Inge HoP

About the author : Ik ben Inge, arbeids- en organisatiepsycholoog, PhD student en zelfstandig ondernemer. Bij HoP neem ik je mee in de A&O psychologie, het promoveren en mijn belevenissen als ondernemer. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Mijn goede voornemen? Minder social media

Inge, Profileren 9 Comments

 

Die avond besefte ik me twee dingen. Ten eerste: Inge, het gros van de mensen die je volgt op Instagram kén je niet eens, dus waarom zou wat zij doen jouw avond beïnvloeden? Wáárom!? En ten tweede: in hemelsnaam, waarom zou iets like-waardig moeten zijn om voor jou betekenis te hebben? Dat is vrij sneu. Nee, heel sneu.

 

Nu het einde van 2016 nadert, is het tijd voor reflectie en vooruit kijken. Heeft 2016 gebracht wat je had gehoopt? Zijn er verbeterpunten en wat zijn de goede voornemens voor 2017? Terugkijkend was 2016 voor mij een goed jaar. Ik ben begonnen met het opzetten van mijn eigen bedrijf, toegevoegd aan het vaste team van Humans of Psychology en ik heb (bijna!) alle data voor mijn proefschrift binnen. Ook waren er vele mooie momenten met familie en vrienden, fantastische feestjes, talloze etentjes, nog meer wijntjes en veel gezelligheid.

 

Waar ik minder blij mee ben, is de tijd die ik doorbreng op social media. Ergens dit jaar besloot ik een Instagram-account aan te maken. Ontzettend leuk, maar zó verslavend. Hetzelfde geldt voor Facebook. Onder het mom van ‘volgen wat mijn vrienden (die ver weg wonen) doen’ spendeer ik uren aan het lezen van  nutteloze artikelen over de 3 voedingsmiddelen ik echt niet meer zou moeten eten, 7 tekenen dat hij de ware is en 15 celebs die er zonder make-up slecht uit zien.

 

Het besef dat ik mijn social media gebruik anders moet aanpakken kwam zo’n twee weken geleden. Ik had een chill-avond met mezelf ingepland. Zo af en toe vind ik het héérlijk om een avondje alleen te zijn. Ongegeneerd een slechte vrouwenfilm kijken met een wijntje, uren doen over het lakken van mijn nagels, dat soort eerste levensbehoeften. Anyway, de avond was daar en terwijl mijn nagellak aan het drogen was en Sex and the City op de achtergrond aanstond, opende ik mijn Instagram. Spontaan voelde ik me een enorme loser. Het was vrijdagavond en ik werd overspoeld met foto’s van mensen die toffe dingen aan het doen waren. Een concertje, stappen met vrienden, de lancering van iemands eigen boek, vakantie op Bali; het werd groter en gekker. Meteen voelde mijn chill-avond – waar ik zo naar uitgekeken had – veel te gewoon, te saai, te doorsnee, niet like-waardig.

 

Twee dingen kwamen bij me op. Ten eerste: Inge, het gros van de mensen die je volgt op Instagram kén je niet eens, dus waarom zou wat zij doen jouw avond beïnvloeden? Wáárom!? En ten tweede: in hemelsnaam, waarom zou iets like-waardig moeten zijn om voor jou betekenis te hebben? Dat is vrij sneu. Nee, heel sneu. We weten allemaal dat social media een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Mensen lijken altijd gelukkig, zijn nooit alleen, halen al hun doelen en liggen nooit jankend op de bank met een reep chocola. Yeah right… Ik wel; soms ben ik ongelukkig, soms haal ik een doel niet waar ik hard voor gewerkt heb en ja, soms lig ik jankend op de bank met een reep chocola. En dat is oké. Dat is ook leven.

 

Dus, om terug te komen in de realiteit neem ik mezelf voor om in 2017 minder tijd te besteden aan social media. Zodat ik me minder laat beïnvloeden door vreemde mensen die alleen maar een fantastisch leven hebben. Stiekem loop ik al te fantaseren wat ik met al die ‘extra’ tijd kan doen: achterstallige to-dolijstjes wegwerken, een goed boek lezen, schilderen, naar buiten gaan… Ik kijk er naar uit. En om meteen maar groots te beginnen: de eerste week van januari hou ik een digitale detox. Ik mik alle socialmedia-apps van mijn telefoon, blokkeer de sites op mijn laptop en ga een week offline. In mijn volgende blog deel ik mijn ervaringen.

 

Herken je jezelf in bovenstaande? Dan daag ik je uit om met me mee te doen. Laat me weten hoe jij jouw socialmediagebruik in de hand houd. Welke tips heb je? Ik lees het graag in de comments!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

9 Comments

 • femke van den Heuvel on december 29, 2016

  Hallo Inge,

  HEEL herkenbaar! Ik noem facebook ook altijd “feestboek” want: oh, kijk mijn geweldige leven is één groot feest!! Nou echt niet, dat bestaat niet!
  Ik doe met je mee. Betekent wel dat ik je pas in de 2e week van januari kan laten weten hoe het was 😉
  Mijn telefoon laat ik thuis in de kast liggen!

   
  • Author
   Inge HoP on december 29, 2016

   Hoi Femke,

   Haha, feestboek.. Inderdaad, ’t geeft zo’n vertekend beeld! Tof dat je met me meedoet, ik ben benieuwd hoe het je vergaat! En ik ben stiekem ook benieuwd of ik het zelf kan volhouden. Het is zo’n ingeslopen gewoonte geworden. Zit ik ergens te wachten, even mijn mobiel checken. In de trein even mijn mobiel checken. Dat moet ik echt afleren. En wat betreft je ervaringen: als het goed is zie ik ze ook niet eerder dan de tweede week van januari dus dat komt goed 😉

   Succes! 🙂

    
 • Hermien van den Heuvel on december 29, 2016

  Hi Inge, FB van je telefoon afhalen. Alleen op je pc thuis zo nu en dan een kwartiertje omdat het leuk is. Of als je in de dierentuin bent weer even uploaden, zo gedaan.
  Geluid op je telefoon uit en alleen ff kijken als je even een zit momentje hebt. Vroeger ging ik een cigaretje roken, nu mijn app checken.

  Social Media is leuk als je het niet TE doet 🙂

   
  • Author
   Inge HoP on december 29, 2016

   Hoi Hermien,

   Zo, een heel legio aan tips! Thanks, daar ga ik mee aan de slag 🙂 En inderdaad, social media is leuk, als je het niet TE doet. Zit er toch een kern van waarheid in dat ‘met mate’ 😉

    
 • Jimmy on december 29, 2016

  Super herkenbaar zeg! Ik was zelf twee jaar gestopt met Facebook maar sinds dit jaar mijn account weer geactiveerd om verschillende redenen. Daarnaast heb ik ook een Instagram en Snapchat account gemaakt. Ik moet zeggen dat ik weer heel veel op social media zit hierdoor. Waarbij ik vaak urenlang nutteloos zit te scrollen. Dus om nou te zeggen dat ik lekker productief bezig ben… Daarom doe ik heel graag met je mee. Ik weet namelijk hoe relaxed het is om geen social media te hebben waarbij je niet constant denkt dat je iets “mist” ofzo. Het is inderdaad wat je zegt gewoon een verslaving.

   
  • Author
   Inge HoP on december 29, 2016

   Hoi Jimmy,

   Dank voor je berichtje! Wat leuk te lezen dat mijn verhaal herkenbaar voor je is. Ik heb mijn facebook ook een tijdje gedeactiveerd en toch weer geactiveerd en het sluipt er zo makkelijk weer in, bizar hoe snel dat gaat.

   Super leuk dat je met me meedoet! Laat me vooral (achteraf) weten wat je ervaringen zijn en hoe je in het begin ‘afkickt’ 🙂
   Groetjes Inge

    
 • Gabi on december 30, 2016

  Leuk, stukje! Ik vind social media in de eerste plaats heel leuk, maar voor je ’t weet ben je er toch eigenlijk wel veel tijd aan kwijt. Lijkt me het proberen wel waard! Begin je op 1 januari?

   
  • Author
   Inge HoP on december 31, 2016

   Hoi Gabi,

   Dank je! Ik vind social media ook erg leuk! Een beetje te, en dat is juist het hele probleem haha! Maar tof als je met me meedoet! Ik begin maandag 2 januari. Zodat ik morgen iedereen nog even een gelukkig nieuw jaar kan wensen 🙂 En dan vanaf maandag ben ik offline t/m zondag.

   Succes en laat me weten hoe het ging!
   Groetjes Inge

    
 • […] maand schreef ik in over mijn voornemen om 2017 met een social-media detox te starten. Op 2 januari verwijderde ik alle apps van mijn […]

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: