Gastblogger HoP

About the author : Gastbloggers zijn studenten en afgestudeerden met een inspirerend verhaal. Zij vertellen over hun ervaringen, hun kansen, hun wensen, en hun doelen. Het schrijven van een gastblog is een leuke manier om jezelf online te profileren. Heb je interesse in het schrijven van een gastblog? Mail dan naar gastblog @humansofpsychology.nl

Joyce van der Wegen, pr-functionaris Landelijk Bestuur SPS-NIP: Wat een ervaring!

Gastblogger, Solliciteren en profileren, Studeren, Uncategorized No Comment

Wat een ervaring!

Foto HoP joyce

Als een vogelvlucht gingen er drie studiejaren voorbij. Ik weet nog goed dat ik aan mijn studie psychologie begon. Blij dat ik eindelijk een keuze had kunnen maken en al hopend dat ik een studie had gevonden die ook echt bij mij paste. Ik wilde leren over het gedrag van de mens. Wat drijft de mens? Hoe verklaar je ons gedrag? Mijn studie psychologie kwam met antwoorden op deze vragen. Of de studie psychologie bij mijn interesses paste en dus een goede keuze was, heeft mij nooit aan het twijfelen gebracht.


Aan het einde van mijn bachelor ontstonden er echter andere twijfels. Dat ik een juiste studiekeuze had gemaakt was duidelijk, maar welke masterrichting binnen de psychologie mij het leukst leek, dat vond ik lastig. Elke richting binnen de psychologie had wat mij betreft iets interessants en leerzaam. Wat nou als ik de verkeerde keuze zou maken?

Verder had ik het gevoel dat ik na drie jaar alleen vooruitgang had geboekt in kennis en niet in praktische vaardigheden. Natuurlijk, ik kon vertellen wat het experiment van Milgram inhield en wist dat ‘exposure’ de beste manier is om fobieën te behandelen. Maar ik had niet geleerd hoe ik bijvoorbeeld leiding moest geven of wat  een effectieve manier van communiceren met collega’s was. Mijn studie had me tot nu toe alleen op theoretisch gebied verrijkt. In mijn ogen was er nog een groot gat tussen mezelf als bachelorstudent en een werkzame psycholoog. Daarbij wist ik niet zeker of masteropleiding genoeg was om dit gat op te vullen: ik wilde praktische ervaring op doen die ik niet in mijn studie zou leren.

Nu, één jaar later is mijn masterkeuze gemaakt en is dit spreekwoordelijke gat tussen studeren en werken verkleind. Vorig jaar besloot ik een uitdaging aan te gaan: ik stuurde een sollicitatie op voor een functie binnen het Landelijk Bestuur van SPS-NIP. Een bestuursjaar had me altijd al geboeid en leek me een gepaste uitdaging: ik wilde mezelf verder ontwikkelen, ontdekken welke richting ik op wilde en mijn krachten en verbeterpunten exploreren. Al snel bleek dat ik juist door deze stap te zetten een goede keuze had gemaakt. Ik ging een leerzaam jaar tegemoet waarin ik beter leerde communiceren, leiding geven, beargumenteren, verantwoordelijkheid te dragen en professionele vaardigheden ontwikkelde. Ik stuurde ander studenten aan, waardoor ik bijvoorbeeld leerde wat de beste manier van motiveren was. Contact met externen werd steeds makkelijker en ik ondervond hoe je het beste een deal kon sluiten. Tenslotte leerde ik ontzettend veel mensen kennen. Ik kwam heel veel in contact met personen uit het werkveld, waardoor ik vooruitgang boekte in het onderhouden van professioneel contact maar tegelijkertijd ook meer leerde over het werkveld.

Vandaag, één jaar later maakte ik tijdens een Experience your Future activiteit van SPS-NIP gebruik van de aanwezige loopbaancoach. Zij gebruikte een duidelijke leidraad in haar loopbaanadvies: word actief! In jouw universitaire opleiding leer je al wetenschap bedrijven: keuzes baseer je niet op aannames maar op feiten. Denk je dat jij een bepaalde richting binnen de psychologie leuk vindt? Bezoek een lezing of workshop binnen dit onderwerp of ga in gesprek met iemand die al binnen deze richting werkt. Maak keuzes door alvast uit te proberen en kijk vervolgens of dit ook bij jou past. In mijn geval was dit het starten van een bestuursjaar en te ontdekken of deze werkzaamheden bij mij paste. Met haar advies was ik dus zelf eigenlijk al een jaar eerder gestart en dit had mijn keuze inderdaad makkelijker gemaakt. Zeker nu bekend is geworden dat de arbeidsmarkt voor startende psychologen niet altijd even makkelijk is, is het nog belangrijker geworden om in jouw studietijd al ervaring op te doen. Door je blikveld naast de collegebanken te verruimen, werk jij automatisch aan je toekomst!

Nu, één jaar later kan ik zeggen: wat een ervaring! Niet alleen alle professionele ervaring die ik heb opgedaan, maar ook een ervaring door het avontuur wat ik heb beleefd.

 

Momenteel staan er allerlei functies open bij het landelijk bestuur van SPS-NIP. De sluitingsdatum van de vacatures is 12-12-16. Klik hier voor meer informatie!

 

Zou jij net als Joyce ook een gastblog willen schrijven? Wij van Humans of Psychology zijn nog op zoek naar gastbloggers die iets willen vertellen over hun loopbaan, ervaringen en reis van psychologiestudent naar psycholoog. Stuur een mail naar gastblog@humansofpsychology waarin je kort vertelt wie je bent, wat je doet en wat jij met anderen zou willen delen. Mogelijk nodigen wij jou dan uit voor een gastblog. We kijken uit naar je reactie!

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: