Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Kirsten den Ouden, GZ-psycholoog: Hoe ik heb toegewerkt naar mijn huidige functie.

Gastblogger, Toekomstperspectief, Werkveld No Comment

kirsten-den-ouden

Mijn naam is Kirsten den Ouden. In 2009 ben ik afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, richting Klinische Psychologie. Als ik terug kijk op mijn studieperiode blijft, naast hele leuke herinneringen, vooral de paniek over werkgelegenheid (of het gebrek daar aan) een beetje hangen. Kom je als psycholoog wel aan het werk als je de GZ-opleiding niet in komt? Alleen afgestudeerd psycholoog zijn leek not done terwijl de GZ-opleidingsplekken ook niet voor het oprapen liggen. De eerste periode na je afstuderen onbetaalde werkervaringsplekken aannemen om je CV fraaier te maken. Het leek nogal een somber vooruitzicht. De praktijk bleek (voor mij) gelukkig anders en ik wil door middel van dit stukje dan ook een wat positievere draai geven aan de vooruitzichten voor (toekomstige) psychologie studenten en psychologen.

Hoewel ik in mijn laatste opleidingsjaar een praktijkstage had doorlopen bij PsyQ, een grote GGZ instelling, en daar graag wilde blijven werken na mijn afstuderen, was daar op dat moment geen vacature. Er was wel ruimte voor een (onbetaalde) werkervaringsplek maar dat zag ik niet zitten; mijn stage werd beter betaald ;-).

Ik nam een risico door niet  onbetaald te gaan werken en een jaar een uitstap te maken naar het onderwijs in de hoop dat ze me later in een GGZ instelling, ondanks het ‘gat’ in mijn CV als behandelaar, nog wilden hebben. Dit vond ik trouwens verrassend leuk want…. wat is nou leuker dan praten over psychologie? Na een jaar bleek er een vacature te zijn op mijn voormalige stageplek en daar begon dan écht mijn carrière in de GGZ als behandelaar. Wat een mazzel dat ik ondanks mijn uitstapje toch als behandelaar terug kon komen, maar dan betaald! Ik heb tot vorig jaar voornamelijk bij PsyQ gewerkt en heb recent ook de GZ-opleiding afgerond. Op dit moment ben ik werkzaam als GZ-psycholoog bij Indigo. Dat is net als PsyQ een GGZ instelling (maar dan een jonger zusje) waar ik diagnostiek verricht, patiënten kortdurend behandel en als hoofdbehandelaar optreed in patiëntbesprekingen met collega’s uit mijn team.

Ik ken natuurlijk de verhalen van studiegenoten die, bijvoorbeeld na een periode van reizen na het afstuderen, niet als psycholoog aan de bak zijn gekomen. Mijn eigen ervaring is
dat als het je eenmaal lukt om ergens als behandelaar binnen te komen, dat het daarna wel los loopt. Doe dat vooral via een praktijkstage nog tijdens de psychologie opleiding. Op de Erasmus Universiteit was een praktijkstage (destijds) niet verplicht terwijl ik denk dat dat juist zo’n belangrijk deel van de opleiding is. Niet alleen op de eerste plaats om alvast kennis te maken met patiëntcontact (iets waar in een universitaire opleiding nu eenmaal minder aandacht voor is), maar ook om je kansen voor de toekomst te vergroten.

 

Nederland heeft veel grote GGZ instellingen die, ondanks bezuinigingen en afname van opleidingsplaatsen, toch nog steeds veel opleidingsmogelijkheden bieden. Vier keer solliciteren voor je wordt aangenomen is geen uitzondering (gelukkig had ik de mazzel dat het bij de tweede poging raak was); maar de aanhouder wint. Het is trouwens een fabeltje dat je als basispsycholoog geen patiënten mag behandelen. Afhankelijk van de instelling waar je werkt gebeurt dat meestal wel onder supervisie van een hoofdbehandelaar (GZ-psycholoog,klinisch psycholoog, psychiater of psychotherapeut), maar je kunt heel wat. Het is geen makkelijke weg waarin het hebben van connecties en doorzettingsvermogen een must zijn maar…het is absoluut mogelijk. Zorg dat je ergens binnen komt (ik weet het, niet altijd even makkelijk) en stel niet te veel uit. Maar ook: weet wat je waard bent en straal dat uit. Genoeg verhalen van hardwerkende afgestudeerde psychologen met potentie die langere tijd onbetaald werken om maar ervaring op te kunnen doen. Don’t get me wrong; een werkervaringsplek is een mooie opstap waar je veel kunt leren. Maar de psychologie wereld is een aparte; in welke andere sector gaan afgestudeerden nou gratis werken?

 

Guess it’s true what they say: om psycholoog te worden moet je misschien toch zelf ook een beetje gek zijn, maar laat je niet té gek maken 😉

 

 

Zou jij net als Kirsten ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: