Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Michelle Coenen: “Worden wie je wilt zijn”.

Klinische psychologie, Michelle C, Studeren, Toekomstperspectief, Werken, Werkveld 1 Comment

 

IMG_5848_3

 

Michelle: “Toen ik de oproep van HoP zag om te bloggen, was ik direct enthousiast! Er werd mij gevraagd te delen hoe mijn studententijd eruit zag en hoe ik tot bepaalde keuzes ben gekomen. Ik neem jullie daarom graag mee terug naar het jaar 2007, bijna klaar met mijn vwo en het was tijd om mijn studiekeuze door te geven.”

 

Vanaf jongs af aan word ik gedreven door een bepaalde passie om mensen te doorgronden, ik wil graag alles van iedereen weten en wil ze ook heel graag van advies en hulp voorzien. Daarnaast vond ik criminaliteit erg interessant. Dus, als 18-jarige dacht ik dat Rechten het moest worden. En zo geschiedde, ik startte in Maastricht aan de Universiteit der Rechtsgeleerdheid. Het bleek dat rechten mijn passie niet helemaal kon voeden en na twee jaar “wetgeving, artikelen en debatteren”  werd het tijd om mij eens echt te verdiepen in de psyche van de mens. Ik begon in 2009 aan de bachelor biologische psychologie en bloeide helemaal op! Dit bleek ook middels mijn studieresultaten.

 

Naast mijn studie ben ik zeer actief geweest in het studentenleven, ben lid van een damesdispuut geweest en heb een bestuursfunctie verricht. Wat me opviel is dat ik, naarmate ik ouder werd, steeds betere keuzes kon nemen. Ik wil dan ook aangeven dat het helemaal niet erg is als je pas op latere leeftijd erachter komt waar je passie ligt. Juist door fouten te maken, kun je jezelf beter ontwikkelen en ervan leren. Door tevens actief te zijn voor het Studentenplatform van het NIP, heb ik mezelf kunnen verdiepen in verschillende terreinen van het het werkveld, en heb ik mijn netwerk kunnen vergroten.

 

Tijdens mijn minor van de Bachelor volgde ik diverse vakken aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen en kwam ik erachter dat de klinische kant van Psychologie mij het meeste aantrok. Na de bachelor ben ik daarom een master mental health (klinische psychologie) gaan doen en tegelijkertijd stage gaan lopen in de Bijlmerbajes in Amsterdam. Dit was een pittig jaar, want ik reisde tussen Maastricht en Amsterdam voor een fulltime stage en studie. Toch ging dit erg goed en in 2013 was ik afgestudeerd! Ik had het geluk dat ik vanuit mijn stage direct kon starten aan een fulltime baan.

 

De druk en stress van het vinden van een baan na mijn studie is toen aan mij voorbij gegaan. Ik vond mijn stage heel erg leuk, maar wist niet wat ik kon verwachten van het werkende leven. Net als na mijn vwo, vond ik de universiteit meer een plek waar je veel kennis opdoet en minder praktijkervaring krijgt. Na een tijdje kwam ik erachter dat het daarom tijd werd om een nieuwe uitdaging aan te gaan, en brak de periode van solliciteren en de daarbij behorende spanningen en druk aan.

 

Ik kwam erachter dat het voor een (beginnend) basispsycholoog erg lastig is om aan een baan te komen. Het gevangeniswezen heeft me veel geleerd over diverse complexe stoornissen en ik heb ervaring kunnen opdoen met werken in een voor veel mensen onbekende omgeving. Nu werd het tijd om ergens anders praktijkervaring op te doen. Ik wilde me graag breed oriënteren en als psycholoog ook breed ontwikkelen. Als basispsycholoog ben je, in mijn ogen, namelijk nog kneedbaar en kun je nog veel leren en ontwikkelen. Specialist kun je altijd nog worden! Ik ben daarom vervolgens bij een psychologisch adviesbureau gaan werken en voor dit bedrijf heb ik op diverse plekken in Nederland met verschillende bedrijven en instanties gewerkt. Ik kreeg veel verschillende problemen te zien bij cliënten en heb het geluk gehad om tegelijkertijd mezelf als professional ook te ontwikkelen. Diverse postdoctorale opleidingen hebben ervoor gezorgd dat ik meer zelfvertrouwen kreeg als psycholoog. Ik kan het dan ook ten zeerste aanraden om hierin te investeren. Met name EMDR, CGT, mindfulness en positieve psychologie hebben ervoor gezorgd dat ik zakelijk en persoonlijk ben gegroeid.

 

Op dit moment heb ik enkele jaren praktijkervaring opgedaan en weet ik goed wat ik wel en niet wil. Een droom van mij is altijd al geweest om eigen baas te zijn. Sommige mensen vinden hun geluk en hun plek direct in hun eerste baan. Bij mij was dit niet het geval. Ik zie dit niet als iets negatiefs, maar juist als een kans om in ‘diverse keukens’ te hebben kunnen meekijken en leren.

 

Ondanks dat de banenmarkt voor basispsychologen lastig is en er weinig GZ-opleidingsplekken te vergeven zijn, is het belangrijk dat je eruit springt. Vertrouwen hebben in jezelf en goed weten wat jou als psycholoog zo bijzonder maakt, kan het verschil maken. Durf jezelf ook kwetsbaar op te stellen, het is goed om te weten wat je krachten zijn, maar daarnaast ben je nog beginnend en is het ook goed om te weten wat je graag wilt ontwikkelen.

 

Ik begeef me momenteel in een hele nieuwe spannende periode, waarover ik jullie graag meer vertel in mijn volgende blog!

 

linked_in_icon Volg Michelle op LinkedIn!

Zou jij net als Michelle ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology.nl waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

  • […] heb genomen. En hoe ik me heb gevormd tot de persoon en psycholoog die ik nu ben. Zie de blogs hier en hier. Momenteel zijn we wederom een paar maandjes verder en vallen me een aantal dingen op. Dit […]

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: