Manon HoP

About the author : Mijn naam is Manon en ik studeer Child and Adolescent Psychology. Via dit project ga ik me verdiepen in de mogelijkheden om met deze opleiding trainer te worden. Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Zó word jij succesvol als introverte psycholoog (in spe)!

Manon, Profileren, Solliciteren en profileren No Comment

In mijn vorige blog schreef ik over mijn gesprek met Marloes Bouwmeester, die introverte professionals helpt om succesvol te worden in hun werk. Maar hoe kun je nu ervaring opdoen, je netwerk uitbreiden en jezelf profileren als je introvert bent en je niet op gemak voelt bij de dingen die worden gezien als dé manier om dit te doen?

Natuurlijk heeft Marloes me niet haar geheim verklapt, dus ben ik zelf maar aan het brainstormen geslagen. Hierbij wat tips die jou kunnen helpen om succesvol te worden op een manier die bij je past!

1. Begin met het begrijpen van het verschil tussen extraverte en introverte mensen, want dat kan je een hoop inzicht in jezelf geven. Ik heb zelf bijvoorbeeld lang gedacht dat het aan mij lag dat ik moeite heb met groepsdiscussies en dat ik vaak een hele tijd nadenk voor ik iets zeg, en kwam er pas veel later achter dat dit komt doordat ik introvert ben. Hierdoor besefte ik dat ik lang niet de enige ben die dit soort ‘problemen’ ervaart: ongeveer 30% van de bevolking is namelijk introvert. Om meer te weten te komen over dit onderwerp kun je natuurlijk gewoon een keer op Internet rondsnuffelen, maar ik raad je ook zeker Het introverte type: Een stille kracht van Marti Olsen Laney en Stil: De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen van Susan Cain aan.

2. Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je mee wil geven: probeer jezelf niet te veranderen in een extravert. Ten eerste is dit niet mogelijk – of je introvert of extravert bent ligt namelijk vast in je hersenen – en ten tweede zou je jezelf continu moeten dwingen iemand te zijn die je niet bent, terwijl ook introverten waardevolle bijdragen kunnen leveren en eigenschappen hebben die extraverten weer missen. Er worden weleens trainingen gegeven die mensen extraverte ‘trucjes’ aanleren, maar ik denk dat je beter succesvol kunt worden door jezelf te zijn. Besef jouw waarde als introvert, want die heb je!

3. Besef dat wat werkt voor extraverte personen niet per definitie ook werkt voor jou als introvert. Als ik uitnodigingen krijg voor netwerkdiners krijg ik meteen de kriebels – dat is voor mij absoluut niet de manier om mijn netwerk uit te breiden, en ik denk voor menig introvert evenmin. In plaats daarvan kun je ook op LinkedIn zoeken naar mensen die je interessant vindt (een tip uit mijn tweede blog) en hen eens benaderen. Als auteur voor Humans of Psychology doe ik dit ook: ik breid mijn netwerk uit en kom daarnaast steeds meer te weten over mijn ideale baan!
Verder hoor je tegenwoordig overal dat je jezelf moet ‘laten zien’, maar als introvert voel je er waarschijnlijk weinig voor om alle aandacht op jezelf te vestigen. Jezelf profileren kun je echter ook schriftelijk doen, iets waar introverte mensen vaak een voorkeur voor hebben.
Ten slotte kun je ervaring opdoen op een plek die bij jou past. Als introvert voel je je misschien niet op je plaats in een grote GGZ-instelling, maar ervaring kun je ook opdoen als vrijwilliger in een chatroom voor mensen met psychische problemen.

4. En ten slotte: heb vertrouwen in jezelf en laat je introversie je niet belemmeren. Socrates, Darwin en Einstein waren ook introvert, dus zie dit niet als een beperking maar als een mogelijkheid om succesvol te zijn op een unieke manier!

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en mocht je er zelf meer hebben, deel ze dan vooral in de comments!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: