Hugo HoP

About the author : Hoi, ik ben Hugo en ik ben student Klinische Neuropsychologie. Ik ben graag bezig mijzelf te ontwikkelen en steeds meer te leren over mijzelf. Dat is ook waarom ik meewerk aan dit project. Naast leren over mijzelf heb ik de nieuwsgierigheid om eigenlijk van alles te willen weten. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Psychologisch uit de kast (vervolg): studeren met psychische problemen

Advies en lesgeven, Auteurs:, Hugo, Studeren, Uncategorized 4 Comments

“Ik heb uiteindelijk met mijn studieadviseur afgesproken dat ik een aangepast studieschema had, waardoor ik niet alle vakken hoefde te behalen. Daardoor zou ik wel vertraging oplopen, maar dat moest dan maar.”

In mijn vorige blog heb ik een uitgebreide inleiding (proloog) gegeven over waar ik het in deze blog over zal hebben. Mijn ervaring met het studeren met psychische problemen. 

2017-02-08

Toen ik de EL CID liep (introductieweek Leidse studenten) zat ik niet lekker in mijn vel, was ik sociaal angstig en kon ik mijn draai niet vinden in de groep. Daarbij kwam dat je de hele dag met deze groep op pad moest en ik ook geen thuisbasis in Leiden had. Dat hielp niet bij mijn problemen met plassen buitenshuis (eigenlijk is de mate waarin daar moeite heb met buitenshuis plassen heel contextafhankelijk en ingewikkeld dus dat laat ik even achterwege, maar hier nog een link voor de geïnteresseerden). Ik liep dus ook nog vaak met een volle blaas en op een gegeven moment trok ik de introductieweek gewoon niet meer. Ik heb halverwege de EL CID gezegd dat ik ziek was (in zekere zin was dat ook zo). Dit markeerde voor mij het begin van mijn eerste episode van depressie en zocht ik uiteindelijk hulp bij onder andere een psycholoog.

 

Begin van mijn studie

Ik maakte mij door mijn depressiviteit tijdens het begin van mijn studie daardoor extra zorgen of ik het niveau wel aankon; vooral over statistiek en over het lezen van alle literatuur. Hierdoor maakte ik al helemaal niet echt makkelijk contact meer. Gelukkig waren er wel een paar studenten waar ik uiteindelijk een band mee kreeg. Ik heb uiteindelijk met mijn studieadviseur afgesproken dat ik een aangepast studieschema had, waardoor ik niet alle vakken hoefde te behalen. Daardoor zou ik wel vertraging oplopen, maar dat moest dan maar. Dit haalde voor mij de nodige druk weg, zodat ik de studie op dat moment aankon. 

Het was zo dat ik soms hoop haalde uit de colleges – als ik hoorde over behandelingen voor problemen waar ik last van had – maar je hoorde natuurlijk ook heel veel vervelende statistieken zoals terugvalratio’s. Daarnaast ging ik ook nog eens vaak na wat er allemaal op mij van toepassing kon zijn (wat natuurlijk meer studenten hebben). Al deze dingen werkten natuurlijk vaak beangstigend en deprimerend, dus er zitten ook duidelijke nadelen aan het studeren van psychologie met psychische problemen. 

 

Uitloop

Het ging vaak na een paar maanden weer beter als ik depressief was, dus veel mensen zullen mij ook wel vrolijk en gezellig hebben meegemaakt. Echter, toen ik in mijn 4e jaar zat en alleen nog het vak MVDA hoefde af te ronden en mijn bachelorproject hoefde te doen ging het bij mij erg mis (ik zakte in een diep zwart gat). Ik heb toen ik driekwart van het studiejaar mij niet kunnen bezighouden met mijn studie. Ik ben toen ook 3 maanden opgenomen geweest. Daarna heb ik MVDA en nog een extra vak gedaan in het laatste kwartaal. Vervolgens kon ik pas het jaar daarop aan mijn bachelorproject beginnen.

Desondanks dit alles zeggen lotgenoten dat ik redelijk goed functioneer vergeleken met hen (al zijn dit nou net de mensen die toevallig volgens mij tot de categorie “mensen met een negatief zelfbeeld” behoren). Na mijn bachelorproject kon ik gelijk dat jaar aan mijn master beginnen. Ik zou dus in de 2e helft van een studiejaar beginnen. Uiteindelijk niet echt ideaal, dus ik zou anderen dat adviseren een half jaar te wachten als dat kan. Ik werd namelijk verondersteld al van alles te weten en al lang bezig te zijn met een stage; dat wil zeggen er een hebben of actief op zoek te zijn. Dit was februari 2015. Het lukte me niet heel snel om een stageplek te vinden, gezien er een overvloed is aan stagezoekende studenten en solliciteren een vak apart is. Als alles goed gaat ben ik juni 2017 klaar met mijn ‘1-jarige master’. 

 

“Er bestonden dus blijkbaar allerlei mogelijkheden voor mensen zoals ik met een ‘functiebeperking’ om hulp te krijgen bij het studeren.”

De ADHD groep

Door mijn studieadviseur was mij in mijn eerste jaar ook aangeraden om ook langs de studentendecaan te gaan en dat bleek een van de beste beslissingen ooit. Omdat ik depressief was had ik natuurlijk concentratieproblemen, maar ik had vroeger ook de diagnose ADHD (NAO) gehad, dus door hier iets mee te doen kon ik mogelijk ook winst behalen. Of ik dat had bedacht of de studieadviseur dat weet ik niet meer. In ieder geval had hij me hiervoor doorgestuurd naar de studentendecaan om hulp te krijgen met plannen en organiseren.

Eenmaal bij de decaan bleek het dat er allerlei mogelijkheden waren voor mensen zoals ik met een ‘functiebeperking’ om hulp te krijgen bij het studeren. Waaronder een groep voor mensen met AD(H)D. Hier kregen we presentaties over AD(H)D en over medicatie (door een echte psychiater). Daarnaast ging het over wat voor andere handige hulpmiddelen/trucs er zijn om beter te kunnen studeren enzovoorts, maar de groep stond vooral in teken van het delen van ervaringen. Dat heeft me heel erg geholpen om connecties te maken: we gingen ook vaak na de groep nog wat drinken in een café in Leiden. Door die herkenning van problemen bij anderen die je zelf ook hebt voel je je minder raar en dat is heel fijn. Wat ook grappig/pijnlijk was om te merken is hoe vaak ADHD samengaat met zelfmedicatie. Uiteindelijk is er zelfs een heel goede vriend uit die groep overgebleven die ik nog regelmatig spreek en ook nog af en toe zie. Het was in ieder geval een erg fijne ervaring. Ik hoop met deze alinea iemand te bereiken die ook hulp kan krijgen bij zijn functiebeperking (het is een brede term, dus er valt veel onder qua geestelijke en lichamelijke ‘beperkingen’) en misschien in een fijne groep komt waar hij zijn ervaringen kan delen. 

Ter afsluiting

Zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik heel wat meegemaakt tijdens mijn studie wat het me heeft gehinderd bij het studeren zelf en op sociaal gebied, maar gelukkig boden de universiteit (in het bijzonder mijn studieadviseur en de studentendecaan) en de mensen om mij heen mij veel hulp hierbij en ik hoop ook dat dit anderen de ogen heeft doen openen voor de mogelijkheden op dit gebied. Ik hoop hiermee mede-studenten met psychische problemen een hart onder de riem te steken. 

In mijn volgende blog wil ik het gaan hebben over mijn ervaring met diagnostiek die op mij is uitgevoerd en mijn ervaring met psychiatrische medicatie. Dan gaat het dus niet vooral meer over mijn ervaringen met studeren met psychische problemen, maar wat er allemaal nog meer bij mijn psychische problemen is komen kijken. Het leek mij verstandig om dat alleen te doen als er interesse in is. Dus: laat mij in de reacties weten of jullie interesse in zo’n blog hebben!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

4 Comments

 • Gabi on februari 9, 2017

  Openhartige en mooie blog, herkenbaar ook! Super dat je dit deelt! Ik ben benieuwd naar je volgende blog.

   
  • Hugo on februari 10, 2017

   Hoi Gabi, heel erg bedankt voor je reactie! Blij dat je het leuk vindt om te lezen 🙂

    
 • Sara on maart 23, 2017

  Fijn dat je zo open praat over je ervaringen. Ik heb o.a. ADHD en ben op het moment bezig met een psychologiemaster in Leiden, dus je verhaal is heel herkenbaar. Ik ben erg benieuwd naar je volgende blog!

   
  • Author
   Hugo HoP on maart 25, 2017

   Hoi Sara, fijn dat je het met plezier hebt gelezen! Ik ga binnenkort mijn nieuwe blog afronden 🙂

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: