Ghislaine HoP

About the author : Hoi, mijn naam is Ghislaine en ik ben basispsycholoog. Ik heb affiniteit met de (verslavings/specialistische) GGZ, diagnostiek en loopbaanbegeleiding en doe op dit moment onderzoek, schrijf een boek en begeleid middelbare scholieren. Mijn schrijversdoel is zelfexpressie. Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Praktijkverhalen deel 2: Motiverende Gesprekstherapie

Gezondheidspsychologie, Ghislaine, Klinische psychologie, Uncategorized, Werkveld No Comment

“Daarnaast geldt dat – hoe lastig het ook is om gemotiveerd je gedrag aan te pakken – mensen toch een reden hebben om hiervoor te kiezen en door te zetten.”

Vorige maand ben ik een blogreeks begonnen over het werk als psycholoog in de praktijk.
De eerste blog over diagnostiek vind je hier (Praktijkverhalen Deel 1: Diagnostiek). Deze blog gaat over motivatie en motiverende gespreksvoering, een therapievorm die ik zelf vaak gebruik.
2017-04-29

Ik staar duf naar het computerscherm. Hoewel ik weet dat ik de powerpointslides moet leren voor een tentamen, is de motivatie ver te zoeken. Ik ben moe, ik heb er geen zin in en de verleiding om iets anders te gaan doen, is groot. Uiteindelijk zet ik toch door, al is het maar omdat ik nog een grotere hekel aan het vak krijg als ik moet herkansen. Herkenbaar? Zit je nu ook deze blog te lezen terwijl je eigenlijk moet leren? (Hey, als je een psychologiestudent bent, ben je in ieder geval iets semi- studierelevants aan het doen, niet waar? 😉 ). Ondanks mijn uitstelgedrag, heb ik trouwens mijn master gehaald.

Motivatie

Nu is mijn punt als volgt: iedereen heeft wel dingen waarvan ze weten dat ze het moeten doen, maar waar je als een berg tegenop ziet en waarvoor het lastig is om de motivatie er op te brengen. “Dan moet je maar zin maken”, is dan wellicht een begrijpelijke reactie, maar vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Nu geldt dit niet alleen voor als je moet leren voor het tentamen van je minst favoriete vak, maar voor alle zaken waarvan je weet dat je ze aan moet pakken, maar er tegenop ziet om dit te doen. Zo hebben een aantal van de cliënten waar ik mee heb gewerkt, vaak al lang therapie overwogen voordat ze uiteindelijk bij een behandelaar terecht komen. Anderen zaten nog lang in de ontkenningsfase of geloofden niet dat ze uit hun problemen zouden komen. Bovendien is het vaak lastig om je gedrag te veranderen.

Motiverende Gespreksvoering

Omdat het lastig is om je gedrag te veranderen, is de stap zetten om je aan te melden voor therapie, ook groot. Binnen mijn werk in de verslavingszorg kwam ik bijvoorbeeld cliënten tegen die nu pas voorzichtig durfden toe te geven dat hun alcoholgebruik voor problemen zorgde, zoals ruzie met het gezin en op het werk. Vaak speelden deze problemen echter al tijden voordat hij/zij zich aanmeldde.
Zoals ik al eerder schreef, werk ik veel met motiverende gesprekstherapie, een therapievorm die onder andere vaak in de verslavingszorg word gebruikt. Door middel van een aantal technieken, zoals reflectief luisteren, open vragen stellen en samenvatten , probeer je bij de cliënt verandertaal uit te lokken. Verandertaal bestaat uit de opmerkingen die iemand maakt waaruit blijkt dat hij/zij het ongewenste gedrag wil veranderen. Vaak weten mensen wel wat ze niet willen omdat dit de huidige situatie is waar ze in zitten, maar wat ze dan wel willen, is lastiger. Met motiverende gespreksvoering kan je de cliënten hiermee begeleiden en komt de verandertaal bovendien uit henzelf, in plaats van dat jij aan de cliënt loopt te “trekken”.
Daarnaast geldt dat – hoe lastig het ook is om gemotiveerd je gedrag aan te pakken – mensen toch een reden hebben om hiervoor te kiezen en door te zetten. Vaak kan deze reden kracht geven op het moment dat het lastig is om gemotiveerd te blijven en het verleidelijk is om op te geven. Om het voorbeeld van de cliënt met het alcoholprobleem te gebruiken: zijn/haar reden om toch om hulp te zoeken, kan liggen bij het punt dat zijn familie zich zorgen maakt. De wens om een goede vader of moeder voor een kind te zijn, kan een enorm krachtige motivatie zijn die je nodig hebt wanneer je zoiets zwaars doet als afkicken van een verslaving.

Zelf gemotiveerd blijven

Zelfs al vind je de kracht om door te zetten, het blijft lastig. Hierdoor heb ik vaak genoeg cliënten met de meest uiteenlopende problemen, koppig naar me zien kijken. In welke tak ik ook werkte – basis, specialistisch, verslavingszorg – overal komt het voor. Hoe koppig ze echter ook kijken, ze zijn er wel en daar kan ik iets mee als psycholoog. Als ze immers echt niet wilden, waren ze gewoon niet op komen dagen, want niemand dwingt ze om hier te zijn. Vaak is er dus wel een onderliggende motivatie om je naar therapie te slepen en op het moment dat deze motivatie helder is kan je verder.
Zelf is mijn motivatie ook niet altijd aanwezig, terwijl mijn problemen lang niet zo groot zijn als die van een aantal van mijn oud-cliënten. Wel merk ik echter dat ik mezelf motiverende gesprekstherapie-achtige vragen stel, die me helpen om door te zetten. “Wat wil ik dan wel? Waarom wil ik dit? Waarom doe ik al deze moeite?” Dit soort vragen helpen mij net zo goed om me er aan te herinneren wat ik echt belangrijk vind en dat werkt erg motiverend.
Bron
Bron foto

motivatie-pubers

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: