Michelle HoP

About the author : Ik ben Michelle, afgestudeerd in consumentenpsychologie. Het vinden van balans in baanzekerheid en het vinden van een leuke baan die bij je past, kan erg lastig zijn. Immers wil je ook plezier in het werk dat je doet. Ik hoop je met de blogs een beetje op weg te kunnen helpen door mijn verhaal te vertellen en jullie tips te geven. Veel succes en leesplezier! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt. Laat dit vooral weten door een reactie achter te laten, mij te mailen of op het duimpje te klikken!

Stage (III) – Blij om hebben stage, teleurstelling om de inhoud. Wat nu?

Michelle, Sociale- en organisatiepsychologie, Studeren, Toekomstperspectief, Werken 4 Comments

“Enkele maanden geleden blogde ik over de start van mijn stagezoektocht. Ik wilde een stage om te ontdekken wat ik zoek in een latere baan, maar ik wilde het bedrijf ook iets meegeven vanuit mijn studie consumentenpsychologie. Geen uitbuiting. Vijftig afwijzingen later had ik eindelijk een stage, maar de twijfels sloegen toe omdat mijn studiekennis niet van toepassing was. Should I stay or should I go?”

Eens per maand kom ik langs bij mijn scriptiebegeleider om de studievoortgang te bespreken. Elk gesprek eindigde met de vraag hoe het ging met de stagezoektocht. Ik vertelde eerlijk dat ik nogal ontmoedigd was om nog een stage te vinden voor dit studiejaar. Ik kon al bijna een 50-afwijzingen jubileum vieren! Grote bedrijven plaatsten regelmatig stagevacatures op de Facebookpagina van mijn master, maar tijdens het solliciteren voelde ik er geen klik mee. De sollicitatieprocedures waren haast gelijk aan dat van een baan en door de vereisten (en bizarre afwijzingen) kreeg ik het idee dat een stage meer als het vinden van goedkope collega’s werd gezien dan een leerplek voor mij. Dat werkte nadelig voor mijn motivatie tijdens de sollicitaties. Ik wilde geen stage om uitgebuit te worden. Ik wilde een stage om te weten wat ik zoek in een baan én om een bedrijf iets mee te geven vanuit consumentenpsychologie. Was ik te veeleisend en daardoor mijn eigen graf aan het graven?

Mijn scriptiebegeleider en ik hebben nog eens uitgebreid gekeken wat ik precies in een stage zocht, waarna hij een e-mail stuurde naar een goede vriend van hem met de vraag of er een stageplek voor mij was. Nu, ruim twee maanden later, zit ik achter de computer te werken aan de laatste pagina van mijn stageopdracht. En aan deze blog.

 

Mijn stage

Mijn stagebedrijf is een energieleverancier gericht op groene stroom en duurzaamheid. Mijn stageproject ging over het strategischer inzetten van deurverkoop, in welke gebieden moet aan deuren worden geleurd? Voordat ik aan het project begon, moest ik eerst enorm veel leren over het saleswereldje. Op welke manier kan je mensen bereiken en producten verkopen? Doe je dit verkopen zelf of kan je ook samenwerken met andere bedrijven? Hoe wordt gekeken of de verkoop volgens verwachting loopt? Tijdens de oriëntatie ontdekte ik dat SPSS helemaal niet gebruikt wordt bij deze bedrijven om resultaten bij te houden en te toetsen. Gewoon Excel wordt meer gewaardeerd. Vreemd dat mijn masterstudie dit gegeven niet meeneemt. Iedere student wordt doodgegooid met enkel SPSS, zonder mogelijkheid om meer te leren over andere statistische programma’s die meer passen bij je latere baan.

De wereld van deurverkoop was verbazingwekkend. Niet voor niets kreeg ik als huiswerk “Kijk The Wolf of Wallstreet”. Mannen met luxe auto’s, gladde praatjes en een gezonde focus op mensen overtuigen van het ge-wel-di-ge product dat ze verkopen. Toch bleek dat deurverkopers alleen dingen verkopen waar ze zelf echt achter staan en meer plezier halen uit het verkopen zelf dan het geld. Helaas hadden we niet veel tijd om te praten over hoe zij psychologie gebruiken om mensen iets aan te smeren. Jammer, want mijn interesse is natuurlijk de psychologie achter verkoop!

auto van een echte verkoper. Maar de peugeot van Qurrent was ook wel leuk...
Auto van een echte verkoper. Ach, de Peugeot waarin wij reden was ook wel leuk…

 

Via een andere groep verkopers heb ik wel meer geleerd over de verkooppsychologie, zoals hoe je mensen aanspreekt en hun aandacht behoudt op straat. Toevallig waren dat juist de dingen waar ik zelf een gruwelijke hekel of een tekort aan heb: een vlotte babbel, open houding, stralende glimlach, zelfverzekerd loopje om enthousiast op iemand af te stappen en een goed samenhangend verhaal om mensen te overtuigen van het te verkopen product. Ook het, vind ik, gladde trucje van similariteit kwam voorbij: vragen stellen aan mensen en kijken naar overeenkomsten omdat we mensen leuker vinden die iets gemeen hebben. Ik had zelf een keer dat een verkoper de naam van mijn moeder vroeg, en na mijn antwoord breed lachend zei “Hé, zo heet mijn moeder ook. Wat een toeval zeg!” Ja, wat een toeval.

Daarna mocht ik onder toeziend oog zelf op straat proberen te verkopen. Help. Introverte ik vond dat natuurlijk helemaal niets, maar het was wel interessant om te zien dat de psychologie uit mijn studieboeken en artikelen werkelijk werd toegepast door de echte straatverkopers. Op papier lijkt psychologie veel te gehaaid, maar in werkelijkheid is het erg toepasbaar.

 

Toch niet precies wat ik wilde. Wat nu?

Ik leerde dus wel wat over psychologie, maar gebruikte het minder dan ik wilde. Ik heb de kennis van mijn studie totaal niet kunnen gebruiken om mijn stagebedrijf te helpen, omdat mijn stageproject meer het analyseren van demografische gegevens bevatte dan psychologisch advies geven. Dit zat mij allemaal niet helemaal lekker. Ik mocht immers ook al blij genoeg zijn dat ik eindelijk een stageplek had gevonden en geen studievertraging op zou lopen, dus ik moest niet gaan zeuren dat mijn project niet beviel. Toch bleef het malen. Uiteindelijk was ik weer aan het werk bij team Sales en hoorde ik van iemand van Marketing dat hij bezig was om mensen te helpen minder energie te gebruiken en juist vaker energie slim in te plannen (bijvoorbeeld je elektrische auto uren later in de avond opladen, als energiegebruik goedkoper is). Hij kende massa’s psychologieartikelen over gedragsverandering, maar hij zag door de bomen het bos niet meer.

Zijn uitdaging sprak mij erg aan. Bovendien vond ik niet dat ik genoeg ervaring en zelfverzekerdheid had om op zoek te gaan naar een echte baan. Ik wit überhaupt niet zo heel goed wat ik echt wilde worden, want ik twijfel nog tussen onderzoek in gaan, marketing of doorgaan met recruiten & bloggen. Ik besloot daarom om de stoute schoenen aan te trekken en om een werkervaringsplek bij team Marketing te vragen. Ik vertelde dat ik Sales erg interessant vond, maar toch hunkerde naar meer eigen psychologiekennis toepassen in het werkveld. Immers was mijn masterstudie consumentenpsychologie volledig gericht op het oplossen van problemen zoals gedragsverandering. Hij was meteen enthousiast. Over enkele weken mag ik starten bij team Marketing. Daarover in de volgende blog meer!

 

Take home messages

1. Blijf contact houden met je scriptiebegeleider, professoren en medestudenten om te zoeken naar een stage of baan. Veel medestudenten hebben mij voor toffe vacatures getipt nadat ze zelf waren afgewezen en dachten dat de stage wel iets voor mij zou zijn (nog bedankt!). Begeleiders en professoren hebben weer een breed netwerk en kunnen je bij iemand aanbevelen.

2. Houd je niet vast aan je stageopdracht. Als merkt dat je meer kennis vanuit je studie wilt gebruiken, vraag dan binnen het bedrijf of je iemand kan helpen en geef ook meteen aan hoe. Mogelijk maak je ze enthousiast genoeg voor een extra opdracht.

 

 

Dit is deel drie van mijn blogreeks over stages en werkervaring. De eerste delen nog niet gelezen?

1. Een stage zien als verplichte stress of een kans op zelfontwikkeling? Klik hier voor deel 1 van mijn blogreeks.

2. Afgewezen voor de stage van mijn dromen. Ik ging op bezoek bij dit bedrijf om te praten over eventuele baanmogelijkheden. Lees het allemaal hier in deel 2 van mijn blogreeks.

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

4 Comments

 • […] mijn vorige blog vertelde ik je dat mijn stage best leuk was, maar dat ik veel minder kennis en vaardigheden […]

   
 • Lisa on januari 9, 2017

  Een heel herkenbaar probleem Michelle! Ik ben zelf ook nog op zoek naar een stage voor in februari. Het liefste iets in de consumentenpsychologie. Het lastige vind ik om een afwijzing te krijgen, maar helaas hoort het erbij. Via deze site kreeg ik nog de tip om een checklist mee te nemen naar een sollicitatie (https://www.marketingscriptie.nl/marketing-stage-hbo/).

  In hoeverre heeft jouw dat geholpen bij je huidige stagebedrijf, een checklist? Is het meer van, eerst maar een stagebedrijf vinden en dan pas de eisen stellen aan de opdracht?

  Alvast bedankt

   
 • Michelle van HOP on januari 9, 2017

  Beste Lisa,

  ik ben zelf eerst op zoek gegaan naar een bedrijf die mij leuk leek. Waar zou jij later graag willen werken? Je kan bij het antwoord op die vraag eerst heel klein beginnen door te kijken welke merken/bedrijven jij zelf gebruikt of die je waardeert vanwege hun visie of aanpak. Dat maakt het solliciteren ook een stuk makkelijker, omdat je vanzelf gepassioneerd bij een sollicitatiegesprek verschijnt en praat als je oprecht iets met het bedrijf hebt.

  Vervolgens contact je dat bedrijf om te vragen of er plek is voor een stage en/of afstudeeropdracht. Je kan dan al aangeven wat voor opdracht je ongeveer voor ogen hebt (merk jij bijvoorbeeld iets aan hun plan van aanpak waarvan jij zegt: “dat kan misschien beter en ik zou daar graag onderzoek naar doen”) of vragen of zij een project gaan opstarten waar jij deel van uit kunt maken.

  Pas als er interesse was vanuit het bedrijf (vaak vragen ze je hoe je je stage precies voor ogen hebt), ben ik een checklist gaan gebruiken. Je gaat dan je mogelijke stage finetunen en specifiek vragen naar begeleiding en het onderzoek dat je zou willen doen verder uitwerken. Ik heb die uitkomst aan mijn stagebegeleider gegeven om samen met hem te kijken of het bedrijf en de voorgestelde opdracht genoeg waren om af te kunnen studeren. Dat was gelukkig zo.

  Dus ik deed eerst het bedrijf en daarna de checklist. Dat maakte de stage een stuk plezieriger, want stagelopen/werken voor een bedrijf waar jij 100% achter staat maakt dat je elke dag weer weet waar je het allemaal voor doet. Plus dat de kans groot is dat je na het afstuderen mag en wilt blijven als werknemer. Hopelijk kan je hier iets mee!

  Groetjes,

  Michelle

   
 • Lisa on januari 10, 2017

  Hi Michelle,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik kan hier zeker iets mee. Tips zijn altijd mooi meegenomen:)

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: