Inge HoP

About the author : Ik ben Inge, arbeids- en organisatiepsycholoog, PhD student en zelfstandig ondernemer. Bij HoP neem ik je mee in de A&O psychologie, het promoveren en mijn belevenissen als ondernemer. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Weg met je onzekerheid, je hebt wél iets te melden!

Inge, Profileren, Toekomstperspectief, Werken 8 Comments

Ik ben al drie jaar dagelijks bezig met de principes van de positieve psychologie, heb tientallen mensen gesproken, honderden mensen getraind. Ik kan echt wel iets! Ben ik een expert? Nee, zo zou ik mezelf niet omschrijven. Ben ik een compleet incompetent? Nee, dat ook niet.

In deze blog schrijf ik over mijn onzekerheden als psycholoog. Vaak maak ik me druk om dingen die achteraf helemaal niet nodig waren. Maak jij je (soms) ook te druk? Lees dan mijn verhaal.

2017 maart 7

Vorige maand werd ik via via benaderd voor een coachingstraject. Iemand was vastgelopen in het werk en vroeg zich af of ik iets kon betekenen. Aan de ene kant was ik super enthousiast: eindelijk kon ik mijn kennis in de praktijk brengen. Aan de andere kant sloeg de twijfel meteen toe. Kan ik dit wel? Ben ik voldoende thuis in het onderwerp? Wat als ik niks intelligents toevoeg aan het gesprek? Wat als diegene alles al weet wat ik in huis heb? Mijn enthousiasme zette zich langzaam om in kleine zweetdruppeltjes. Was ik wel goed genoeg?

 

Natuurlijk besprak ik de situatie met de mensen om me heen. Ze drukten me allemaal op het hart das als iémand het kon, ik het was. Super lief, maar echt relaxter werd ik er niet van. Als iedereen zo’n vertrouwen in me had, kon de teleurstelling alleen maar groter worden. Ik besloot mezelf voor het gesprek bij elkaar te rapen en er voor te gaan. Ik had immers niets te verliezen (behalve dan mijn eer, zelfvertrouwen, deskundigheid en andere kleinigheden). Het bleek een ontzettend leuk gesprek en ik geloof zelfs dat ik mijn coachee een stukje op weg heb kunnen helpen. Achteraf werd ik bedankt voor het fijne gesprek. Had ik me hier nou zo druk om gemaakt?

 

Niemand is een expert

Twee weken geleden gaf ik een korte masterclass over positieve psychologie aan een groep ervaren trainers. Een soortgelijk tafereel herhaalde zich: kon ik dit wel? Wist ik wel genoeg? Zouden die ervaren trainers me wel serieus nemen? En zouden ze mijn tips en trics niet al lang kennen? Wat kon ik toevoegen? De ochtend werd super goed ontvangen. Er waren veel vragen, volop interactie en mensen vonden mijn verhaal erg leuk. Wederom dacht ik: heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?

Op weg naar huis realiseerde ik me dat mijn onzekerheid redelijk belachelijk was. Ik ben al drie jaar dagelijks bezig met de principes van de positieve psychologie, heb tientallen mensen gesproken, honderden mensen getraind. Ik kan echt wel iets! Ben ik een expert? Nee, zo zou ik mezelf niet omschrijven. Ben ik een compleet incompetent? Nee, dat ook niet. Natuurlijk kan mijn presentatie altijd mooier, had ik een betere vraag kunnen stellen of zaken net iets anders kunnen formuleren. Maar hey, who cares?!

 

De kracht van enthousiasme

Ik ben er van overtuigd dat als je je verhaal met passie en openheid brengt, dat mensen je de kleine schoonheidsfoutjes wel vergeven (als ze die zelfs al zien). Misschien weet je niet alles (wie wel?), maar dat maakt niet uit. Als jij doet waar je blij van wordt, steek je anderen er mee aan. Je weet ze te raken en in beweging te krijgen door ze aan te steken met je enthousiasme. Ervaring zegt niet alles, met enthousiasme en een vleugje humor kom je een heel eind!

 

Overtuig jezelf van je kunnen. Of je nu nog studeert, net in je eerste baan zit of op zoek bent naar je tweede: je hebt een heleboel kennis en kunde. Gebruik deze, minimaliseer het niet. Raap jezelf bij elkaar, ga proberen. Faal, struikel, leer en groei. Ga staan voor die dingen die jij belangrijk vindt, waar jij enthousiast van wordt. Dan komt de rest vanzelf. Dus zeg, net als ik, eens wat vaker tegen jezelf: weg met die onzekerheid, ik heb wél wat te melden!

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

8 Comments

 • @ on maart 7, 2017

  Oh wat fijn om dit te lezen, hèel herkenbaar! De verwachtingen die onbedoeld op je schouders drukken, de twijfel en inderdaad iedere x realiseren dat je het wel kan.

   
  • Author
   Inge HoP on maart 8, 2017

   Leuk te lezen dat het herkenbaar voor je is. Ben ik niet de enige die hier mee worstelt, haha 😉

    
 • Ester on maart 8, 2017

  Dit is nou precies waar ook ik elke keer tegenaan loop. Ik vul vooraf al in hoe anderen wel niet zullen denken, leg daardoor de lat erg hoog en voel me hierdoor niet competent. Anderen zien mijn enthousiasme en bevlogenheid maar ik vraag me soms echt af of ik het wel kan. Daarbij ligt mijn verwachting van anderen erg hoog, maar valt in de praktijk juist vaak tegen.
  Stapje voor stapje kom ik steeds verder, ik probeer, ik ervaar dat het lukt, ik merk dat ik wel iets kan brengen…… ik pak leuke projecten op en probeer te genieten!

   
  • Author
   Inge HoP on maart 8, 2017

   Hoi Ester,
   Dank voor je berichtje, mooi om te lezen! Ik herken me helemaal in wat je zegt. Vooral nadenken over hoe anderen wel niet zullen denken, kan mij vooraf echt stress bezorgen. Maar wat je zegt, mooie projecten oppakken en genieten… dat is uiteindelijk het belangrijkste! 🙂

    
 • Patricia on maart 8, 2017

  Mooi geschreven en herkenbaar! Doet me denken aan wat iemand eens zei over onze percussieband…jullie zien er zo mooi uit; stralen zoveel enthousiasme uit dus och, wat maakt het uit als jullie hier en daar soms een foutje maken. De vraag is wie dat dan hoort! Succes; ik kijk uit naar je volgende blog 🙂

   
  • Author
   Inge HoP on maart 8, 2017

   Hoi Patricia, dank je voor je lieve berichtje! 🙂

    
 • Frans on maart 10, 2017

  Ik zat in het groepje ervaren trainers en je deed het super. Ook ik heb soms het gevoel na jaren dat de aanhoorders mij saai gaan vinden en dat mijn over te brengen kennis verouderd is, dus heel herkenbaar.

   
  • Author
   Inge HoP on maart 11, 2017

   Hoi Frans,
   Dank voor je mooie woorden 🙂 Ik snap jouw punt ook, maar gezien de trainingsevaluaties vinden mensen jou ook nog lang niet saai geloof ik 😉 Keep up the good work!

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: