Michellec HoP

About the author : Hi, mijn naam is Michelle en ik ben psychologe en coach in mijn eigen praktijk. Ik heb affiniteit met klinische en arbeid- en gezondheidpsychologie. Maar tevens liggen mijn interesses ook in de yoga, mindfulness, positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie. Mijn doel is mensen te motiveren en inspireren en hoop dan ook jullie mijn blogs leuk vinden. Bedankt voor het lezen van mijn blog en ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, dus laat vooral een reactie achter of klik op het duimpje voor een like!

Keuzestress, twijfelen over je toekomst

Michelle C, Toekomstperspectief, Werkveld 1 Comment

Afgelopen zomer heb ik een blog geschreven over mijn dromen en idealen. Hoe ik van mijn eigen droom werkelijkheid heb gemaakt. In die periode was ik namelijk bezig met het opzetten van mijn praktijk. Daarna heb ik ook nog een vervolg hierop geschreven, hoe bepaalde keuzes consequenties hebben en hoe je ervoor zorgt dat je dromen stand kunnen blijven houden. Nu komt de zomer er weer aan, dat betekent dat er over een paar maanden weer een heleboel basispsychologen zijn afgestudeerd die mogelijk keuzestress ervaren!

Als het goed is behoren jullie ook, net als ik, tot de generatie met de meeste keuzestress. Wij behoren tot de twintigers en dertigers die geconfronteerd worden met allerlei dilemma’s. We worden dagelijks overrompeld met (negatief) nieuws van over de hele wereld, social media en torenhoge verwachtingen en eisen. De maatschappij vergt en vraagt veel van ons. Keuzes maken is voor ons daarom zeer lastig geworden. Naast die enorme druk die we ervaren vanuit onze omgeving en maatschappij, stellen we onszelf ook torenhoge eisen, zijn we perfectionistisch en streven we een soort droombeeld met bijbehorende idealen na.

Twijfels, onzekerheid, stress, piekeren

Dat ervaarde ik in ieder geval in het begin van mijn masterjaar. Want wat ga ik doen volgend jaar? Wil ik werken, of ga ik reizen? Of misschien ga ik wel een jaar helemaal niks doen en lui zijn.. Toen ik eenmaal was vastgegrepen in de dagelijkse sleur, werd ik bevangen met twijfels en onzekerheden. En toen ‘ineens’ overheerste er een soort rust, maakte ik lange dagen van studeren en stage lopen en dacht ik er niet meer over na. Tevens had ik het geluk dat ik een baan had toen ik klaar was met studeren. Maar een jaar later, overviel me weer die stress. Want was dit de baan die bij me paste? Moest ik niet meer willen, doorgroeien? Ik had nog geen huis gekocht, daarnaast mocht ik ook wel wat meer tijd aan mijn vrienden besteden of meer sporten. Dus daar kwam de keuzestress weer. En dit patroon heeft zich herhaald tot ik ongeveer een klein jaar geleden eens STOP tegen mezelf zei..

Keuzes maken, opluchting, je hart volgen, loskomen van die automatische piloot

In 2016, zo rond deze tijd, toen de zon ging schijnen en het leven weer wat groener en mooier werd dacht ik bij mezelf, die rust wil ik ook. Ik ging kijken naar simpele doelstellingen. Bewuster stilstaan bij wat IK zelf nodig had. Niet nadenken over wat mijn omgeving van me verwachtte of van me zou willen. Nee, kleine, haalbare doelstellingen. En vervolgens die sprong in het diepe nemen. Want een keuze maken is zo’n opluchting. Voel je veel spanningen of stress, dan is het tijd om een keuze te gaan maken of iets te veranderen. Die stress is zo onnodig, we twijfelen te veel. We stellen onszelf zulke hoge eisen, maar voor wie en waarom? Sta eens bewust stil bij wat je al hebt en nodig wilt hebben. Verander vervolgens vaste patronen, zo realiseer je je wellicht dat je zelf dus WEL invloed en controle hebt over situaties en je gedachten.

Staar je tevens niet blind op het werkveld, het is misschien lastig, maar er zijn mogelijkheden. We lopen door onze twijfels en onzekerheden juist vast. Draaien rond in cirkels omdat we geen keuzes maken. Denk met je hart en je verstand en maak die keuze! En ook al kom je er na verloop van tijd achter dat het niet de juiste keuze is. Geen probleem, dan maak je weer een nieuwe keuze en leer je hiervan.

Wat ik jullie wil meegeven is dat je niet hoeft vast te lopen in je keuzestress. Dat je door simpele kleine keuzes te maken innerlijke rust kunt ervaren. Vaste patronen omgooien of veranderen, en je hart volgen. En dan zul je zien dat jij na de zomer je geluk tegemoet gaat. En kom je er dan over een half jaar achter dat je weer in onrust leeft? Sta dan weer eens bewust stil bij je gevoel en maak een weloverwogen, nieuwe keuze en ga weer door!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: