Ghislaine HoP

About the author : Hoi, mijn naam is Ghislaine en ik ben basispsycholoog. Ik heb affiniteit met de (verslavings/specialistische) GGZ, diagnostiek en loopbaanbegeleiding en doe op dit moment onderzoek, schrijf een boek en begeleid middelbare scholieren. Mijn schrijversdoel is zelfexpressie. Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Praktijkverhalen deel 3: Sectoren en secties vergelijken

Ghislaine, Solliciteren en profileren, Toekomstperspectief, Uncategorized, Werken, Werkveld 2 Comments

“Er zijn verschillende opties binnen en buiten de zorg waar je terecht kan en het hangt van verschillende dingen af of een bepaalde werkplek bij je past.”

 

13-07-2017

 

Dit is inmiddels het 3e deel van mijn blogreeks over werken in de praktijk. Deel 1 over diagnostiek en deel 2 over behandeling kan je hier en hier lezen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens mijn studententijd geen uitgestippeld loopbaanplan had. Wanneer me werd gevraagd hoe ik mijn leven over 5 jaar zag, zag ik wel voor me hoe ik in een kliniek ergens in een grote stad therapie en coaching gaf, maar specifieker dan dit werd het niet. Dit had als gevolg dat ik bij het zoeken van een stage ging solliciteren op alle plekken waar de rest van mijn jaar ook op solliciteerde. Als ik bij het schrijven van de sollicitatiebrief over mijn motivatie dacht, kon ik heus wel wat leuks schrijven, maar eigenlijk solliciteerde ik met name bij die klinieken omdat ze tijdens mijn jaar simpelweg een bepaalde status hadden gekregen.

Wat pást bij je?

Pas toen ik merkte dat die klinieken eigenlijk niet bij mij als persoon pasten, ging ik nadenken wat me wél lag. Hierbij kwam ik ook tot een inzicht waar ik zelf veel aan heb gehad – en jij hopelijk ook: er zijn verschillende opties binnen en buiten de zorg waar je terecht kan en het hangt van verschillende dingen af of een bepaalde werkplek bij je past. Ik leerde dit echter pas toen ik daadwerkelijk werkervaring wist op te doen binnen verschillende takken van de gezondheidszorg ( -en daarbuiten, ik heb ook werkervaring binnen recruitment en HRM). Hopelijk leer je dit sneller dan ik.
Naast dat je je namelijk kan afvragen met welke problematiek je wilt werken, of met welke doelgroep/leeftijdscategorie, zijn er nog meer keuzes die je kunt maken. Wil je namelijk liever in de basis- of in de specialistische GGZ werken? Overweeg je ook opties buiten de zorg, zoals het onderwijs, onderzoek of bedrijfsleven? Wil je bij een groot ziekenhuis werken of een kleine kliniek?
Al deze zaken spelen net zo goed een rol wanneer je nadenkt over waar je wilt werken als dat je nadenkt over je voorkeur voor een bepaalde problematiek. Als jij creatief en flexibel van aard bent en beter bent in de grote lijnen dan in de details, is werken in een kliniek waar een heel strak en nauwgezet schema heerst waar strikt aan de planning wordt gehouden, wellicht niet een plek voor jou, al vind je de doelgroep nog zo leuk.

Ga dus op ontdekkingsreis, zou ik zeggen!

Dit alles invullen is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan en hoewel ik nu zelf tevreden ben, blijft het voor mij ook een zoektocht. Wel ben ik blij dat ik de kans heb gehad om op verschillende plekken te kijken, want vaak ontdek je pas wat je wel en niet ligt als je op een bepaalde werkplek aan de slag gaat. Ik heb inmiddels een kijkje in de keuken van grote specialistische zorginstellingen, een kleine kliniek die hoofdzakelijk binnen de basis GGZ valt, binnen onderzoeksinstellingen, meerdere verslavingszorgklinieken en recruitment en HRM afdelingen kunnen kijken. Hoe? In ieder geval deels door bijbanen en vrijwilligerswerk in mijn studententijd! Ik raad je dus ook aan om rond te kijken, want hoe meer ervaring je op doet, des te beter je weet wat bij je past op het moment dat je echt gaat solliciteren.

Oriënteer jezelf vooral en als je het kan veroorloven, is vrijwilligerswerk zeker een optie. Hoe meer iets bij je past, des te meer plezier heb je straks in je werk en in een leuk team van collega’s. Bovendien heb ik genoeg ervaring als recruiter om door te hebben wanneer iemand echt gemotiveerd is en goed kan onderbouwen wanneer hij/zij een geschikte kandidaat voor een baan is.

street-sign-663366_640

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

2 Comments

 • Astrid on juli 16, 2017

  Heel interessante blog!
  Zelf ben ik pas afgestudeerd als klinisch psycholoog en ik herken me in deze tekst. Ik ben volop bezig met exploreren en zoeken waar ik naar toe wil. Ik heb zo veel interesses, bijvoorbeeld zowel onderzoek als de zorg spreken mij aan. Maar dat maakt het er niet makkelijker op om te kiezen! Daarom ben ik nu ook begonnen met vrijwilligerswerk, in een woonzorgcentrum en in een dagcentrum voor ouderen. Een doelgroep waar ik nooit eerder mee werkte, maar het bevalt me enorm goed.
  Zelf heb ik ook een blog, waar ik schrijf over psychologie in de breedste zin van het woord, gelinkt aan mijn eigen ervaringen. Misschien leuk om eens te bekijken: https://startingpsy.wordpress.com/

   
  • Author
   Ghislaine HoP on september 10, 2017

   Hey Astrid, sorry voor mijn ENORM late reactie! Ik faal af en toe met wordpress en zie je berichtje pas net. Leuk om te horen, ben nu je blog aan het lezen 😉 Hij is leuk, thanks voor de tip. Groeten, Ghislaine

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: