Michellec HoP

About the author : Hi, mijn naam is Michelle en ik ben psychologe en coach in mijn eigen praktijk. Ik heb affiniteit met klinische en arbeid- en gezondheidpsychologie. Maar tevens liggen mijn interesses ook in de yoga, mindfulness, positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie. Mijn doel is mensen te motiveren en inspireren en hoop dan ook jullie mijn blogs leuk vinden. Bedankt voor het lezen van mijn blog en ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, dus laat vooral een reactie achter of klik op het duimpje voor een like!

Het leven van de cognitief gedragstherapeut

Michelle C, Profileren, Studeren, Werken, Werkveld 2 Comments

Mijn basisopleiding CGT heb ik gevolgd bij Dr. Gerbrand van Hout via het GITP. Het is een intensieve, uitgebreide opleiding waarbij je het raamwerk krijgt aangeleerd en je meteen al verdiept in enkele stoornissen.

02-09-2017

Tijdens mijn studie psychologie heb ik veelvuldig nagedacht over hoe mijn leven eruit zou zijn als ik zou zijn afgestudeerd. Zoals jullie in mijn vorige blogs, hier en hier, hebben kunnen lezen wisselde dat beeld nogal. Blindstaren op de titel GZ-psycholoog, toen weer PhD, om nog niet eens te beginnen over hoe vaak ik heb nagedacht over mijn eigen B&B ergens in een zonnig oord (I know, very off-topic). Sinds ik nu ondertussen alweer enkele jaren ben afgestudeerd, is er nogal wat veranderd. Want nee, wat je leert tijdens je studie lijkt in geen enkel geval op de realiteit en praktijk. Een ding is wel zeker, door in diverse sectoren (forensische psychiatrie, arbeid & gezondheid en ondernemen) ervaring op te doen, ben ik er wel achter gekomen wie ik ben en wat ik wil. En dat is momenteel cognitief gedragstherapeut en coach binnen mijn eigen praktijk.

The facts about CGT

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectief bewezen behandelmethode en een combinatie van twee vormen van psychotherapie. Te weten cognitieve therapie en gedragstherapie. Binnen de CGT worden gedachten en gedragingen die problemen in stand houden, besproken, uitgedaagd en behandeld. Het is een protocollaire behandelmethode, waarbij je middels informatieve inzichten en oefeningen, probeert te komen tot oplossingen en resultaten (verkregen via VGCT). 

Het is een klacht- en probleemgerichte behandeling waarbij je als therapeut samen met de client op zoek gaat naar probleem instandhoudende factoren. Doordat de client wordt gestimuleerd goed na te denken over zijn eigen denken en doen, zullen er veranderingen plaatsvinden. Daarnaast wordt je als therapeut ook gestimuleerd mee te denken en je actief op te stellen. HA, past dat even goed bij mij, want achterover leunen en Dr. Rossi zijn niks voor mij.

Er zijn voor (vrijwel) alle stoornissen en ziektebeelden protocollen opgesteld en er wordt niet alleen gebruik gemaakt van CGT, maar ook andere behandelvormen zoals EMDR (Eye Movement Desentization Reprocessing), ACT-technieken en schemagerichte technieken. En dat is dan ook de reden waarom ik voor CGT heb gekozen in plaats van een GZ-opleiding. Ja, ik weet dat als je een GZ-opleiding doet je een BIG-registratie krijgt, maar het is een basisopleiding. Momenteel zit ik in de verdiepingsopleidingen van mijn CGT-traject. Je dient binnen 5 jaar na je basisopleiding CGT een aantal opleidingen en cursussen te volgen. De titel cognitief gedragstherapeut is beschermd, en het is een van de meest ingezette behandelvormen. En CGT wordt door (enkele) verzekeraars ook vergoedt! Dus die BIG-registratie is niet noodzakelijk om voor vergoede zorg in aanmerking te komen.

Wat doe je nou zoal als cognitief gedragstherapeut

Mijn basisopleiding CGT heb ik gevolgd bij Dr. Gerbrand van Hout via het GITP. Het is een intensieve, uitgebreide opleiding waarbij je het raamwerk krijgt aangeleerd en je meteen al verdiept in enkele stoornissen. CGT is een zeer gestructureerde behandelvorm, vandaar dat de basistechnieken belangrijk zijn. Echter, niet iedereen is hetzelfde, dus vandaar dat ik zelf soms wel afwijk van het protocol. Door veel te oefenen met de technieken, en onder supervisie te werken, krijg je op een gegeven moment je eigen werkwijze. Een belangrijk onderdeel van CGT is het huiswerk en de oefeningen die de client zelf thuis dient te doen. Soms krijg je echter te maken met clienten die hier echt geen zin in hebben. Dan loop je vast, maar ook dit kan middels CGT-technieken weer uitgedaagd worden. Het denken en doen blijft altijd centraal staan, en middels het zichtbaar maken van problematische handelingen of gedachten, valt het kwartje vanzelf bij je client.

Vanuit mijn achtergrond doe ik ook heel veel met trauma. Deze behandeling is goed samen te voegen met de CGT. Middels EMDR verwerk je het trauma, vervolgens via CGT-technieken zorg je ervoor dat een client in de toekomst beter om kan gaan met triggers en zich sterker voelt om situaties waar hij/zij tegenop ziet, aan te gaan. Het is een zeer klacht- en probleemgerichte benadering. Meestal pas ik CGT dus met name toe bij psychologische vraagstukken. Echter, binnen mijn praktijk behandel ik ook andere vraagstukken, zoals bijv loopbaanvraagstukken. Binnen de coaching ga ik namelijk veel meer oplossingsgericht en middels technieken uit de positieve psychologie te werk. Zo zie je maar weer, ervaring maakt je rijker en je hoeft je niet blind te staren op een bepaalde techniek of titel.

The future

Momenteel ga ik bijna beginnen aan een verdiepingscursus. Begin september start de opleiding en deze zal zich richten op complexe problematiek. Het zal weer intensief worden, met veel oefenen in de praktijk. Maar hopelijk, binnen een paar jaar, mag ik mezelf dan ook een (volwaardig) cognitief gedragstherapeute noemen. Ben je nou zelf ook geinteresseerd in een cursus CGT of een opleiding tot cognitief gedragstherapeut? Neem dan eens een kijkje op de website van de VGCT.

 

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

2 Comments

 • Sara on september 4, 2017

  Mooi stuk! Is het nodig om tijdens de cgt opleiding al een baan te hebben als werkend psycholoog? En heb je de studie zelf betaald? Ik zit te overwegen of dit misschien een optie voor mijzelf is. Cognitieve gedragstherapie spreekt mij erg aan.

   
  • Author
   Michellec HoP on september 4, 2017

   Hi Sara, dank voor je bericht. Het is voor de basis cgt opleiding geloof ik niet verplicht, bij sommigen wel, sommigen niet. Dat is afhankelijk van de opleiders. Ik vond het zelf wel belangrijk om al te werken, omdat je dan ook direct dingen kan toepassen in de praktijk en tijdens mijn basisopleiding kregen we ook huiswerk wat we moesten toepassen op eigen clienten. Ik heb mijn basiscursus via mijn vorige werkgever vergoedt gekregen, maar de vervolgopleidingen betaal ik zelf (heb nu mijn eigen praktijk), maar krijg ik gedeeltelijk via de belastingdienst terug. Cgt is een erg leuke opleiding en veel toepasbaar in de praktijk.

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: