Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Studeren met ASS: nieuwe dingen en het OV

Gastblogger, Studeren, zelfzorg No Comment

“Studeren met ASS. Dat is toch niet zo lastig. Je gaat naar de supermarkt en je hebt keuze uit tientallen soorten koffiefilters.  Voor ieder wat wils dus. Helaas is er voor mensen met ASS niet een kant-en-klaar filtertje te koop.”

Yvonne Zijlstra is tweedejaars studente Orthopedagogiek. Voordat zij naar de Universiteit ging deed zij een jaar lang de PABO. Hier heeft ze al wat praktijkervaring opgedaan. Ze vond dit erg leuk, maar zocht meer verdieping. Daarom koos zij voor Pedagogische Wetenschappen, en vervolgens Orthopedagogiek. Vooral leer- en onderwijsproblemen, en jeugdzorg, vond zij erg interessant. Zelf heeft ze ASS en door leren over psychopathologie wist ze beter waarom sommige dingen haar soms niet makkelijk afgaan, en andere dingen juist wel. Met dit verhaal over studeren met ASS hoopt zij anderen te inspireren. 

 

19-4-2017

Ik zou het heel praktisch vinden als er ook een filter bestond voor je brein. Wanneer ik ’s morgens vroeg om zeven uur in de trein zit, begint de overprikkeling al. De trein heeft vertraging, mensen hebben ellenlange gesprekken (waarom al om zeven uur ’s morgens??), de lampen flikkeren in de bus, iemand knispert in zijn chipszakje (ja, inderdaad ’s morgens vroeg) en overal ruikt het naar geuren (en dan alles door elkaar). Deze informatie komt allemaal tegelijk binnen. Het is allemaal een grote brij waar ik niets uit wijs kan worden. Kortom, de ordening van de informatie ontbreekt. Mijn hoofd voelt dan net een soort van furby, waarbij de batterijen bijna leeg zijn.

 

Op lege batterijen functioneer je niet een hele dag, dus hoe laad je je zelf dan weer op of hoe kun je overprikkeling voorkomen?

Wat ik zelf erg fijn vind is, heel voor de hand liggend, de stiltecoupé in de trein. Ik kies er zoveel mogelijk voor om met de trein te reizen, wanneer dit mogelijk is. Hierdoor heb ik minder last van al het lawaai om mij heen. Als mensen dan gaan praten in de stiltecoupé, kan ik hier vanbinnen erg boos om worden. Maar, in de trein heb ik wel een stuk minder last van die frustratie dan in de bus.

 

Een frustratie waar veel mensen zich wel in zullen herkennen is, dat het OV heel vaak vertraging heeft. Ik vind het heel irritant als er ineens iets verandert. Nu moet ik dus een trein later nemen en gaat het allemaal anders. Dit vond ik in het begin erg lastig om mee om te gaan. Wat mij dan helpt, is dat ik tegen mezelf dat het gewoon zo is zoals het is, en dat ik geen invloed  heb op het OV. Ik kan mijzelf beter richten op wat ik in deze tijd nu wel kan gaan doen, in plaats te denken aan het feit dat mijn planning niet meer klopt.

 

Wat ik ook erg lastig vindt, is om mij te oriënteren op een nieuwe plaats waar ik kom. Ik zie, hoor en ruik alles door elkaar en weet even niet meer waar ik mij op moet focussen. Dit heb ik bijvoorbeeld ook bij hoorcolleges. Soms zie ik een student voor mij een heel schattig kattenfilmpje kijken en een paar rijen verder is iemand zijn avondmaaltijd alvast bij elkaar aan het shoppen. Verder zitten er achter mij ook nog mensen te discussiëren over een opdracht. En voor in de collegezaal staat de docent zijn verhaal te doen, waar ik mij eigenlijk op moet focussen… 

Daarentegen als ik in een kleinere groep les krijg of ik als ik gewoon thuis aan het studeren ben, kan ik mij juist wel heel goed concentreren. Dan heb ik niet allerlei prikkels om mij heen en kom ik in de zogenaamde ‘hyperfocus’. Dan kan ik prima studeren met ASS.

 

Nog een aantal tips:

  • Zelf heb ik een schemaatje gemaakt waarin alle mogelijke reistijden staan, zodat ik in een oogopslag kan zien welke verbinding ik moet nemen als mijn college op een bepaalde tijd begint. Hierdoor is niet meer zo’n chaos in mijn hoofd en is alles meer geordend
  • Tijdens het reizen werk ik altijd op mijn tablet. Dit vind ik erg prettig. Ik focus mij dan op een ding en probeer de omgeving verder te laten voor wat het is.
  • Wanneer je voor het eerst gaat studeren, zou ik het aanraden om voordat je echt begint aan je studie er alvast een paar keer heen te reizen. Op die manier heb je op de eerste lesdag niet dat je ineens alle prikkels tegelijk moet verwerken.

Nog wat leesvoer:

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: