Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Lana Donse: “Over de grens”

Gastblogger, Neuropsychologie, Solliciteren en profileren, Studeren, Toekomstperspectief, Werkveld No Comment

Een blog over interdisciplinair denken voor psychologen in spe

SAM_0649

Als je bezig bent met je studie psychologie of net begint met werken, bestaat je kennis natuurlijk voornamelijk uit die op het gebied van de subdiscipline waarin je je hebt gespecialiseerd, bijvoorbeeld klinische psychologie of sociale psychologie. Wat ik iedere psychologiestudent zou willen aanraden, is om over de grens van je eigen vakgebied te kijken. Daarmee bedoel ik dat je open staat voor interdisciplinair denken en jezelf in meerdere richtingen verdiept. Zo ga je net een stapje verder en kun je de wetenschap en jezelf vooruit helpen. In deze blog zal ik vertellen wat mijn eigen ervaringen hiermee zijn.

Tijdens mijn bachelorstudie heb ik gekozen voor twee studiepaden: neuropsychologie en klinische psychologie. Ik denk dat deze twee richtingen veel met elkaar gemeen hebben en dat het belangrijk is om ze met elkaar te verbinden. Hier zal ik een concreet voorbeeld van geven.

 

In mijn werk in het onderzoek kan ik op dit moment klinische psychologie en neuropsychologie met elkaar integreren, waarbij ik ook nog een uitstapje maak naar neurowetenschappen. Ik doe namelijk onderzoek naar neurofysiologische voorspellers, bijvoorbeeld in het EEG, van respons op hersenstimulatiebehandeling voor verschillende psychiatrische stoornissen, met name depressie en obsessief-compulsieve stoornis. De vraag in dit onderzoeksgebied is dus of er voorafgaand aan behandeling voorspeld kan worden welke behandeling de meeste kans heeft om aan te slaan bij de individuele patiënt. Ik denk dat de combinatie van een neurowetenschappelijke en klinische invalshoek belangrijk is, net als de vertaalslag van de wetenschap naar de klinische praktijk; een patiënt is meer dan een verzameling onderliggende neurale processen, maar een psychische stoornis is ook meer dan alleen de klinische presentatie. Door in beide richtingen te denken, hoop ik dat de problemen die patiënten ervaren beter begrepen kunnen worden en hierdoor uiteindelijk betere behandelmethoden ontstaan.

 

Naast zelf een interdisciplinaire denkwijze aan te nemen, kun je ook samenwerken met andere disciplines. Persoonlijk heb ik daar kennis mee gemaakt door deel te nemen aan het vak ‘Dare to Compare’ op de Universiteit Utrecht, dat gericht was op sociaalwetenschappelijke problemen. Door samen te werken met studenten van verschillende studies van de Faculteit Sociale Wetenschappen, zoals Sociologie en Algemene Sociale Wetenschappen, werd ik uitgedaagd om op een andere manier te denken dan ik gewend was. Zo kreeg ik een veel uitgebreider en rijker beeld van het probleem en ontstonden er interessante discussies. Ik denk dus dat de wetenschap vooruit geholpen wordt door nieuwe inzichten vanuit de integratie van verschillende perspectieven. Door je blik te verbreden, begrijp je beter waar je naar kijkt.

 

Over de grens van je eigen vakgebied kijken is niet alleen goed voor de wetenschap, maar ook voor jezelf. Om jezelf te onderscheiden van de massa, kun je je verdiepen in verschillende vakgebieden. Tijdens je studie lijkt het misschien alsof je moet kiezen tussen alle richtingen die allemaal zo interessant zijn, maar denk ook eens na over hoe je verschillende disciplines met elkaar kunt combineren en wat de waarde daarvan is. Op die manier profileer je jezelf op een unieke manier en kun je ook nog eens de voor jou ultiem interessante draai aan je studie en carrière geven.

 

Wees dus niet bang om je grenzen te verleggen tijdens je studie psychologie.

 

Ik wens je veel plezier en succes!

 

Pasfoto LDonse

 

Lana studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en rondde in 2015 haar master Neuropsychologie af. Tijdens haar master combineerde ze een klinische stage met wetenschappelijk onderzoek in het UMC Utrecht, om zich in beide richtingen te ontwikkelen. Na een korte periode op een werkervaringsplek begon ze als onderzoeksassistent bij behandel- en onderzoeksinstituut Brainclinics te Nijmegen, dat gespecialiseerd is in neuromodulatiebehandeling bij verschillende psychische klachten. Hier is ze recentelijk van start gegaan als PhD-kandidaat.

 

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: