Manon HoP

About the author : Mijn naam is Manon en ik studeer Child and Adolescent Psychology. Via dit project ga ik me verdiepen in de mogelijkheden om met deze opleiding trainer te worden. Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Waarom ik kies voor een niet-klinische stage binnen een klinische master

Kind- en jeugd psychologie, Manon, Sociale- en organisatiepsychologie, Studeren, Toekomstperspectief 2 Comments

Zoals iedere bachelorstudent Psychologie vast wel gemerkt heeft, wordt er tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan de klinische kant. ‘Interessant om er iets over te weten,’ zei ik altijd, ‘maar ik wil later geen klinische baan.’ In september ben ik begonnen met de master Child and Adolescent Psychology – die zich ironisch genoeg richt op de klinische ontwikkelingspsychologie…

 

Toch heb ik me vreemd genoeg geen moment afgevraagd of ik niet de verkeerde master heb gekozen; de meeste onderwerpen die bij de vakken behandeld worden zijn namelijk ook op niet-klinisch gebied toepasbaar. Voorbeelden zijn gesprekstechnieken en gedragsmodificatie. Dat laatste is ook altijd leuk om in je eigen omgeving uit te proberen, hoewel ik nog niet heel veel resultaten heb geboekt. Maar goed, dat terzijde.

 

Hoewel de meeste psychologiestudenten in de Kinder- en Jeugdrichting dus de klinische kant op gaan, ligt mijn interesse daar helemaal niet – als ik het woord psychodiagnostiek hoor, krijg ik spontaan de neiging om heel hard weg te rennen. De (meeste) vakken van de master vind ik ontzettend leuk en leerzaam, maar het moment komt steeds dichterbij dat ik een stage moet gaan zoeken. En dan blijkt dat vrijwel iedereen een klinische stage gaat doen en er maar heel weinig niet-klinische stageplekken zijn… Ja, wat doe je dan?

 

Piekeren. Héél veel piekeren. Ik heb maandenlang getwijfeld tussen nu al op zoek gaan naar een klinische stageplek om mijn kansen te vergroten, en wachten tot volgend jaar in de hoop een niet-klinische stageplek op de universiteit te bemachtigen. Dit was voor mij een moeilijke keuze, maar uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt door iets wat Matthijs Steeneveld tijdens de cursus Positieve Psychologie zei: “Maar als je dan een klinische stage hebt, ben je er dan blij mee of ben je gewoon opgelucht dat je een stage hebt?”
Op dat moment heb ik besloten om te gaan doen wat ik echt wil en dan maar de kans te lopen dat het niet lukt, in plaats van iets te doen waardoor ik sowieso niet kan doen wat ik echt wil.

 

Ik ben geïnteresseerd in kleine, minder ernstigere problemen en wil het liefst trainer worden om mensen te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Ik heb zelf gemerkt dat ik het krijgen van trainingen, bijvoorbeeld bij IBV in het tweede jaar, ontzettend leuk vind! De cursus Positieve Psychologie die ik met Astrid heb gevolgd, heeft mij er nog meer van overtuigd dat dit is wat ik wil – mensen helpen om van 0 richting 10 te gaan, in plaats van -10 naar 0! Meer over positieve psychologie kun je lezen in deze blog van Astrid.

 

Maar ja, dan is de vraag: hoe word je trainer met een opleiding die zich vooral richt op de klinische ontwikkelingspsychologie? Daar heb ik het precieze antwoord nog niet op gevonden, maar ik hoop door middel van dit project een stapje verder te komen. Even rondsnuffelen op LinkedIn leverde al wat interessante personen op: zo zijn er mensen die nu trainer zijn en die voorheen een studie geschiedenis hebben gevolgd. Dan zou het mij met een studie psychologie toch ook moeten lukken…

 

Ik weet dat er allerlei opleidingen, trainingen en cursussen zijn die trainers kunnen volgen, maar het hoe en wat is me nog onbekend. Ik ben heel benieuwd naar de verhalen van mensen die trainer zijn, of die nu wel of geen psychologie hebben gestudeerd. Door met hen te praten hoop ik wat meer informatie te krijgen over de praktijk en de mogelijkheden op een baan.

 

Per toeval kwam ik enige tijd geleden terecht op de website van Suzan Oostvogels. Zij heeft een opleiding tot psycholoog-trainer gevolgd en werkt nu vooral als mindfulnesstrainer.
Binnenkort kunnen jullie lezen over mijn gesprek met haar, waarin ik onder andere heb gevraagd hoe zij trainer is geworden, hoe haar werkdagen eruit zien en of zij nog tips voor mij heeft. Alles wat ik te weten kom zal ik beschrijven in mijn tweede blog!

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: