Elliot HoP

About the author : Master student te Universiteit Leiden (Economic & Consumer Psychology)

Fight or flight: een case-study over scriptie stress

Advies en lesgeven, Elliot, Studeren, Uncategorized, Werken No Comment

“Scriptiestress. Het komt vast bekend voor: Je studeert of werkt een hele week en vervolgens word je ziek.”

Nu ook ik aan scriptiestress lijd, vraag ik mij af: Is scriptiestress te verhelpen?

2017-5-15

Scriptiestress is niks nieuws voor de hedendaagse student. Van het genereren van data tot het zorgen maken om de laatste referenties, er is gewoonweg geen ontkomen aan. Nu ook ik aan scriptiestress lijd, vraag ik mij af: Is scriptiestress te verhelpen?

Stress is in essentie juist iets positiefs, zo speelt het een grote rol in de fight-or-flight response en zou het tijdelijk je waarnemingsvermogen verhogen. Het ervaren van stress zorgt vaak voor een verhoging van waakzaamheid, productiviteit en energie. Dit zorgt er dus voor dat deadlines indirect je productiviteit verhogen. Mede door deze gezonde spanning, presteer je beter op momenten waarop het erom gaat. Denk dan aan belangrijke sportwedstrijden of een belangrijk tentamen. Je voelde je meer gefocust en sluit onbelangrijke gedachten uit.

 

Stress verzwakt het afweersysteem

Alle stress vergt veel van het lichaam, die extra energie gaat ook ten koste van iets. Zo verzwakt stress het afweersysteem. Het komt vast bekend voor: Je studeert of werkt een hele week en vervolgens word je ziek. Dit komt allemaal door de vermoeidheid die stress met zich meebrengt. Het is mogelijk om stress te verhelpen, mits je voldoende middelen tot je beschikking hebt. Denk dan aan factoren zoals: tijd, kennis en rust. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat wanneer een opdracht te lastig is (threat), dit gepaard gaat met een slechtere prestatie dan wanneer deze opdracht als een uitdaging (challenge) wordt ervaren (Moss, 2016). Er is dus sprake van een balans. Wanneer de taak te groot of te moeilijk lijkt kan het je teveel worden.

Wees dus overtuigd van je kunnen en ga deze mooie uitdaging aan. En indien het te lastig dreigt te worden, houd dan de rust en probeer je threat om te zetten in een challenge!

Afbeeldingsresultaat voor stress

Moss, S. (2016, June 28). The distinction between challenge and threat appraisals. Retrieved from http://www.sicotests.com/psyarticle.asp?id=281

Bron afbeelding: http://www.glamour.com/about/stress, 2017

 

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: