Hugo HoP

About the author : Hoi, ik ben Hugo en ik ben student Klinische Neuropsychologie. Ik ben graag bezig mijzelf te ontwikkelen en steeds meer te leren over mijzelf. Dat is ook waarom ik meewerk aan dit project. Naast leren over mijzelf heb ik de nieuwsgierigheid om eigenlijk van alles te willen weten. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Seksualiteit en verstandelijke beperking

Gezondheidspsychologie, Hugo, Toekomstperspectief, Werken, Werkveld No Comment

Het is dinsdag 17 mei 14.00. Ik vertrek van stage om naar de themabijeenkomst ‘seksualiteit en verstandelijke beperking’ van het NIP te gaan. Het thema kom je nogal eens tegen bij de organisatie waar ik stage loop: Raamwerk. De locatie waar ik werk is een woonvorm voor mensen met lichamelijke beperkingen en er wonen vooral mensen met meervoudige beperkingen. Dit laatste houdt in dat er een verstandelijke en lichamelijke beperking is.Ik heb het thema wel eens ‘ondervonden’ tijdens mijn stage toen ik kennis ging maken met wat cliënten in een van de gebouwen. De cliënt vertelde me over haar kinderwens en vroeg mij ook of ik later kinderen wilde. We hebben het hier even over gehad, en toen ik wegging greep ze mijn arm stevig beet en zei ze dat ze kusjes wilde. Dat heb ik uiteraard niet gedaan, maar ik dacht wel dat die twee dingen (het willen van kinderen en zoentjes van mij willen) verbonden waren. Uit latere gesprekken met collega’s daar blijkt dat ze ook bij vrouwen om kusjes vraagt. Ik ben er toch meer over na gaan denken. Het onderwerp wordt trouwens door deze cliënt met een collega gedragskundige behandeld. Ikzelf zou dat wel lastig vinden. Ook omdat het me niet realistisch lijkt dat iemand met zodanige lichamelijke beperkingen en ook cognitieve beperking n.a.v. haar ongeluk een kind kan krijgen, laat staan dat ze er zorg voor kan dragen.

 

Het thema is ook voorbij gekomen in gesprekken met collega’s over cliënten die toch ook behoeften hebben. Het zij alleen voor intimiteit, het zij voor puur lichamelijke behoeften. Soms kan dit leiden tot cliënten die mensen gaan ‘werven’ voor intimiteit en dat kan weer leiden tot onwenselijke intimiteit of zelfs misbruik. Ook kan een cliënt een andere cliënt vragen om hem te ‘helpen’ in zijn behoefte terwijl er geen sprake is van intimiteit of terwijl dit zelfs gewoon een vriend is.

 

Dat is ook de reden dat het me relevant leek naar de bijeenkomst te gaan. De eerste lezing, van de orthopedagoog en seksuoloog Welmoed Visser-Korevaar, is vooral heel informatief en gaat over seksualiteit in de brede zin en ook over wat voor invloed verstandelijke beperking kan hebben. Er kwamen leuke stukjes in voor die je aan het denken zetten. Er kwam een voorbeeld voorbij van een verstandelijk beperkt iemand die net in een instelling of woonvorm woonde (hangt er maar net vanaf welke term je wilt gebruiken) die naakt op de gang liep ’s avonds. Dit werd door de verzorging aangekaart als seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dan wordt er een gedragskundige geraadpleegd (zij zelf in dit geval) en uiteindelijk bleek dat het van thuis uit normaal was om ’s avonds naakt door de gang te lopen bij die persoon. Zo zie je maar weer dat je gedrag altijd moet interpreteren tegen de achtergrond van de persoon.

 

Daarna zat ik bij de workshop ‘seksualiteit in zorg en onderwijs’ waar we het met Latha Boland hadden over hoe er met seksualiteit op de werkplek omgegaan werd. Deze workshop bood vooral praktische handvatten en het delen van ervaringen vanuit de werkplek stond centraal. Een voorbeeld van een handvat voor omgaan met seksualiteit op de werkplek is het vlaggensysteem.

 

Tot slot zat ik bij de workshop met Judith van Duivenboden (Bekend van The Undateables op BNN) en nog een man waarvan ik helaas de naam niet meer weet. Allebei werken ze bij Philadelphia zorg. In deze workshop hebben vooral het bewustzijn van je eigen gedachten ten aanzien van het onderwerp seksualiteit en verstandelijke beperking. Er werd bijvoorbeeld gevraagd: “waar denk je aan bij seksualiteit?” en later: “waar denk je aan bij seksualiteit en verstandelijke beperking?” Daar zat toch een groot verschil in en het kwam naar voren dat bij mensen bij het laatste onderwerp toch vaak de alarmbellen gingen rinkelen; kwetsbaarheid, misbruik, moeilijke vragen etc. Er was nog een tweede leuke oefening waar ik even over wil vertellen. Er werd gevraagd: “Wie wil er een enveloppe?”, omdat niemand wist wat de bedoeling van de opdracht was, werd er veel getwijfeld. Uiteindelijk deden toch genoeg mensen mee en dan was de volgende vraag: “In de enveloppe zit een vraag, wil iemand die voorlezen?” Toen mensen dat gingen doen en er vragen als: “Wat is je favoriete standje?” en “Wat is je seksuele geaardheid?” in zaten was de volgende vraag: “Wil je de vraag beantwoorden?” Sommige vragen werden wel beantwoord en sommige niet. De kern van deze opdracht was dat je dus bij elke stap kon aangeven of je verder wil gaan of niet. Daarbij kan je een lijn trekken naar seksualiteit: ieder moet zich daarbij veilig voelen en grenzen kunnen aangeven. Dat vond ik een mooie manier om dit idee meer kracht bij te zetten.

 

Uiteraard moeten we niet vergeten dat gezien worden op dit soort activiteiten een goede manier is om je te profileren. Zo kom je ook mensen uit het werkveld tegen met dezelfde interesses en kun je na de activiteit of tijdens de pauzes ook nog netwerken. Niet gegaan? Dat is een gemiste kans!

 

Meer weten?

Hier is een leuke presentatie over seksualiteit en mensen met een licht verstandelijke beperking van Judith van Duivenboden: https://prezi.com/wyiyqdlhbsrc/lvb-en-leuke-seks/

 

Het NIP heeft sinds 2015 de sectie seksualiteit en diversiteit opgericht die deze themabijeenkomsten met lezingen en workshops over dit onderwerp organiseren. Hou de agenda van het NIP in de gaten om je aan te melden (studenten krijgen vaak veel korting).

 

Naast het vlaggensysteem zijn er nog veel meer praktische handvatten te bieden om het onderwerp seksualiteit aan te pakken, bijvoorbeeld: deurtje open, deurtje dicht, leerbaar/weerbaar en hier is zelfs een overzicht van materialen over seksualiteit.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: