Astrid HOP

About the author : Mijn naam is Astrid en ik ben studente gezondheidspsychologie. Ik heb affiniteit met medische psychologie en positieve psychologie. Mijn schrijvers doel is zelfontwikkeling. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Positief solliciteren

Advies en lesgeven, Astrid, Profileren, Solliciteren en profileren, Studeren, WEP, Werken No Comment

8140419555_58b420eb8f

In mijn zoektocht naar een stage begon ik erg positief, en hoewel de laatste blogs van mij nogal een negatieve vibe hebben, geloof ik nog steeds dat het me gaat lukken. Solliciteren gaat met vallen en opstaan, en misschien heb ik nog niet de juiste manier gevonden, maar ik kom er wel. Ik wil met deze blog dan ook een positieve blik werpen op iets wat mij zojuist is overkomen. Ik kreeg namelijk twee dagen geleden te horen dat mijn stage onverwachts niet doorgaat wegens omstandigheden. En hoewel ik erg teleurgesteld was, ben ik ook blij. Ik krijg een nieuwe kans, een kans om alle ontdekkingen van het afgelopen jaar te herzien en op basis daarvan mijn toekomst te creëren. Twee dagen later, en dit is hoe ik er over denk.

 

Treuren.

Op het moment dat ik de e-mail binnenkreeg had ik ergens al het gevoel: dit zit niet goed. Ik zou in november bericht krijgen, en in september kreeg ik nog groen licht. Het is nu oktober. Ik las de e-mail, en mijn emoties begonnen met… well.. dat weet ik eigenlijk niet eens meer zo goed. Ik schrok. Meer emotie was er niet. De afraffel-mentaliteit schoot er vervolgens snel in, in combinatie met haast, haast, en nog meer haast. Wellicht was het beter als ik in september al rood licht had gekregen zodat ik nog mee kon gaan voor de sollicitaties tot 1 oktober. Maar dat is niet zo, dus hoef ik eigenlijk ook niet te haasten. “Fight-and-flight respons shut down”.

 

Reactie.

Ik heb mijn reactie nog even afgelaten naar het bedrijf toe. Niet omdat ik boos ben, want het is onmacht, en niet omdat ik niet wil reageren. Ik wil het bedrijf namelijk wel heel erg bedanken voor de mogelijkheden die zij mij geboden hebben, het feit dat ik me persoonlijk geprofileerd had en ze daar respect voor hadden, en ze ondanks mijn weinige ervaring in dat specifieke gebied van psychologie kansen in mij zagen. Het deed mij erg goed. Maar ik vind het moeilijk, dus reageer ik met deze blog. Ik schrijf het van me af.

 

Zoeken.

Vrij snel daarna ben ik druk bezig geweest met zoeken. Wil ik nog steeds hetzelfde? Wil ik totaal een andere kant op? Ga ik voor iets dat niet bij mij past, om maar snel af te studeren? Nee. Ik weet heel goed wat ik wil, maar ondanks dat, begon ik vrij snel met twijfelen aan mezelf. Zo dagen de gedachten: “wat als mijn vakken verlopen” en “wat als ik veel later afstudeer dan mijn studiegenoten” ook afwisselend door mijn hoofd. Ik grijp de gedachten eventjes vast, leg er een lusje om, en laat ze voor wat ze zijn. Als ik diezelfde gedachte uitspreek met de stem van Kermit de Kikker dan klinkt het al een stuk minder belangrijk, en het helpt.

 

Vandaag.

Vandaag heb ik ervoor gekozen om het mezelf niet moeilijker te maken dan het is. Ik wil mensen met een lichamelijke beperking / chronische ziekte ondersteunen zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen, door middel van mijn positieve aanpak, empathisch vermogen, en humor. Ook ben ik erg geïnteresseerd geraakt in ACT, geluk, en positieve psychologie. Ik wil niet gaan voor minder, ik ga voor mijn doel. Natuurlijk hoeft de plek niet perfect te zijn, zo ben ik best bereid om een stuk te reizen en later te beginnen. Ik start gewoon een nieuwe missie voor mezelf, waarbij ik mij de komende tijd focus op dingen die ik belangrijk vind (zo solliciteerde ik op een vacature voor arbeidscoach voor mensen met een beperking).

 

Fantastische tips.

Ook heb ik mijn netwerk inmiddels ingeschakeld. Door mijn ervaring met het opzetten van Humans of Psychology heb ik een aardig netwerk weten op te bouwen in de sociale sector. De meest geweldige tips wil ik met jullie delen:

  1. Plaats een oproep op social media. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een stage / werk, in welke setting, welke periode en welke doelgroep. Misschien denk je nu dat je weinig mensen kent die psychologie studeren / psycholoog zijn. Dit maakt niet uit, misschien kun je slim gebruik maken van het netwerk van jouw netwerk, of kunnen mensen je helpen door met zoektermen te spuien.
  2. Bel kleine bedrijven, en zeg dat je in ruil voor administratieve werkzaamheden graag stagebegeleiding zou willen (Met dank aan Robert van IvPP). Vaak zien kleine bedrijven het als een last om extra tijd kwijt te zijn, laat dus zien dat dit niet zo is.
  3. Blijf positief, en straal dit ook uit. Door te zeggen en denken dat het toch niet lukt, zal je ook minder steun ontvangen. Negatief zijn kost jou veel energie, maar anderen ook.
  4. Voeg mensen toe in je netwerk die CV’s plaatsen op LinkedIn, of zet je CV op een website (met dank aan Bjorn van Vlokhoven). Rob: https://nl.linkedin.com/in/robmesverbinder/nl heeft bijna 16.000 connecties op LinkedIn. Hij presenteert dagelijks meerdere cv’s van mensen op LinkedIn. Wie weet helpt het jou ook?
  5. Je kunt ook een video maken, bekijk mijn voorbeeld hier:

 

Wil jij mij helpen? Heb jij een idee waar ik stage zou kunnen lopen? Of herken je mijn verhaal? Mail dan naar astrid@humansofpsychology.nl of laat het achter in de reacties.

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: