Eva HoP

Psychologie, een crepeerstudie?

Eva, Klinische psychologie, Profileren, Toekomstperspectief No Comment
Misschien weet je het nog: open dagen afstruinen, glimmende folders in ontvangst nemen en enthousiaste student-ambassadeurs die je vertellen over hoe geweldig hun studie is. Maar, hoe zit het echt? 
Is de studie Psychologie worth it?
Elk jaar wordt er een nieuwe Keuzegids Universiteiten uitgebracht zodat studiekiezers optimaal geinformeerd kunnen worden over de studie van hun keuze. Voor mij, en voor veel lezers van Humans of Psychology is de keuze ooit op Psychologie gevallen. In een recent artikel over zogeheten ‘crepeerstudies’, werd onze geliefde studie ook genoemd. Veel instroom, maar niet altijd evenveel werk op niveau: volgens de Keuzegids werkt 65% van de afgestudeerden op wo-niveau. Dat betekent nog niet dat ze werkzaam zijn als psycholoog. Ik kan daarover meepraten, want hoewel ik wel een baan op wo-niveau heb werk ik niet als psycholoog maar als studieadviseur. Dat verklaart misschien een beetje waarom slechts 24% van de alumni  zich volgens de Keuzegids goed voorbereid voelt op een baan. Nog een statistiek: uit een Britse studie blijkt dat 67% van de studenten vond dat hun studie Psychologie not worth it was. Is het dan echt zo dramatisch?
 
Creperen, of niet?
Wat kun je doen, nu je eenmaal de keuze voor Psychologie al gemaakt hebt? Je kunt natuurlijk in de stress schieten en je blind staren op de statistieken. Je kunt ook kiezen voor de aanpak: verbreed je horizon. Ga vrijwilligerswerk doen, doe eens een gek keuzevak, doe je minor in het buitenland, praat met veel mensen over wat hun werk inhoudt; Ga. Iets. Doen. Deze strategie is twee vliegen in 1 klap; ten eerste bouw je aan je cv, zodat je straks niet helemaal blanco de arbeidsmarkt op gaat. Het tweede voordeel is dat je misschien wel een vak(gebied) tegenkomt wat je interesseert, maar waar je eerder nog niet serieus over nagedacht had.
 
Eigen ervaring
In mijn geval ging ik een minor Criminologie doen, en die vond ik zo leuk, dat ik er later ook een master in deed. Een ander goed inzicht kwam toen ik na de (overvolle) voorlichting voor de richting klinische psychologie in de zaal bleef hangen voor de voorlichting onderwijspsychologie, samen met nog 10 anderen. Ik werd zo enthousiast van de voorlichting en de docent die het gaf, dat ik meteen wist dat ik een switch wilde maken (en eigenlijk niet snapte dat ik dat niet eerder bedacht had). Een keuzemoment zit soms in een klein hoekje. 
Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: