Michelle HoP

About the author : Ik ben Michelle, afgestudeerd in consumentenpsychologie. Het vinden van balans in baanzekerheid en het vinden van een leuke baan die bij je past, kan erg lastig zijn. Immers wil je ook plezier in het werk dat je doet. Ik hoop je met de blogs een beetje op weg te kunnen helpen door mijn verhaal te vertellen en jullie tips te geven. Veel succes en leesplezier! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt. Laat dit vooral weten door een reactie achter te laten, mij te mailen of op het duimpje te klikken!

Stage (I): Verplichting tot stress of mooie kans op zelfontwikkeling?

Michelle, Profileren, Sociale- en organisatiepsychologie, Studeren, Werken 1 Comment

Stage zoeken zonder weten wat je wilt is als boogschieten voor blinden… Hoe zie jij je stage?

 

 

 

Aan het begin van de masterstudie Economic & Consumer Psychology heb ik ECP-dag gehad. Dit was een speciale lesdag waarop consumentpsychologen over hun werk kwamen vertellen. Een uitstekende gelegenheid om een kijkje te nemen in ons echte werk later en of dit werk echt bij ons past. Bovendien bood het een extra kans om indruk te kunnen maken op de consumentpsychologen en een stageplek bij ze te bemachtigen, aldus een paar medestudenten.

Tijdens de presentaties was er ruimte voor vragen. Enkele dappere studenten vuurden hun beste pijlen af in hoop op een schot in de roos voor een stage, maar zonder echt succes. “Ach, misschien was het ook niets voor mij”.

 

Daarna konden we met zijn allen wat borrelen met de consumentpsychologen. Veel studenten haakten af na het ophalen van hun gratis kopje koffie of biertje en gingen naar huis, de ongebruikte pijlen terug in hun tas. Zonde, want ik heb na een goed gesprek met de consumentpsychologen over stages juist een heel wijze les mee gekregen die mij hedendaags nog bezig houdt.

 

Want zeg eens eerlijk. Zoek jij een stage uit verplichting om te slagen of om jezelf verder te ontwikkelen?

 

Veel studenten lijken bezig te zijn met het zoeken naar een stage om op tijd hun diploma te halen, net zoals ik deed. Dat leek een goed idee te laten zien dat je een harde werker bent en om centen te besparen wegens het uitlopen van je studie. Door alle negatieve berichten via media en andere studenten over de moeilijkheid van de stagejacht, voel je ook extra druk om maar aan te nemen wat je pakken kan. Maar is het eigenlijk niet onwijs zonde om de kans op jezelf ontwikkelen hier door voorbij te laten varen? Je diploma binnenkort in handen te houden en dan weten welke kant je er mee op wilt gaan, in plaats van verdwalen tussen mogelijke paden? Mijn angst voor de toekomst is namelijk het hebben van een baan die gewoon beschikbaar was in plaats van een baan hebben waar ik veertig jaar met plezier al mijn energie in steek en er weer uit haal omdat het geknipt was voor mij.

 

Eenmaal thuis heb ik een lijstje gemaakt met antwoorden op de volgende vragen: wat zou ik allemaal willen leren en kunnen na deze master? Welke master-gerelateerde dingen vind ik leuk om te doen? Ieder antwoord werd vervolgens een doel die ik wilde bereiken. Vervolgens heb ik tijdens de verplichte vakken en keuzevakken bijgehouden welke doelen ik bereikt had en of ik bereikte doelen tot een hoger niveau wilde tillen om mij verder te ontwikkelen op dat gebied. Rond oudejaarsavond (cliché, ik weet het) ben ik gaan kijken waar nog gaten waren. Hoe kon een stage mij op weg helpen om deze doelen te bereiken? Hier heb ik een nieuw overzicht van gemaakt, mijn  huidige gids tijdens stagejacht.

 

Dit klinkt misschien wat duf, maar of je nou je bachelor of al master doet: ik raad je echt aan om ook zo een lijstje te maken. Stage gaat niet geheel om het halen van je diploma. Stage gaat om jezelf ontwikkelen en kijken wat (niet) bij je past. Probeer jezelf niet al te veel aan te passen naar het plaatje van een stagebedrijf, maar weet vooral wat voor stage in jouw plaatje past. Dit maakt het uiteindelijk ook makkelijker om bij het solliciteren het bedrijf te overtuigen waarom jij geschikt bent voor de stage én de stage voor jou. Ook al neemt dit wat meer tijd in beslag dan je zou willen, het loont op ten duur zeker om daarna met je diploma op zak en een flinke portie zelfkennis gericht het werkveld in te gaan.

stage_passen bij bedrijf

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder lezen?

Michelle (II) Afgewezen bij je stagefavoriet: Toch nog iets positiefs uit je afwijzing halen voor baanoriëntatie? Klik dan hier.

Michelle (III) Profileren: Veel zoekopdrachten en sollicitaties gaan via internet. Hoe doe je dat? Klik hier voor de blog over Linkedin.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: