Giullitta HoP

Ik wil GZ-psycholoog worden! (Deel 4)

Gezondheidspsychologie, Giullitta, Studeren, Toekomstperspectief, Werken No Comment

“Hoe ik erbij zit? Ik vind het spannend. Waarom? Nou ja, ik ben bang dat ik vandaag door de mand val. Hoe dat zo? Tja, ik word niet elke dag door jullie vieren geëvalueerd als toekomstig GZ-psycholoog.”

Een ambitie die velen met haar zullen delen, Giullitta wil GZ-psycholoog worden! In deze blogreeks zullen we haar gedurende een jaar volgen in de eerste stapjes binnen de GZ-opleiding.

 

 

2017-juni-25

 

 

Verhoogde hartslag. Snelle ademhaling. Licht klam gevoel. Hoe laat is het? Ik heb nog even. Ik moet denk ik weer naar het toilet. Hoe laat is het nu? Zal ik maar vast gaan kijken? Is het niet vandaag? Hoe laat is het? Mijn telefoon. De eerste is er. Hallo! Ja, hele fijne vakantie gehad. Ik heb nogal last van een jetlag, maar ben er. Wil je wat drinken? Oh, de volgende is er ook. Wil je wat drinken? Ja, een super vakantie gehad. Daar komen de andere twee aan. Willen jullie wat drinken? Het was een hele fijne vakantie, bedankt voor het vragen. Hoe ik erbij zit? Ik vind het spannend. Waarom? Nou ja, ik ben bang dat ik vandaag door de mand val. Hoe dat zo? Tja, ik word niet elke dag door jullie vieren geëvalueerd als toekomstig GZ-psycholoog. 

Het was die dinsdag zo ver. Er zat gewoon een half jaar op. Zes maanden. Ik ben op het punt dat ik beoordeeld kan worden op mijn prestatie tot nu toe en alles wat ik me kon bedenken was: “Nu komen ze er samen achter dat ik er niets van bak”. Het fenomeen heet het ‘imposter syndrome’, wat zoveel wil zeggen als dat mensen die graag goed willen presteren geneigd zijn hun behaalde resultaten niet te internaliseren en steeds bang zijn door de mand te zullen vallen. In mijn geval denk ik steeds: “Vandaag is de dag dat ik toch putjesschepper moet worden”. Ergens weet ik rationeel wel dat ik echt wel op een hoger niveau functioneer en dat ik het al best ver geschopt heb, maar die angst blijft zitten (passend bij de neurotische persoonlijkheidsorganisatie van de gemiddelde psycholoog).

 

 

Administratie

Zo’n evaluatie heeft nog best wel wat voeten in de aarde. Er is een enorme administratie omheen. Mijn 4 supervisoren/werkbegeleider/praktijkopleider moeten formulieren over mijn functioneren invullen, mijn manager en andere collega’s uit mijn team moeten mij beoordelen, ik moet mezelf beoordelen, ik moet mijn uren bij houden, ik moet alle bewijzen voor het hebben gewerkt aan mijn doelen verzamelen, ik moet mijn nieuwe ‘kenmerkende beroepssituaties’ plannen en ik moet mijn nieuwe ‘individuele opleidingsplan’ samenstellen. Teveel administratie voor iemand die een bloedhekel aan administratie heeft. Mijn droom later is een eigen praktijk en ik weet nu al dat ik een secretaresse nodig ga hebben #iemand?

Maar weer terug naar dat bloedstollende uur uit mijn leven waar ik met klamme handjes klaar voor was. Ik kreeg een prachtige, lovende beoordeling waar ik nu (twee weken verder) nog van geniet. Het mooiste compliment was voor mij dat ik al functioneer op het niveau van een GZ-psycholoog (mag ik alvast mijn diploma #durftevragen?). Ook was ik blij om te horen dat ik verbeterpunten heb, die vooral te maken hebben met mijn vertrouwen in mijn eigen kunnen sterker te etaleren. Mijn carrière als putjesschepper kan ik nog wel uitstellen tot mijn volgende evaluatie. Denk ik.  

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: