Manon HoP

About the author : Mijn naam is Manon en ik studeer Child and Adolescent Psychology. Via dit project ga ik me verdiepen in de mogelijkheden om met deze opleiding trainer te worden. Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

Jouw rol als psycholoog: wat is die eigenlijk?

Manon, Toekomstperspectief, Werken, Werkveld No Comment

“Vanuit mijn omgeving krijg ik regelmatig de vraag of ik bepaalde dingen met mijn kennis over psychologie kan verklaren. Van ‘Ik ken een gezin waar de kinderen altijd ruzie hebben. Hoe komt dat nou?’ tot ‘Leg me eens uit waarom sommige mensen altijd negatief zijn’ en ‘Als ik problemen heb, kom ik wel naar jou toe!’, inmiddels heb ik alles wel een keer voorbij horen komen. En op zulke vragen heb ik zelden een goed antwoord…”

Over de rol van de psycholoog.

2017-01-05

Vanuit mijn omgeving krijg ik regelmatig de vraag of ik bepaalde dingen met mijn kennis over psychologie kan verklaren. Van ‘Ik ken een gezin waar de kinderen altijd ruzie hebben. Hoe komt dat nou?’ tot ‘Leg me eens uit waarom sommige mensen altijd negatief zijn’ en ‘Als ik problemen heb, kom ik wel naar jou toe!’, inmiddels heb ik alles wel een keer voorbij horen komen. En op zulke vragen heb ik zelden een goed antwoord…

Nu zijn de eerste twee voorbeelden natuurlijk heel algemene vragen die zo één-twee-drie niet te beantwoorden zijn – er is natuurlijk veel meer achtergrondinformatie nodig om met een plausibel antwoord te komen – maar het verbaast me dat niet-psychologen vaak hoge verwachtingen van ‘ons’ hebben en lijken te verwachten dat wij voor alle problemen een oplossing hebben. ‘Ik kom wel naar jou als ik problemen heb!’… Moet ik daar dan een oplossing voor bedenken? Is dat eigenlijk wel de taak van een psycholoog?

Niet alleen leken op het gebied van de psychologie nemen regelmatig aan dat wij op alles het antwoord (moeten) weten, ook psychologen in spe heb ik deze visie weleens horen verkondigen. Zo vertelde iemand eens dolenthousiast hoe snel hij oplossingen voor de problemen van anderen kon bedenken en hoe graag hij dat deed. Persoonlijk vraag ik me af of dat de juiste instelling is. Dit zou namelijk een enorme verantwoordelijkheid zijn: het is een flinke taak om de hele dag door oplossingen voor anderen te bedenken. En wat als jouw oplossing voor de ander niet werkt? Dan voelt dat misschien wel als persoonlijk falen.

Zelf denk ik dat je als psycholoog je cliënten kunt helpen en ondersteunen, maar dat het niet jouw taak is om andermans problemen daadwerkelijk op te lossen. Sterker nog, ik betwijfel of dat zelfs mogelijk is. Daarnaast ben ik van mening dat de oplossing van menig probleem binnen de cliënt te vinden is en dan ook vanuit hem- of haarzelf moet komen.

Het is wel duidelijk dat over deze kwestie de meningen sterk uiteenlopen; wat vind jij? Is het de taak van een psycholoog om de problemen van anderen op te lossen, of zie je dit anders? Laat het vooral weten in de reacties!

Bron afbeelding: https://www.psycholoogopafstand.nl/proximity/

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: