Pauline HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog aan het lezen bent! Ik ben Pauline, eerstejaars research masterstudent en zoekend naar mijn plek in de wereld van de wetenschap. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond: Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

Tijd voor iets anders

Pauline, Toekomstperspectief, Werken, Werkveld No Comment

En toen was het hoge woord eruit: ik ga volgend jaar eens iets heel anders doen.

In deze blog deel ik waarom ik (voorlopig) tóch niet ga solliciteren voor een promotieplek.

2017-mei-04

 

Het duurde best een tijdje voor ik durfde toe te geven aan mijn twijfel. Mijn twijfel of ik de komende jaren wel als researcher wil werken. De afgelopen jaren heb ik toegewerkt naar dit moment: afstuderen en solliciteren voor een promotieplek. Met die gedachte schreef ik me twee jaar geleden in voor de researchmaster. Het sprak me aan dat je in de uiteindelijk verschillende werkzaamheden, zoals onderzoek doen, studenten begeleiden en bestuurlijke taken, kon combineren. Samen met mijn interesse in biologie en de hersenen was de keuze voor de researchmaster cognitieve neurowetenschap snel gemaakt. Terugkijkend heb ik eigenlijk niet eens andere masters overwogen, ik stortte me volledig op de toelating.

Het eerste jaar voldeed aan mijn verwachtingen. Het programma was zwaar, maar de vakken erg interessant. Door mijn werk als onderzoeksassistent zag ik ook wat meer van de praktijk en kon ik wat ik leerde meteen toepassen. Ik bleef erg enthousiast, maar vond het wel lastig om dit met mijn omgeving te delen (zie ook mijn blog over dit onderwerp). Wat ik leerde was op het moment dat we het in college bespraken erg interessant, maar als ik aan vrienden of familie probeerde uit te leggen wat ik deed kon niemand zich er eigenlijk iets bij voorstellen. Dat was op zich niet erg, tot het moment dat ik zelf ook begon te twijfelen.

Door de zes maanden stage begin dit jaar heb ik goed kunnen zien wat het werk als researcher inhoudt en wat je als promovendus te wachten staat: hard werken, veel lezen, onderzoek doen, een andere richting inslaan als resultaten tegenvallen, in de gaten houden wat er in je vakgebied gebeurt en zorgen dat je een onuitputtelijk enthousiasme hebt voor je onderzoeksproject. Ik schat dat 80% van mijn stagewerkzaamheden bestond uit (literatuur)onderzoek doen, maar mijn energie haalde ik uit de 20% die bestond uit het begeleiden van studenten, meetings met collega’s en wat organisatietaken. Dat was het moment dat ik écht begon na te denken over hoe de komende jaren eruit zouden gaan zien, mocht ik in deze richting verdergaan. En dat beeld werd steeds minder aantrekkelijk.

Dit had ook zijn weerslag op waar ik nu mee bezig ben. Het enthousiasme voor mijn werk en afstudeerproject nam langzaamaan af. Hoe meer ik erover na ging denken en erover sprak met mensen in mijn omgeving, hoe duidelijker het werd: op dit moment is dit niet de goede weg voor mij. Toen dit besef eenmaal was geland heb ik besloten te stoppen met mijn werk als onderzoeksassistent. Het onderzoek voor mijn scriptieproject vraagt op dit moment genoeg en zo komt er wat tijd vrij om na te denken over wat ik dan wél ga doen volgend jaar. Ik kijk ernaar uit om werk te doen wat meer raakt aan de maatschappij en waarin ik andere vaardigheden kan ontwikkelen. Wellicht denk ik er over een jaar weer anders over, maar voorlopig is het..

 

.. tijd voor iets anders.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: