Eva HoP

Hoe netwerken echt werkt

Netwerken, Uncategorized No Comment

“Al tijdens mijn studie voelde ik een enorme irritatie opborrelen bij het woord ‘netwerken’. Bij ieder carrière-evenement werd het weer gezegd: om een baan te krijgen, moest en zou je gaan netwerken. Natuurlijk wilde ik mijn kans op werk zo groot mogelijk maken, en probeerde ik dit advies op te volgen. “

“Netwerken, het is net werken?!”

2017, 02, 02

Netwerkborrels

Ik ging braaf naar de georganiseerde ‘netwerkborrels’ en zag hoe anderen gretig een visitekaartje probeerden te bemachtigen. Het dieptepunt kwam toen ik bij een netwerkborrel was waar mijn medestudenten zich als hyena’s op de spreker uit het klinische veld wierpen. De visitekaartjes waren op, en veel mensen dropen teleurgesteld af door de boodschap van de spreker: er zijn bij ons geen stageplaatsen, en al helemaal geen werkplekken te krijgen. Is dit nu het veelgeprezen netwerken, de weg naar stage en baan?
 

Werkt het?

Nu ik zelf aan het werk ben weet ik het antwoord: nee, natuurlijk niet. Netwerken betekent: zorg dat je veel mensen kent, laat altijd zien waar je goed in bent. Een ‘netwerk’ zit soms in een klein hoekje; het kan je voormalig stagebegeleider zijn die weet dat er een baan vrijkomt. Netwerken betekent niet: zorg dat je collectie van ontvangen visitekaartjes zo groot mogelijk wordt. En alsjeblieft: ga niet opzichtig staan slijmen bij mensen. Het is duidelijk dat je wat van ze wilt, en dit is niet de manier om dat voor elkaar te krijgen. Netwerken betekent juist ook je best doen tijdens je studie, en bij je bijbanen. Wees geïnteresseerd in wat anderen doen en vraag ernaar, zonder jezelf meteen aan te bieden. Want heel eerlijk: ik heb mijn eerste echte baan te danken aan mijn netwerk. Niet omdat ik actief probeerde mezelf in de kijker te spelen, maar per ongeluk. Netwerken gaat vanzelf, je hoeft er niet je best voor te doen. Als je te veel je best doet, schiet je juist je doel voorbij.
 
Heb jij wel eens een kans gehad vanuit jouw netwerk?
Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: