen bent! Ik ben Pauline, eerstejaars research masterstudent en zoekend naar mijn plek in de wereld van de wetenschap. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond: Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

Zoek een amateur-adviseur!

Advies en lesgeven, Netwerken, Pauline, Solliciteren en profileren, Studeren, Werkveld No Comment

 

Carrière maken. Dat is stap voor stap omhoogklimmen.

En iemand vinden die weet waar de ladder staat.

 

Afgelopen donderdag werd de universiteit weer bevolkt met een nieuwe lading masterstudenten. Dit deed me beseffen dat de eerste helft van mijn master en 4/5 deel van mijn studietijd erop zit. Een raar idee, aangezien er de afgelopen jaren in september altijd nog wel een studiejaar te gaan was. Komend jaar staat voor mij in het teken van stage, scriptie en afstuderen, kortom: werken met de blik vooruit. Maar waar is mijn blik eigenlijk op gericht? Wat staat mij precies te wachten? Stage lopen is een goede voorbereiding, maar ‘echt’ werken is toch anders. Het afgelopen jaar heb ik een aantal gesprekken gevoerd met mensen die in mijn mogelijk toekomstige werkveld werken. Deze afspraken werden soms in opdracht van mijn studie en soms vanuit eigen initiatief gemaakt. Het waren déze gesprekken die mij antwoord gaven op belangrijke vragen en zorgden dat ik met nieuwe energie mijn weg kon vervolgen.

 

En nu kom ik eigenlijk al bij de clou van deze blog: zoek een amateur-adviseur! Iemand die met je wil sparren over zowel de mogelijkheden van het vakgebied, als wat voor jou persoonlijk goede keuzes zijn. Dit kunnen studenten zijn die een jaar verder zijn, of mensen die al op de positie zitten die jij ooit hoopt te bekleden. Ik garandeer je dat je met veel enthousiasme en inspiratie het gesprek verlaat. Natuurlijk kan het spannend zijn om op iemand af te stappen, maar wat heb je te verliezen? In veel gevallen is het zelfs een win-winsituatie, want iemand helpen door eigen ervaringen te delen is mooi werk. Ik heb gemerkt dat mensen ervoor openstaan om een gesprek met je te hebben, niet zelden omdat ze vroeger zelf ook veel aan dit soort amateur-adviseurs hebben gehad. Door mijn amateur-adviseurs kwam ik erachter waar mijn interesses liggen, wat ik moet verwachten van de volgende stap die ik zou kunnen nemen en bij wie ik moet zijn om nog meer antwoorden op vragen te krijgen. Inspiratie, enthousiasme én nieuwe contacten. Waar wacht je nog op?

 

Je zou terecht de vraag kunnen stellen waar en hoe je die amateur-adviseurs vindt. Dat is eigenlijk niet eens zo ingewikkeld. Een voor de hand liggende mogelijkheid is om naar een netwerkborrel te gaan, bijvoorbeeld georganiseerd door de studievereniging. Omdat het ontmoeten van nieuwe mensen centraal staat op dit soort evenementen, zal niemand raar opkijken als je zomaar een praatje aanknoopt. Maar ook als je je niet comfortabel voelt bij verplicht socializen, kun je met amateur-adviseurs in contact komen. Dit kan bijvoorbeeld door het sturen van een mailtje naar een kennis van de familie die toevallig doet wat jij ooit zou willen doen. Of stap na je college of werkgroep eens af op de dienstdoende docent. Wie kan je een beter inkijkje geven in de wereld waar je misschien in terechtkomt, dan de mensen die er zelf elke dag werkzaam zijn? Of je je nu in de klinische, sociale of welke hoek dan ook bevindt, ik wil je uitdagen om eens goed om je heen te kijken. Wie zou je kunnen benaderen? Wellicht zet één gesprek veel verandering in gang..

 

Succes!

 

Mocht je hier eens over door willen praten of hulp willen bij het vinden van amateur-adviseurs, stuur me dan een mailtje op pauline@humansofpsychology.nl. Ik vind het leuk om met je in gesprek te gaan. Een kop koffie is nooit ver weg! 😉

P.S. Hou ook de door ons aanbevolen netwerkevents in de gaten onder Onderwerpen > Netwerken > Toekomstige evenementen.

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: