Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Laury: de juiste (?) keuze. Deel 1

Advies en lesgeven, Gastblogger, Solliciteren en profileren, Studeren, Toekomstperspectief, Werkveld No Comment

portretfoto-laury

 

Keuzes maken, dat is waar ik mij momenteel veel mee bezig houd. Mijn naam is Laury Peters en ik ben 26 jaar oud. Ik heb psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heb dit afgerond met de mastertrack Training & Development. Net als ieder ander heb ik voor, tijdens en na mijn studententijd veel verschillende keuzes moeten maken, waarbij ik achteraf bekeken goede en minder goede keuzes heb gemaakt. Momenteel richt ik mij in mijn baan op studiekeuzebegeleiding, het kiezen van een studie die bij een persoon past. Graag neem ik jullie mee naar mijn zoektocht in het maken van goede keuzes; een keuze die én goed voelt én ook nog eens verstandig is. Hoe leer je dat beter dan door je eerdere keuzes op een rij te zetten en daar conclusies uit trekken? Te beginnen bij één van de eerste belangrijke keuzes, een goede studiekeuze.

 

De eerste keuze: een studiekeuze, te zeker van mijn zaak?

Een paar jaar geleden was ik nog een licht puberachtig achttienjarig meisje dat een studiekeuze moest maken. Ik wist al sinds de vierde klas van de middelbare school dat de studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam een keuze voor mij was. Ik denk niet dat het destijds een weloverwogen keuze was, de appel viel namelijk niet ver van de boom (toch onbewust beïnvloed door een zus die psychologie studeerde en een vader die psycholoog is?) en daarnaast had ik me weinig verdiept in andere studies, ondanks het feit dat ik eigenlijk altijd een hele brede interesse had. Toch was het achteraf gezien geen slechte keuze geweest en lijkt het erop dat mijn ‘keuze-issues’ bewaard werden voor latere momenten.

 

De tweede keuze: de verkeerde richting binnen de psychologie?

Mijn tweede keuze vond ik lastiger; na twee jaar psychologie werd het tijd om een richting te kiezen en eigenlijk vond ik bijna alle richtingen interessant. Na twijfel tussen verschillende richtingen koos ik voor de klinische psychologie, toch een richting die mij destijds het meest interesseerde door de diverse interessante casussen. Toen ik echter in de collegezaal zat merkte ik dat het toch niet helemaal bij mij paste. Ik twijfelde of ik in de gezondheidszorg zou willen werken, ik miste een vorm van vrijheid en creativiteit en ik kon daardoor mijn energie niet helemaal kwijt in dit gebied. Ik besloot om over te stappen naar de sociale psychologie: het groepsgedrag van mensen had me altijd erg getrokken en dit bleek voor mij (in combinatie met mijn latere masterkeuze) een goede keuze.

 

De derde keuze: wil ik studievertraging oplopen door studeren in het buitenland?

JA, is mijn antwoord op de vraag in de titel. Voordat ik de overstap volledig maakte naar de sociale psychologie hoorde ik last-minute dat er nog een mogelijkheid was om een half jaar te gaan studeren in niet de minste omgeving, Australië. Een logische keuze? Nee, ik zou door deze keuze een jaar studievertraging oplopen doordat ik na terugkomst uit Melbourne pas een half jaar later weer kon instromen in de studie psychologie. Toch wilde ik deze kans niet laten schieten en was ik een paar maanden later alweer in Australië aan het zwoegen op mijn Engelse papers. Ik heb vooral geleerd erop te vertrouwen dat ik me in een nieuwe omgeving goed zelfstandig weet te redden. Op dat moment begon ik steeds meer te leren dat mijn meest onlogische keuze in de ogen van andere mensen (in ieder geval de verstandige mensen), uiteindelijk voor mijn gevoel de beste keuzes werden. Vanaf toen besloot ik om, eigenwijs als ik ben, altijd mijn eigen pad te blijven volgen.

 

De vierde keuze: ga ik me richten op trainingen en zelfontwikkeling?

Terug uit Australië en na het verkrijgen van mijn bachelordiploma had ik een master op het oog, de master Sociale Psychologie met als mastertrack Training & Development. De persoonlijke ontwikkeling van mensen had me altijd erg getrokken en ook het groepsgedrag van mensen bleef me interesseren. Een zekere keuze op dat moment, maar wel met een onzekere kant, het is een selectieve master. Uiteindelijk werd ik geselecteerd en koos ik er met mijn reislust voor om nog een half jaar uit te lopen, naar het buitenland te gaan en pas in februari te starten. Ik heb vervolgens bij de mastertrack veel geleerd door het krijgen van feedback, door mezelf op video terug te zien en door gesprekspracticum te geven. De vrijheid en creativiteit die ik eerder miste vond ik wel in dit vakgebied terug. Na het behalen van een masterdiploma drong het echter goed tot me door dat het tijd werd om ‘het serieuze leven’ te starten, het studerende leven af te sluiten en een baan te gaan zoeken, help.

 

 

Mijn volgende blog gaat over het zoeken naar een baan en de keuzes die daarbij komen kijken…

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: