Hugo HoP

About the author : Hoi, ik ben Hugo en ik ben student Klinische Neuropsychologie. Ik ben graag bezig mijzelf te ontwikkelen en steeds meer te leren over mijzelf. Dat is ook waarom ik meewerk aan dit project. Naast leren over mijzelf heb ik de nieuwsgierigheid om eigenlijk van alles te willen weten. Bedankt voor het lezen van mijn Blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Kansen vergroten op de arbeidsmarkt: Vrijwilligerswerk (deel 1)

Hugo, Solliciteren en profileren, Studeren, Toekomstperspectief, Uncategorized, Werken, Werkveld 1 Comment

“Het verhaal over mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk, deel 1.”

 

 

"Het verhaal over mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk, deel 1."
“Het verhaal over mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk, deel 1.”

Sinds ik met mijn master (klinische neuropsychologie) bezig ben, ben ik mij steeds meer aan het richten op het vergroten van mijn kansen op werk na mijn studie. Werken met een doelgroep waar je mogelijk later mee zal werken hoort daar natuurlijk ook bij. Ik zeg mogelijk, omdat ik nog niet helemaal zeker weet of ik de klinische kant op wil. Hoewel zo’n doelgroep niet heel strak omlijnd is (Ik zou met mensen met dementie, epilepsie of andere hersenaandoeningen kunnen werken) kun je je uiteraard wel oriënteren. Daarom, en omdat ik mensen helpen gewoon leuk en dankbaar vind, wilde ik vrijwilligerswerk gaan doen.

Mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk dat voor mij relevant, uitdagend en leuk is begon bij een advertentie op Blackboard; als vrijwilliger bij GGZ Rivierduinen in Leiden. Later vertelde Astrid (ook van dit project) mij over Stichting Mentorschap en dat leek me ook interessant en dus heb ik mij toen daar ook aangemeld; omdat ik bij Stichting Mentorschap heel snel kon langskomen had ik daar mijn eerste gesprek.

In het gesprek kwam naar voren dat ik graag met dementerende ouderen of mensen met hersenschade wilde werken, omdat die doelgroep relevant is voor mij en ik die zelf ook heel interessant vind. Ineke Sulkers, de coördinator van Stichting Mentorschap Rotterdam vertelde mij dat het heel goed mogelijk was om mij aan dit soort cliënten te koppelen, wat ik heel tof vind. Het lijkt mij echt een uitgelezen kans om zo meer ervaring op te doen met alle gedragskenmerken van mensen met neurologische aandoeningen, maar natuurlijk ben ik daar niet om aantekeningen te maken als psycholoog zijnde.

Wat je doet als mentor is de belangen behartigen van mensen die dat zelf niet kunnen door hun beperking. Het is, wanneer dat mogelijk is, in overleg met de cliënt en naar die persoon zijn levensovertuiging, maar over het algemeen zal jij in overleg met andere hulpverleners (bewindvoerders, artsen, psychologen) en familie (als ze daar contact mee hebben) de belangen behartigen van je cliënt. Dit komt er vooral op neer dat je er toezicht op houdt dat ze de juiste zorg krijgen. Het is ook extra relevant voor mijn ontwikkeling dat ik bij Stichting Mentorschap ook te maken krijg met hoe het er in de zorg aan toe gaat, zeker wat betreft mensen die een hoge mate van én soms ook meerdere beperkingen hebben. Tot slot ben je daar ook om je cliënten gezelschap/sociaal contact te bieden. Wat dit betreft is het dus vergelijkbaar met een maatjesproject. Het verschil is echter, dat je echt toespraak hebt in de zorg, en dus naast gezelschap écht iets voor iemand kunt betekenen.

Als je jezelf aanmeldt bij Stichting Mentorschap Rotterdam, zal je eerst een basiscursus volgen tot mentor. Daarbij zal je interactieve lezingen krijgen in een groep van ongeveer 10 man over alle aspecten die komen kijken bij het mentorschap: verstandelijke beperking, psychiatrie, ouderenmishandeling, juridische aspecten, beeldvorming (hoe draag je jezelf uit naar anderen) & onderhandelen en bewindvoering. Ik vond zelf dat de lezingen heel interessant en leerzaam zijn.

Ik raad stichting mentorschap zeker aan als een plek om vrijwilliger te worden. Er werken leuke, betrokken mensen, en de stof die je leert en de ervaring die je daar op kan doen zijn waardevol. Je kunt je aanmelden op hun site. Volgende keer heb ik het over mijn gesprek bij Rivierduinen over het vrijwilligerswerk daar en zal ik vertellen wat je daar kunt doen en waar ik uiteindelijk heb gekozen om vrijwilliger te worden.

 

Belangrijkste tip:

Als je op zoek gaat naar aanvulling voor je CV, zoals vrijwilligerswerk, zorg er dan voor dat het past bij je toekomstperspectief en het iets is waar je energie uit kunt halen. Op die manier zorg je er voor dat het leuk en nuttig is, en haal je er meer uit!

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Op de website van SPS-NIP staat ook een pagina over vrijwilligerswerk, met vacatures. Klik hier om de pagina te bezoeken.

Voor de website van LU Careerzone en het belang van vrijwilligerswerk, klik hier!

Ook op de website van de Universiteit Leiden staan vacatures voor vrijwilligerswerk. Klik hier om de pagina te bezoeken.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

1 Comment

  • Maurice on januari 5, 2016

    Duidelijk en informatief stuk!

    Zelf heb ik er nooit echt bij stilgestaan dat vrijwilligerswerk (relevant binnen je werkgebied) veel kan bijdragen aan je kansen op de arbeidsmarkt. De vorm van vrijwilligerswerk waar jij het over hebt lijkt mij mentaal best heavy, maar minstens net zo belonend en een goede aanvulling op je vaardigheden en ervaring.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: