Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Laury: de juiste (?) keuze. Deel 2

Advies en lesgeven, Gastblogger, Klinische psychologie, Toekomstperspectief, WEP, Werken, Werkveld No Comment

portretfoto-laury

In mijn vorige blog ben ik gestart met het omschrijven van keuzes voor en tijdens mijn studie. De keuzes na mijn studie vond ik echter nog een stuk ingewikkelder. Ik besloot om een loopbaanbegeleider in te schakelen (tip: je kan twee gesprekken gratis aanvragen als psychologiestudent) en ik kwam erachter wat het voor mij zo lastig maakt om sommige keuzes te maken. Ik wil vaak zo lang mogelijk al mijn opties openhouden, alles ervaren en wanneer ik een keuze maakte had ik het gevoel dat ik andere mooie mogelijkheden afstreepte. Door dit inzicht wist ik beter wat knopen door te hakken.

De vijfde keuze: Help ik wil nog niet werken, nog een extra master?

In deze periode kwam sterk de onrust naar boven, de keuzestress, ik had het gevoel dat ik met het kiezen van een baan mogelijke tweede masters afstreepte, doordat het steeds duurder wordt om door te studeren. Altijd een groot interessegebied van mij, naast psychologie, was internationale ontwikkelingshulp. De minor gericht op dit gebied was me erg bevallen dus ik besloot redelijk impulsief om een tweede master op dit gebied te gaan volgen. Toen ik hoorde dat ik het kon gaan doen begon ik te twijfelen: is dit echt een toevoeging? Het zou heel duur worden om te gaan studeren en in deze richting zou ik ook niet meer perspectief op een baan creëren. Ik stelde voornamelijk het voor mij zorgwekkende ‘definitieve’ keuzemoment uit. Is een baankeuze echter wel zo definitief?

 

De zesde keuze: geld verdienen of een werkervaringsplek?

Uiteindelijk leek het me toch beter te beginnen met dat waar veel psychologen bang voor zijn na zijn of haar afstuderen, het solliciteren. Ik besloot er maar een fulltime baan van te maken en me helemaal te verdiepen in de sollicitatiewereld (bekijk de syllabus ‘solliciteren’ van de UvA, erg handig). Voordat ik in de sollicitatieflow zat werd ik echter verrassend genoeg voor een baan opgebeld door het recruitmentbedrijf Studelta. Ik wist niet helemaal of de baan bij me paste (lesgeven over het elektronisch patiëntendossier in het OLVG), maar met de gedachte ‘het-is-moeilijk-om-aan-een-baan-te-komen’ ging ik er natuurlijk een kijkje nemen. Daarnaast zag ik een interessante vacature op Facebook voorbij komen, een werkervaringsplek bij September Advies. September Advies richt zich op het coachen en begeleiden van mensen die het lastig vinden om een studiekeuze te maken. Na vier gesprekken lagen tot mijn verbazing de touwtjes in mijn handen, wat mij bracht op keuzemoment nummer zes: ga ik voor een half jaar geld verdienen bij het OLVG of ga ik me verder ontwikkelen bij September Advies in de coaching- en trainingswereld? Zoals je misschien al kan raden koos ik niet voor de rationele veilige keuze, maar heb ik het risico genomen om de werkervaringsplek te starten.

 

De keuze van anderen: welke studie willen zij gaan starten?

De ‘niet-definitieve’ keuze van de werkervaringsplek was in januari uitgemond in een baan, en is achteraf gezien zeker het risico waard geweest. Hierbij wil ik dus meegeven dat een werkervaringsplek zeker niet slecht hoeft te zijn, mits je goed oplet hoe het eraan toegaat. Ik vind persoonlijk dat je leerervaring voorop hoort te staan (dat je niet alleen vervelende administratieve taakjes uitvoert), dat je hopelijk nog genoeg vergoeding krijgt en dat je het liefst daarbij ook vooruitzicht hebt op een baan. Ik heb het als een leerzame paar maanden ervaren waarbij ik begeleiding heb gekregen, maar ook juist veel heb geleerd door in het diepe te worden gegooid (zelfstandig trainingen geven etc.). Het is een klein bedrijf, dus binnen no-time heb ik veel verschillende vaardigheden geleerd. Het trainen en coachen staat voorop en ik vind het erg leuk om te zien dat het studiekeuzetraject op veel mensen een positieve invloed heeft.

 

Hoe kies je je mooie gewilde dennenboom uit het bos?

Mede door mijn eerdere keuzes en door mijn huidige keuzegerichte baan heb ik voor mijn gevoel steeds meer inzichten gekregen in hoe ik met meer rust keuzes kan maken. Daarom wil ik afsluiten met wat tips voor studenten die op het punt staan om vergelijkbare keuzes te maken. Hierbij wil ik wel benadrukken, dit zijn tips die voor mij hebben gewerkt, neem ook vooral de eerste tip serieus: volg je eigen weg, dan kom je er wel!

Tip 1: Blijf dicht bij jezelf. Je kunt luisteren naar advies van mensen die je goed kennen en deze tips meenemen, maar denk vooral of dit ook een juiste keuze voor jou is; elk mens zit anders in elkaar.

Tip 2: Leer van nieuwe ervaringen: ben je bang om bijvoorbeeld op reis te gaan en wil je dit wel? Daag jezelf uit, neem risico’s, wie weet vind je het leuk, wie weet vind je het verschrikkelijk, maar door nieuwe dingen te ondernemen kom je er beter achter wat bij je past.

Tip 3: Dit is de werkwijze van September Advies: kom erachter waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en welke omgevingsfactoren je het meeste motiveren (bijvoorbeeld afwisseling of juist structuur?). Wanneer je een goede combinatie vindt van deze factoren, past de opleiding of baan waarschijnlijk goed bij je.

 

En de laatste twee tips heb ik vooral het laatste jaar toegepast (hier was ik vroeger niet zo goed in):

Tip 4: Wees niet bang om keuzes te maken; keuzes zijn niet zo definitief als je denkt en je kan altijd nog besluiten om een andere weg in te slaan als een eerdere keuze niet is wat je wilde.

Tip 5: Ook een belangrijke tip: gooi ook niet meteen het roer om als iets niet bevalt, soms is geduld nodig en het opdoen van verschillende ervaringen voordat je weet wat het beste bij je past. Wees geduldig om uiteindelijk op een fijne plek terecht te komen! 🙂

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: