Pauline HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog aan het lezen bent! Ik ben Pauline, eerstejaars research masterstudent en zoekend naar mijn plek in de wereld van de wetenschap. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond: Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

Wat zijn mijn mogelijkheden na de onderzoeksmaster?

Advies en lesgeven, Neuropsychologie, Pauline, Toekomstperspectief, Werken, Werkveld 1 Comment

Logischerwijs vervolg je je carrière na de research master (RM) door te solliciteren voor een PhD positie. Maar wat als je dit helemaal niet wilt? In deze blog zet ik op een rijtje waar afgestudeerde RM-studenten terechtkomen.

 

Na anderhalf semester te hebben meegedraaid in de research master, valt het me op dat de meeste docenten er automatisch van uitgaan dat alle studenten toewerken naar een PhD positie. Een PhD student (ook wel: promovendus) is iemand die na zijn of haar afstuderen solliciteert voor een promotieplek. Het promotieonderzoek wat een PhD student (samen met zijn of haar promotor) bedenkt en uitvoert, beslaat in de regel 3 tot 4 jaar, maar kan ook korter of veel langer duren. Het promotieonderzoek wordt doorgaans afgesloten met de publicatie van een proefschrift, waarna de titel doctor (dr.) gevoerd mag worden. Nu spreekt de betrekking van een PhD positie na mijn afstuderen mij heel erg aan, maar er zijn twee goede redenen om toch alternatieve mogelijkheden te onderzoeken. Allereerst hoor ik veel studenten om me heen die na 6 jaar studeren iets anders zouden willen doen dan weer het lab induiken en papers schrijven. Ten tweede werd onlangs op een Q&A sessie over het werkveld duidelijk dat er gemiddeld 70 à 80 sollicitanten zijn per PhD positie, waarvan er zo’n 5 à 10 worden uitgenodigd voor de eerste selectieronde. De schrik gonsde door de zaal. Dat er voor klinische werkplekken veel sollicitaties zijn is voor niemand een geheim, maar dat dat in de academische wereld ook zo was? Dat wisten de meesten, ik incluis, niet.

Tijd om eens op een rijtje te zetten wat je behalve PhD posities nog meer kunt aanschrijven na de research master met goed gevolg te hebben afgelegd!

Gelukkig zijn er handige overzichtjes die weergeven waar afgestudeerden van de afgelopen jaren terecht zijn gekomen. Het is misschien goed om hier te noemen dat er in de research master 4 ‘tracks’ zijn: developmental psychology, clinical & health psychology, social & organisational psychology en cognitive neuroscience. Uit het overzicht blijkt dat respectievelijk 80, 75, 50 en 80 procent van de studenten uit bovengenoemde tracks in een PhD positie terechtkomen. Overige beroepen en afdelingen waar afgestudeerden in terecht komen zijn klinisch psycholoog (vooral uit de voor de hand liggende track), consultancy, sales & marketing (ja, uit de S&O track), leraar in opleiding, programmeurs, planners en tenslotte onderwijs- en onderzoeksassistenten op de universiteit. Die laatste twee zijn vaak tijdelijke posities terwijl je aan het solliciteren bent voor een PhD positie of iets anders.

De cijfers liegen er niet om; het grootste deel stroomt door in een promotieonderzoek. Niet zo gek ook, aangezien je al een redelijke interesse moet hebben in statistiek en onderzoek om de research master met goed gevolg af te ronden. Toch kan ik me goed voorstellen dat dit je benauwd als je er niet zeker van bent of je je carrière wilt vervolgen met promotieonderzoek. In dat geval is het goed om eens na te gaan waarom je voor een onderzoeksmaster zou kiezen, of al gekozen hebt. Ook zou je kunnen overwegen om je stage iets anders in te vullen, door dit bijvoorbeeld bij een bedrijf te doen in plaats van op de universiteit. Tenslotte is het ook mogelijk om je onderzoeksmaster te combineren met een praktische master. Veel studenten uit de clinical & health track combineren dit bijvoorbeeld met de ‘praktische’ éénjarige master Child & Adolescent Psychology.

Zelf zou ik nog steeds graag solliciteren voor een promotieplaats als ik klaar ben met de research master. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken? Welke activiteiten vormen de beste basis voor een academische carrière? Zou bestuurservaring helpen? Vrijwilligerswerk? Je leest er alles over in mijn volgende blog!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: