Michellec HoP

About the author : Hi, mijn naam is Michelle en ik ben psychologe en coach in mijn eigen praktijk. Ik heb affiniteit met klinische en arbeid- en gezondheidpsychologie. Maar tevens liggen mijn interesses ook in de yoga, mindfulness, positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie. Mijn doel is mensen te motiveren en inspireren en hoop dan ook jullie mijn blogs leuk vinden. Bedankt voor het lezen van mijn blog en ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, dus laat vooral een reactie achter of klik op het duimpje voor een like!

De balans opmaken: ondernemen is een vak apart

Michelle C, Profileren, Werken, Werkveld No Comment

Als ik kritisch naar mezelf kijk, heb ik ook diverse zijwegen genomen voordat ik de beslissing nam om te gaan ondernemen. En realiseer ik me soms te weinig dat ik pas 28 jaar ben, en dat fouten maken bij het leven hoort. In principe ben ik al een aantal malen goed ‘op mijn bek’ gegaan en heb ik een spiegel voorgehouden gekregen. Maar dat heeft er ook voor gezorgd dat ik sterker ben geworden en bewustere keuzes ben gaan maken.

Zoals sommigen van jullie weten heb ik een eigen psychologiepraktijk sinds september van 2016. Nu heb ik in het verleden voor HoP al geschreven over waarom ik bepaalde keuzes heb genomen. En hoe ik me heb gevormd tot de persoon en psycholoog die ik nu ben. Zie de blogs hier en hier. Momenteel zijn we wederom een paar maandjes verder en vallen me een aantal dingen op. Dit zou ik graag met jullie willen delen, want wie weet steken jullie er iets van op! Warning: er komt veel zelfreflectie in voor…

The beginning

In september vorig jaar werd mijn website gelanceerd en ik had als streefdatum om ‘echt’ aan de slag te gaan in oktober 2016. Halverwege september had ik echter al mijn eerste twee ‘echte’ cliënten! In het begin zat ik echt in een adrenalinerush en kon het me allemaal niet gauw genoeg gaan. Als mensen aan me vroegen hoe het ging zei ik standaard “super goed, lekker bezig”. En dat was ook zo. Maar ik was niet alleen bezig met mijn cliënten, nee bij ondernemen komt veel meer kijken. Ik was in het begin namelijk ook veel bezig met verzekeringen regelen, huisartsen bezoeken, mijn website up-to-date houden en zorgen voor marketing en promotie van mijn praktijk. En in november kwam dan ook een low-point. Ik had in mezelf geïnvesteerd en had ook een aantal cliënten, maar ‘ineens’ had ik twee zeer rustige weken, en de paniek sloeg toe….

“If plan A doesn’t work, remember the Alphabet has 25 more letters, stay cool..”

De stress sloeg op meerdere vlakken toe. Ik vond dat ik te weinig nieuwe aanmeldingen had, ik had het idee dat huisartsen me niet zagen staan en ik kreeg het financieel benauwd. En stresskip als ik ben, ging ik daardoor ook denken, misschien moet ik er maar mee kappen. Gelukkig heb ik thuis nog een ondernemer zitten en heeft hij me weer even met beide benen op de grond gezet. Ik moest maar eens stil gaan staan bij alles wat ik al bereikt had, in plaats van doemscenario’s te bedenken voor de toekomst. En ja, dat was mijn ‘aha’-moment. Ik heb bij mijn HoP-collega’s de spanning en stress van het vinden van een juiste stage- of werkplek ook voorbij zien komen, maar ook gezien dat het uiteindelijk allemaal goed kwam.

Als ik kritisch naar mezelf kijk, heb ik ook diverse zijwegen genomen voordat ik de beslissing nam om te gaan ondernemen. En realiseer ik me soms te weinig dat ik pas 28 jaar ben, en dat fouten maken bij het leven hoort. In principe ben ik al een aantal malen goed ‘op mijn bek’ gegaan en heb ik een spiegel voorgehouden gekregen. Maar dat heeft er ook voor gezorgd dat ik sterker ben geworden en bewustere keuzes ben gaan maken. Met name keuzes waar ik zelf gelukkig van wordt, in plaats maar te doen wat mijn omgeving van me verwacht.

Keuzes maken, trip down memory lane

Ik heb bijvoorbeeld eerst twee jaar Rechten gestudeerd voordat ik begon aan Psychologie. Ik was namelijk op het vwo echt niet zo veel bezig met wat ik later wilde worden, toen ik 6 jaar oud was wilde ik zelfs dierenarts worden! Vervolgens bij Psychologie heb ik echt niet alleen maar tienen gehaald. Maar ik heb wel veel geleerd van mijn studie, voornamelijk van de keuzes die ik ernaast heb genomen. Namelijk een jaar bestuur SPS NIP Maastricht, een minor Geestelijke Gezondheidskunde, en een rijk sociaal leven. Vervolgens ben ik mezelf keihard tegengekomen op mijn stageplek. Ik realiseerde dat wat ik allemaal had geleerd, veel verschilde met de praktijk. Ik werd op mijn stage in het diepe gegooid, en werd geconfronteerd met mijn valkuilen. Lees: perfectionisme, me snel persoonlijk aangevallen voelen en grenzen stellen werd ook een dingetje…

Ik heb twee banen gehad, totaal verschillend, voordat ik ging nadenken over mijn ‘Droombaan’. En o ja, ik heb me ook nog eens blindgestaard op die titel GZ-psycholoog (lees: ongeveer 200 sollicitatiebrieven)… In mijn ogen als student was het namelijk DE richting waar je op moest: klinische psychologie en de GZ-opleiding. Wat een opluchting toen ik erachter kwam dat niet iedereen GZ-psycholoog was. Dat je een eigen praktijk kunt oprichten zonder BIG-registratie.

Dreams can definitely come true!

Doordat ik in mijn zoektocht en ervaring in het werkveld tegenslag na tegenslag terug tegenkwam ben ik gaan nadenken over wie ik wilde zijn als psycholoog. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook tal van positieve momenten gehad hoor! Bijvoorbeeld de mensen die ik heb leren kennen, inspirerende begeleiders en leidinggevenden, ziektebeelden gezien waar ik veel van geleerd heb, en de persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt, wauw!

In plaats van die BIG-registratie heb ik er daarom voor gekozen post-masteropleidingen te gaan volgen die ik zelf heel leuk vond en daarnaast waar ik de effectiviteit van in de praktijk zie. Zoals cognitieve gedragstherapie, mindfulness, psychodrama en positieve psychologie. In mijn ogen is dat namelijk het belangrijkste, je passie volgen. In de studiebanken van de universiteit wordt de nadruk erg gelegd op klinische psychologie, BIG-registraties en GGZ-instellingen. Maar is het nou juist niet leuk om te doen wat JIJ zelf wilt?

De lol van ondernemen

En toen werd het tijd voor mijn businessplan. Ik ben vanuit mezelf zeer druk, aanwezig en enthousiast. En dit blijkt ook mijn kracht. Mijn valkuilen zijn dat ik me dingen zeer persoonlijk aantrek en dingen graag zo snel mogelijk gerealiseerd zie hebben. En o ja, doemdenken… Maar desalniettemin zie ik de toekomst rooskleurig. Ik heb een eigen praktijk binnen Amsterdam als (basis)psycholoog en heb me gevoegd bij een zorginstelling. Daarnaast kan ik mensen motiveren door het geven van lezingen en workshops. Ik heb nog veel meer ambities, en ga over een half jaar wederom de balans opmaken om te zien of er al een ambitie kan worden gerealiseerd. De afgelopen maanden heb ik meer over mezelf en het werkveld geleerd dan tijdens al mijn studie- en werkervaringsjaren bij elkaar.

Voor studenten en psychologen in het werkveld wil ik daarom ook adviseren om eens vaker de balans op te maken. Staar je niet blind op wat er van je verwacht wordt, maar blink juist uit in datgene wat jou uniek maakt. Sta ook eens wat vaker stil bij wat je allemaal al bereikt hebt in je leven (ook buiten studie en werk) en realiseer je dat er nog een hele toekomst voor je in het verschiet ligt!

Ondernemen niet altijd makkelijk

Zelf vind ik ondernemen een vak apart. Het geeft aan de ene kant veel vrijheid en zorgt ervoor dat ik mijn ambities en passies kan naleven. Ook heb ik zelf niet meer het gevoel dat ik ‘werk’, ondanks dat ik nu wekelijks meer uren maak dan een fulltime loondienstfunctie. Aan de andere kant brengt ondernemen veel risico’s met zich mee, dien je om te kunnen gaan met pieken en dalen en dien je van alle gevaren op de hoogte te zijn. Ik maak wekelijks de balans op, ben wekelijks bezig met mijn financiën, administratieve taken en denk continu al twee stappen vooruit. In het begin zit vakantie er dan ook niet in, maar als ik dan zie waar mijn kantoor ligt en dat ik dagelijks bezig ben met mensen verder helpen in hun leven, dan gloeit mijn hart van binnen.

Op mezelf reflecterend ben ik best trots. Je leest hierin terug dat het niet erg is om verschillende keuzes te maken binnen jouw range van psychologie. Ervaring, ongeacht in welke categorie, is op zichzelf al een leermoment. Ondernemen is mijn passie, maar hoeft niet die van jou te zijn. 

Ben je student of al aan het werk als psycholoog, neem dan eens maandelijks 15 minuten de tijd om jouw eigen balans op te maken. Ben je nog wel tevreden met de keuzes die je hebt gemaakt? Realiseer je dat jij je eigen toekomst in handen hebt. Ondernemen is fantastisch, maar uitblinken als PhD-student of AO-psycholoog of zelfs als student is ook oké, zolang je maar je eigen ‘droom’ in je achterhoofd hebt.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: