Hugo HoP

About the author : Hoi, ik ben Hugo en ik ben student Klinische Neuropsychologie. Ik ben graag bezig mijzelf te ontwikkelen en steeds meer te leren over mijzelf. Dat is ook waarom ik meewerk aan dit project. Naast leren over mijzelf heb ik de nieuwsgierigheid om eigenlijk van alles te willen weten. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Psychologisch uit de kast: proloog

Advies en lesgeven, Auteurs:, Categorie, Hugo, Studeren 3 Comments

“Ik heb onlangs besloten om te gaan stoppen als auteur bij Humans of Psychology. En ik wilde om af te sluiten wel met iets goeds op de proppen komen. “Going out with a bang!”, zoals ze dat wel eens zeggen in Amerika. Dus ik ga een persoonlijk verhaal vertellen wat ik al lang wil delen.”

Over “psychologisch uit de kast komen” als psycholoog in wording.

2017-01-10

 

Ik heb onlangs besloten om te gaan stoppen als auteur bij Humans of Psychology. En ik wilde om af te sluiten wel met iets goeds op de proppen komen. “Going out with a bang!”, zoals ze dat wel eens zeggen in Amerika. Dus ik ga een persoonlijk verhaal vertellen wat ik al lang wil delen, wat ik ook in zekere mate al wel eens heb gedaan, een aantal jaren geleden. Alleen was dat toen informeel, ongestructureerd en kwam dat daarbij ook nog eens voort uit een gevoel van wanhoop. Ik hoop dat ik dat nu doe op een manier waarop ik anderen ook kan inspireren hetzelfde te doen en ook om te helpen het taboe op te heven rondom het praten over psychische problemen.

Dit zijn dingen waar menig mens, waaronder ik, niet zomaar openbaar zou maken. Dat is ook eigenlijk de reden waarom ik het wel openbaar wil maken. Bij mij is het al uit de doeken voor veel bekenden, maar nu kan echt iedereen het lezen. Ik heb de mogelijke gevolgen overwogen en besloten dat ik het risico neem, gezien ik het al veel mensen heb verteld. Is het tactisch? Misschien niet, maar als dat zo is, is dat ook deel van het probleem wat ik aan de kaak probeer te stellen. Mensen met psychische problemen zijn niet anders, ze zijn gewoon normaal, althans dat is mijn visie. Niet in het minste omdat we allemaal de kans hebben psychische problemen te ontwikkelen.

Mogelijk was het al duidelijk uit mijn lange aanloop, maar ik ben naast bijna afgestudeerde neuropsycholoog ook ervaringsdeskundige wat betreft psychische problemen en ik ga vertellen hoe dat mijn leven als student heeft gekleurd (lees vooral ook: verrijkt). Zoals ik al zei is mijn doel anderen te inspireren ook open te zijn over hun problemen zodat de problemen waar je mee kampt makkelijker stof mogen worden van dagelijkse gesprekken waardoor hopelijk het taboe iets vermindert rondom het praten over psychische problemen. Laten we trouwens eerlijk zijn: als je de nieuwe DSM (V) erop naslaat heeft iedereen wel een psychisch probleem… Laten we daar dan ook zo eerlijk zijn om daarover te praten met elkaar! 😉

 

Voordelen van openheid

Een bijkomend voordeel van openheid over je problemen kan trouwens zijn dat je ze minder zelf hoeft te dragen en dat anderen mee kunnen denken en helpen bij situaties die lastig voor je zijn. Ik heb bijvoorbeeld mijn vriendin en familie die vaak proberen rekening te houden en dat is fijn. Meedenken in de zin dat ze advies geven heeft vaak niet veel zin, omdat ze niet altijd goed snappen wat je doormaakt, maar rekening houden met mij en ze gewoon kunnen zeggen hoe ze kunnen helpen is al hulp genoeg voor mij.

 

Vooruitzichten

In mijn volgende blog zal ik uitgebreid gaan vertellen over wat ik beloofd heb te vertellen. Hoe mijn psychische problemen mijn studie hebben beïnvloed. Er wordt gezegd dat veel psychologen en psychologiestudenten vaak zelf psychische problemen/zwaardere bagage hebben. Tot op zekere hoogte ben ik het daar wel mee eens, maar anderzijds denk ik ook graag dat we ons gewoon bewuster worden van deze problemen en er ook opener over zijn, wat een vertekenend beeld oplevert qua het hebben van psychische problemen onder psychologen en psychologiestudenten. Ik kan in ieder geval voor mijzelf zeggen dat ik niet met de studie begonnen ben om mijn problemen op te lossen, tenzij ik dat onbewust gedaan zou hebben. Ik begon mijn problemen pas echt als heel problematisch te ervaren (in de zin dat ze mijn functioneren beïnvloedden) toen ik begon met mijn studie.

 

Tot slot: reageer vooral met je eigen ervaringen of je mening over wat ik met deze blog probeer te doen. Uiteraard kan je mij ook vragen stellen over hoe ik bepaalde dingen heb aangepakt als je zelf met problemen zit.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

3 Comments

 • Gabi on januari 11, 2017

  Mooi! Openheid is spannend. Ik zie het zelf soms ook als het nemen van een risico, maar het is wat het het is en ik denk dat het juist waardevol is om te delen. Veel mensen durven niet, schamen zich, dat is jammer. Psychologen/psychologiestudenten hebben denk ik ook niet per definitie meer te kampen met psychische problemen. Ik denk dat je gelijk hebt dat het inderdaad met het bewust zijn van te maken heeft. Mooie overdenking. Ik denk dat het ons verrijkt in ons (latere) werk. Dankjewel!

   
  • Author
   Hugo HoP on januari 11, 2017

   Hey Gabi, bedankt voor je mooie reactie. Doet me goed om te lezen!

    
 • […] mijn vorige blog heb ik een uitgebreide inleiding (proloog) gegeven over waar ik het in deze blog over zal hebben. […]

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: