Kenny HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog leest. Ik ben Kenny en ik zit momenteel op het einde van mijn promotietraject. Ik zou graag onderzoek en klinisch werk met elkaar combineren. Momenteel zet ik zoveel mogelijk stappen om dat te realiseren, die jullie hier bij HoP kunnen volgen. Ik ben steeds benieuwd wat jullie van mijn blogs vinden, laat je hier een berichtje achter of stuur je een mail?

Verleg je grenzen (letterlijk)

Kenny, Klinische psychologie, Werken No Comment

joinbelgium

 

“Verleg je grenzen,” is een advies dat we als psycholoog of coach wel eens vaker aan onze cliënten moeten geven. Het is echter een advies dat we ook aan onszelf kunnen geven, en vooral letterlijk zouden kunnen nemen als de zoektocht naar een baan lijkt vast te lopen. Mijn collega-auteur Ghislaine heeft onlangs een erg informatieve blog gepost over werken in het buitenland, maar ik zou graag even focussen op werken in België specifiek. Er is in België heel wat meer werk te vinden voor net afgestudeerde psychologen namelijk. Je moet wel rekening houden met enkele cultuurverschillen en je moet aan enkele extra eisen voldoen om aan de slag te kunnen als basispsycholoog (klinisch psycholoog) in België, in vergelijking met Nederland, maar enkele van deze extra eisen kan je al makkelijk ondervangen tijdens je studie.

 

Waarom denk ik dat ik jullie degelijk advies kan geven over werken in België? Ik kan die vraag het beste beantwoorden door mezelf even voor te stellen. Mijn naam is Kenny, ik ben 31 jaar, Belg, een van de nieuwe vaste auteurs van Humans of Psychology en momenteel basispsycholoog. Op mijn 18e heb ik een “verkeerde” studiekeuze gemaakt, dus ben ik gelijk na mijn bachelor wiskunde in Maastricht psychologie gaan studeren. Uiteindelijk heb ik daar na vijf jaar een research master in de psychopathologie gehaald en ik vond ongeveer een week na mijn afstuderen al een baan als sociotherapeut in België in een psychiatrische instelling. Na een jaar daar te werken kreeg ik de kans om te gaan promoveren bij mijn thesisbegeleider aan de Open Universiteit, waar ik momenteel in mijn laatste maand van het promotietraject zit. Verder ben ik ook getrouwd met een Belgische psychiater, die geneeskunde in België studeerde, dan haar specialisatie tot psychiater deed in Maastricht om vervolgens weer in België te gaan werken. Ik ken dus wel wat van de geestelijke gezondheidszorg in zowel België als in Nederland en hoop jullie hierover wat meer te informeren.

 

Eerst en vooral kan werken in België een schok zijn voor mensen die hun opleiding en stage hebben gedaan in Nederland. Zoals mijn vrouw erg subtiel weet te zeggen “liggen we in België nog erg achter,” en dan zeker in een psychiatrische instelling. Zo werkt België nog veel meer met een isolatiecel dan Nederland. Ook bestaat er meer hiërarchie in België. Als je in een ambulante praktijk werkt bestaat deze hiërarchie niet, maar in een residentiële instelling bestaan de verschillende rangen vaak nog. Om de woorden van George Orwell te parafraseren: “Alle hulpverleners zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.” Je zal bijvoorbeeld de psychiater in je team nooit aanspreken met de voornaam, maar steevast met de titel “dokter.” Op vele plekken ben je als psycholoog ook deel van het middle management, waardoor er mogelijk een afstand wordt gecreëerd tussen jou en je team, maar je kan die makkelijk en snel wegwerken door je eigen persoonlijke stijl.

 

Mogelijk heeft dit je nu enigszins afgeschrikt, maar het moet gek genoeg geen nadeel te zijn om “achter te liggen” op Nederland. Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat je in België geen constante bemoeienissen hebt van de zorgverzekeraar. Een vaak gehoorde klacht van Nederlandse hulpverleners, die ik overigens persoonlijk niet genoeg kan onderschrijven, is dat de rol van de zorgverzekeraars is doorgeslagen. Heb je een cliënt met een sociale angststoornis? Dan moet je een CGT-behandeling doen en die moet klaar zijn in tien sessies, meer wordt er niet betaald. Zo, daar sta je dan met je expertise, maar een of andere financiële manager van de zorgverzekeraar heeft net voor jou besloten wat je moet doen, hoe je het moet doen en vooral hoe snel en goedkoop je het moet doen. In België beslis jij welke therapie je uitvoert en wanneer een cliënt uitbehandeld is. Een ander voordeel van werken in België is dat als je je master klinische psychologie hebt afgerond, je gelijk je erkenningsnummer kan aanvragen in België en zelfstandig of in een instelling/praktijk kan gaan werken. Een postgraduaat psychotherapie wordt gezien als een pre maar nooit een vereiste voor eender welke baan in België.

 

Begin je te denken “Hé, misschien is net over de grens werken in België ook wel iets voor mij.” Dan zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals gezegd, heb je een erkenningsnummer nodig van de psychologencommissie. Die erkenning krijg je als je ofwel een Belgisch diploma psychologie hebt gehaald, de laatste tien jaar in Nederland als psycholoog hebt gewerkt, erkenning als GZ-psycholoog hebt of als je je diploma hebt laten gelijkstellen aan dat van (klinisch) psycholoog in België. Laten we er even vanuit gaan dat je als student en aankomende basispsycholoog vooral in de laatste optie bent geïnteresseerd. Een van de grote problemen die Nederlandse diploma’s hebben in België is dat een master slechts een jaar duurt (60 ECT) in Nederland en twee jaar (120 ECT) in België. Ik heb hierom bewust gekozen voor een research master van 120 ECT in Nederland. Op zich wil de commissie dit nog wel enigszins door de vingers zien (al kunnen extra electives nooit kwaad), dan ligt het grote probleem toch vaak in de klinische stage. In Nederland heb je een minimum van drie maanden klinische stage nodig om af te studeren, echter in België is dit zes maanden. Je kan dit probleem erg makkelijk ondervangen door op je sollicitatieplek in Nederland even aan te geven dat je toch liever zes in plaats van drie maanden stage zou lopen. Je voldoet dan al gelijk aan dezelfde eisen voor de master klinische psychologie in België, en je komt al gelijk supergemotiveerd over.

 

Ik heb zoveel mogelijk informatie proberen te proppen in deze korte blog. Ben je een Belg die studeert in Nederland? Heb je interesse in mogelijk toch in België te gaan werken omdat je geen baan vindt in Nederland, maar heb je toch nog vragen? Laat dan een bericht achter op deze blog of stuur me een mail op “kenny@humansofpsychology.nl”

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: