Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Van geneeskunde naar psychologie

Gastblogger, Studeren, Uncategorized 3 Comments

“Van geneeskunde naar psychologie: …Achteraf gezien had Psychologie mijn eerste keuze moeten zijn. Ik was altijd erg geïnteresseerd in sociaal gedrag. En dan met name groepsdynamica. Eindelijk herkende ik één van mijn kernkwaliteiten, namelijk het zijn van een groepsdier.”

Over Elliot Obreen: Het is 2017, vijf jaar geleden begon Elliot met studeren aan de Universiteiten van Nederland. Maar van solemneel rozengeur en maneschijn was geen sprake. De nu 23-jarige Psychologie student te Leiden heeft nu al een fascinerende loopbaan gehad. Na driemaal te zijn uitgeloot voor Geneeskunde en geen juiste studiekeuze leek het einde verhaal.

26-3-2017

Daar zit ik dan, vroeg in de ochtend aan de grote witte tafels van de Universiteitsbibliotheek. Zaal 6, mijn vaste stek die ik mij eigen heb gemaakt sinds ik hier net begon met studeren. Terwijl de wijzerplaat van mijn horloge voortbeweegt sta ik juist stil met mijn gedachten in het hier en nu. Sinds mijn eerste studiejaar is er namelijk aardig wat verandert. Zo ben ik driemaal uitgeloot voor geneeskunde en heb ik twee parkeerstudies niet afgemaakt. Dat doet pijn, het is niet niks om mensen nu uit te leggen waarom ik als 23 jarige in mijn derde jaar van Psychologie zit. Maar mijn verhaal is allesbehalve een drama. Ik heb ondanks alle tegenslagen wél mijn plek gevonden.

 

De ijverige student

Het begon allemaal voor mij op de middelbare school waar ik het meeste uit mijzelf wilde halen. Niks was te hoog gegrepen. Zo ben ik na de HAVO naar het VWO gegaan en hield ik mij voor ogen hoe het zou zijn om Neurochirurg of Psychiater te worden. In andere woorden voelde het voor mij alsof de wereld aan mijn voeten lag. Als een jong adolescent leerde ik hoe hard de wereld buiten de middelbare school kan zijn. Ik lootte namelijk tweemaal uit en moest ternauwernood een nieuwe studie zoeken! Dat was lang niet zo makkelijk, want de voor mij leukere keuzes waren lotingsstudies. Ik had toentertijd Psychologie op het oog, maar hoopte beduidend op na plaatsing bij Geneeskunde. Het werden tussendoor twee andere studies eer ik erachter kwam dat Geneeskunde mij niet wilde. Na al die rotheid kwam ik op een tweesprong: de zomer van 2014. Ik wist mijn god niet meer wat ik wel of niet leuk vond. Of ik het WO wel aan kon en of ik nog wel iets zou vinden.

 

Toen zei mijn moeder het volgende: “Ell, het is nu of nooit. Als je deze studie niet haalt, moet je van ons HBO gaan doen of beginnen met werken. En ik raad je aan, aangezien het misschien je laatste jaar studeren is om meteen ook een studentenvereniging te doen.”

 

HBO zag ik echt als een stap terug, ik heb niks voor niks het VWO gedaan en geproefd van wetenschappelijk onderwijs. Allesbehalve dat dacht ik. Toen vermande ik mij, wie was ik om mezelf in de weg te staan. Ik koos ervoor om nog eenmaal mee te loten op het WO.

 

Yes!

Vanuit deze wanhoopspoging besloot ik om de tweede loting niet mee te loten met Geneeskunde, maar met Psychologie. Niks was minder waar, ik werd ingeloot. Dat euforische gevoel zal ik nooit meer vergeten na het hebben van zoveel leed. Zodoende haat ik de Numerus-Fixus als niemand anders. Zo heb ik met moeite mijn VWO gehaald en zat ik in lotingsklasse E. Nu heb ik altijd verdedigd dat artsen slim dienen te zijn. Ik vind ook dat ik liever een arts heb die zich kan inleven in mijn situatie dan iemand die mij niet als gelijkwaardig behandeld. Ook met de decentrale selectie is het mis, ik heb veel stages gelopen om mijn CV op te krikken, maar ook dat was niet genoeg. Desondanks ben ik wel op de plek gekomen waar ik mij goed voel.

 

Verdere ontwikkeling

Nu ben ik naast Psychologie ook begonnen bij een studentenvereniging. Dit leek mij een erg grote stap. Zo had ik die twee jaar ervoor bewust gekozen om het niet te doen. Ik herinner mij nog goed dat ik mijn god niet wist waar ik aan begon. Ik was namelijk de eerste van mijn familie die bij een grote vereniging zou gaan. En ik ben blij dat ik die sprong in het diepe heb gemaakt. Naast de feestjes, de extra motivatie om op kamers te gaan en de ontgroeningen heb ik namelijk erg veel gehad aan mijn vereniging. Ik heb mede door mijn vrienden op de vereniging geleerd hoe je dient te studeren. Namelijk veel uren blokken in de Universiteitsbibliotheek. Zo zit ik nog steeds sinds 2014 in zaal 6 te bivakkeren tijdens tentamenperiodes, alleen omdat mijn dispuutgenoten daar ook altijd studeren. Tot laat in de avond en geen enkele pauze ben je alleen. Zo brengt een studentenvereniging niet alleen een leuke studententijd en vrienden voor het leven. Het leert je ook studeren.

 

Conclusie

Achteraf gezien had Psychologie mijn eerste keuze moeten zijn. Ik was altijd erg geïnteresseerd in sociaal gedrag. En dan met name groepsdynamica. Eindelijk herkende ik één van mijn kernkwaliteiten, namelijk het zijn van een groepsdier. Ik ga dan ook de richting van de Social and Organisation Psychology op.

Na het ervaren van al deze gebeurtenissen heb ik mij twee levenslessen eigen gemaakt. Zo heb je ten eerste je toekomst in eigen hand, ik had immers ook de handdoek in de ring kunnen gooien. En ten tweede dat hoe vaak je in deze tijd ook een verkeerde studiekeuze maakt, er is vast een studie die bij je past en het natuurlijk gaat!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

3 Comments

 • Ina winters on maart 26, 2017

  Wij als ouders proberen te sturen maar jij hebt het uit eindelijk zelf gedaan! Trots op je!

   
 • Reinier on maart 26, 2017

  Inspirerend verhaal!

   
 • Sander on april 3, 2017

  Een echt groepsdier!

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: