Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Positieve psychologie

Astrid, Klinische psychologie, Sociale- en organisatiepsychologie, Studeren, Toekomstperspectief, Training en interventie, Werken, Werkveld 2 Comments
Wat is positieve psychologie, en wat kun je er uiteindelijk mee? Ik beschrijf het in deze blog!
Wat is positieve psychologie, en wat kun je er uiteindelijk mee? Ik beschrijf het in deze blog!

In de psychologie heb je naar mijn mening twee soorten begrippen: begrippen waarvan de naam voor zich spreekt (door het begrip te lezen weet je enigszins wat ermee bedoeld wordt, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie), en begrippen waarvan de naam een vage term is die je eerst moet googlen. Een begrip dat daarbuiten valt is positieve psychologie, zo bleek uit gesprekken die ik voerde met twee professionals op het gebied van positieve psychologie. Ik stelde ze een aantal vragen over positieve psychologie en de praktische toepassing hiervan.

Binnen mijn eigen netwerk ken ik nauwelijks mensen die zich helemaal verdiept hebben in positieve psychologie. Veel van mijn familieleden zijn werkzaam in de agrarische sector, en hoewel de boeren gezelligheid erg vermakelijk is, heb ik er zakelijk niet veel aan. Vandaar dat ik mijn netwerk ben gaan uitbreiden en brutaal mensen uitnodigde om met mij koffie te drinken (ik drink niet eens koffie, zo kun je in een andere blog van mij lezen). Ik vertelde mijn persoonlijke verhaal, en waar ik naartoe wilde werken. Ik stelde daarbij de vraag of zij met mij wilde sparren over positieve psychologie. Ik werd door beide goed ontvangen in hun prachtige bedrijf, en hun haar zat fantastisch (zo heb ik beloofd te melden).

Allereerst zal ik ze even voorstellen. Matthijs Steeneveld is in 2003 begonnen met de studie psychologie en wist in eerste instantie zeker dat hij therapeut wilde worden. Zijn hele familie bestaat zo’n beetje uit therapeuten, en om het verhaal nog erger te maken, zijn vriendin (inmiddels verloofde) studeerde ook psychologie. Op de helft van zijn klinische stage bleek dat therapie niet hetgeen is waar hij vijf dagen per week mee bezig wilde zijn. Hij is zich, naast zijn studie, gaan verdiepen in coaching en heeft veel extra vakken gevolgd en extra stage gelopen. Toen hij in aanraking kwam met positieve psychologie wist hij dat dit hetgeen was dat bij hem paste. Momenteel werkt hij één dag per week bij zijn voormalige stage adres, en heeft hij daarnaast zijn eigen trainingscentrum Steenenberg samen met zijn vriendin. Ook geeft hij les op de Universiteit Leiden.

Robert Haringsma is directeur bij het Instituut voor Positieve Psychologie  in Amsterdam. Tijdens zijn studie heeft hij onderzoek gedaan naar zelfhulpboeken, en inmiddels heeft hij ook zijn eigen zelfhulpboek geschreven: “Vergroot je zelfvertrouwen”. Hij heeft zijn PhD gehaald, waardoor hij een bepaalde titel kreeg binnen de psychologie. Hij raadt dit dan ook erg aan, omdat een titel je verder kan helpen binnen psychologie. Momenteel schrijft hij blogs, geeft hij trainingen / consults, en doet hij onderzoek naar positieve psychologie.

Ik stelde hen de volgende vagen:

Hoe leg je positieve psychologie uit?

Matthijs: Positieve psychologie lijkt voor zich te spreken, maar of de naam daadwerkelijk het begrip juist omschrijft, daar kun je uren over discussiëren. (Vervolgens legt hij positieve psychologie uit aan de hand van een tekening). In het midden zie je het probleem, daaromheen zie je kwaliteiten van mensen. We kunnen op het probleem blijven focussen, maar we kunnen ons ook focussen op de kwaliteiten om een doel te behalen. Soms verdwijnt het probleem dan ook, maar dat is niet het doel. Het gaat erom dat je werkt met de krachten die je hebt, en die aanscherpt.

Robert: Je kunt psychologie zien als een lijn die loopt van -10 naar +10. De klachten van mensen binnen het gedeelte -10 tot 0 worden behandeld door klinisch psychologen. Denk hierbij aan depressies en persoonlijkheidsstoornissen. De klachten van mensen binnen het gedeelte 0 tot +10 kun je behandelen met positieve psychologie. Denk hierbij aan stress, of wat ze in de volksmond depressief noemen. Zo kun voor een beter welzijn zorgen.

Is er dan een onderscheid tussen klinische psychologie en positieve psychologie, of kun je dit ook mengen?

Matthijs: Positieve psychologie zondert zich niet af van andere stromingen binnen psychologie. Vaak zijn stromingen dan ook te combineren. In mijn werk als therapeut mag ik naast alle protocollen ook zelf input leveren. Ik verwerk positieve psychologie dus ook in mijn rol als therapeut.

Robert: Je kunt positieve psychologie ook verwerken in de GGZ. Momentele werken er ook GZ psychologen bij ons, en werken zij ook met principes volgens positieve psychologie. Er is dus niet per sé een onderscheid, en je kunt zowel als coach / trainer, en als therapeut je bezig houden met positieve psychologie. Wel is het lastiger om als coach / trainer aan het werk te zijn, of als niet-geregistreerde psycholoog. Dit komt doordat het niet vergoed wordt.

Kun je geluk bepalen?

Matthijs: Weet jij goed wat jou gelukkig maakt? Ik denk dat niemand dit goed weet. Het is goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt, maar duidelijke conclusies trekken wordt lastig. Hoe cliché het ook is (en daar is natuurlijk een reden voor), het is belangrijk dat je gelukkig wordt van de reis er naartoe. (Ik vertel over mijn twijfel wat betreft wel of niet voor de klinische kant te kiezen). Als je dat doel bereikt, en je bent ooit GZ psycholoog, ben je dan opgelucht (omdat je werk kunt vinden), of ben je blij? Kies een doel waarvan de reis er naartoe ook voldoening geeft.

Robert: Er wordt veel onderzoek gedaan naar geluk, maar de meeste wetenschappers zeggen dat je geluk niet kunt bepalen. Waarom zijn er dan zoveel zelfhulpboeken? (Ik vertel over de lezing over geluk waarin duidelijk werd dat zelfhulp boeken niet gewaardeerd worden binnen de wetenschap). Ik heb hier zelf onderzoek naar gedaan, en kwam tot interessante conclusies. Ik denk ook zeker dat wij als positief psychologen een bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en bedrijven.

Is positief psycholoog zijn een beschermde titel?

Volgens beide is psycholoog zijn op zich al geen beschermde titel. Je noemt jezelf positief psycholoog wanneer je vindt dat je expert bent op dit gebied. De positieve psychologie is dus meer een visie, dan een titel op zich.

Hoe wordt je dan expert op dit gebied?

Matthijs: Ik heb zelf erg veel gelezen, en cursussen gevolgd. Hierdoor heb ik veel geleerd over positieve psychologie, mindfulness, etc. Deze dingen pas ik ook toe ik mijn praktijk. (Ik werp een blik op zijn boekenkast). Je kunt aan mijn boekenkast dus zien wat mijn interesse is en welke onderwerpen ik behandel.

Robert: Zorg ervoor dat je je goed in het onderwerp verdiept, en dat je een titel haalt (bijvoorbeeld PHD). Zo val je meer op binnen het werkveld. Want dit is lastig. Daarnaast kun je trainingen volgen (dat kan ook bij IvPP).

Wat kun je hier dan uiteindelijk mee?

Volgens beide kun je dus werken als coach / trainer voor o.a. bedrijven. Laat goed aan de bedrijven zien waarom het voordelig is om op deze manier te investeren in het geluk / welzijn van de werknemers. Hoewel Matthijs erg voorstander blijkt te zijn van het geven van trainingen, geeft Robert aan dat je je beter kunt focussen op therapeut / onderzoeker. Voor trainer zijn heb je namelijk veel ervaring nodig, en het wordt niet vergoed. Je moet je goed kunnen onderscheiden.

Hebben jullie nog tips?

Matthijs: Je kunt een boek lezen over positieve psychologie in de praktijk (aangeschaft) en de cursus positieve psychologie bij Labyrint volgen die ik geef (ingeschreven). Ook kun je al vrijwilligerswerk doen als trainer.

Robert: Je bent al goed bezig door je gezicht te laten zien en te netwerken op deze manier, en extra dingen te doen naast je studie. Wij bieden zelf overigens ook stageplaatsen aan. Wij vinden het hierbij belangrijk dat mensen zelf ervaring hebben met de instrumenten die wij gebruiken.

Positieve psychologie gaat dus om positiviteit, maar of de naam daadwerkelijk voldoende beschrijft wat het inhoudt? Waarschijnlijk niet. Daarnaast is het op zich geen titel, maar is het mooi om te laten zien dat je ergens expert in bent en je een bepaalde visie hebt op de oplossing van problemen die mensen met zich meedragen. Uiteindelijk kun je dit verwerken in alle aspecten binnen psychologie. Ik kies in het vervolg dus niet tussen therapeut, trainer, en onderzoeker, maar ik focus me meer op het onderwerp dat ik interessant vindt, en dan kan ik nog alle kanten op.

Wil je meer weten over positieve psychologie?

Matthijs geeft jaarlijks een cursus over positieve psychologie bij Labyrint.

Ook kun je stagelopen bij het Instituut voor Positieve Psychologie in Amsterdam, waar Robert Haringsma werkzaam is.

In Twente kun je een master volgen over positieve psychologie en technologie. Helaas kun je hier geen losse vakken volgen (heb ik al geprobeerd).

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

2 Comments

 • […] Ik ben geïnteresseerd in kleine, minder ernstigere problemen en wil het liefst trainer worden om mensen te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Ik heb zelf gemerkt dat ik het krijgen van trainingen, bijvoorbeeld bij IBV in het tweede jaar, ontzettend leuk vind! De cursus Positieve Psychologie die ik met Astrid heb gevolgd, heeft mij er nog meer van overtuigd dat dit is wat ik wil – mensen helpen om van 0 richting 10 te gaan, in plaats van -10 naar 0! Meer over positieve psychologie kun je lezen in deze blog van Astrid. […]

   
 • Lilian Jans-Beken on juni 20, 2016

  Leuk verhaal! Als promovenda in de positieve psychologie heb ik nog wel een aanvulling. Zoals Robert al zegt, staan klinische psychologie en positieve psychologie niet los van elkaar. Het twee-continuamodel van Corey Keyes is hiervoor een prachtige theorie die aantoont dat je zowel symptomen kunt verlichten als sterke kanten kunt verbeteren.

  Bij de Open Universiteit is er de master Levenslooppsychologie waarbinnen veel aandacht besteed wordt aan de positieve psychologie.

  Mochten er vragen zijn, dan wil ik die met alle liefde beantwoorden.
  Dank voor deze mooie blogpost!

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: