Pauline HoP

About the author : Leuk dat je mijn blog aan het lezen bent! Ik ben Pauline, eerstejaars research masterstudent en zoekend naar mijn plek in de wereld van de wetenschap. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond: Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

Hoe een goede planning mij helpt om mijn doelen te bereiken

Pauline, Studeren, zelfzorg No Comment

Onthoud uit deze hele blog één ding: een goede planning geeft rust in je hoofd en daarom betere resultaten. Neem even de moeite om een planning te maken en chaos verandert in structuur, structuur in actie, en actie in succes.

Plannen. De één vindt het heerlijk, de ander gruwelt ervan. Feit blijft dat plannen heel belangrijk is als je je doelen wilt bereiken en overzicht wilt bewaren over de te nemen stappen. Het halen van je scriptie of studie is zo’n doel, maar ook persoonlijke doelen lopen vaak langer en vereisen planning. In deze blog vertel ik hoe je het maken van een planning kunt aanpakken en hoe een planning je ook echt gaat helpen om je doelen te bereiken.

2017-06-03

 

 

Plannen is altijd al mijn ding geweest. Weektaken op de basisschool vond ik heerlijk: heel de week zelf bepalen wat je wanneer ging doen, als het op vrijdagmiddag maar af was. En nog steeds plan ik graag en veel. Soms een beetje te veel, waardoor er overal lijstjes en losse schema’s rondslingeren. Wat dan weer niet echt overzichtelijk is. Toch wil ik je uit deze hele blog één ding meegeven: een goede planning geeft rust in je hoofd en daarom betere resultaten. Neem even de moeite om een planning te maken en chaos verandert in structuur, structuur in actie, en actie in succes.

 

 

Hoe plan je een lange-termijn project?

Momenteel ben ik bezig met mijn scriptie. Een project van een half jaar, zoals er waarschijnlijk nog veel projecten zullen komen. Zo’n beetje halverwege leek de deadline steeds dichterbij te komen, terwijl er nog heel veel werk gedaan moest worden. Ik denk dat die stress wel bekend is. Op zo’n moment maak ik een planning met een overzicht van alle weken die nog komen. Vervolgens komen eerst alle deadlines erin en schrijf ik aan de hand van die deadlines op wat er precies in welke week moet gebeuren. Van achteren naar voor.

Wat doe je de laatste week voor je einddeadline? Als het goed is finetunen, de referenties en spelling checken, dat soort dingen. Toch? Dus in die week komt finetunen, checks, etc. Wat doe je de voorlaatste week? Zorgen dat je scriptie een compleet verhaal is, dat de introductie- en discussiesectie op elkaar aansluiten etc. Dus dat schrijf je op in de voorlaatste week. Op die manier werk je helemaal terug naar de week waarin je je op dit moment bevindt, en weet je als het goed is wat vandáág prioriteit heeft. En dát ga je doen.

 

 

Een weekplanning

In plaats van voor heel veel weken, kun je dit natuurlijk ook voor één week en dan per dag doen. Zeker als je bijvoorbeeld een week met tentamens én deadlines hebt, terwijl je ook nog afspraken hebt staan. Het kan dan helpen om alles wat vaststaat met omlijnde kaders in een weekoverzicht te zetten en je overige taken te verdelen over de dagdelen die overblijven, bijvoorbeeld d.m.v. checkboxen. We weten allemaal dat dit zorgt voor een instant succesgevoel én motivatie!

 

 

Wees realistisch!

Wees hierin wel realistisch: als je ’s avonds niet goed kunt studeren, maar bijvoorbeeld wel lekker papers kunt tikken, plan het dan ook op die manier! Als het voor jou niet werkt om van-negen-tot-vijf in de UB te zitten, ga dan van 10:00-16:00u en van 21:00-23:00u. Dan heb je net zoveel uur gewerkt, maar hoefde je niet vroeg je bed uit, heb je ’s middags een terrasje kunnen pakken én met vrienden gegeten in het park. Pas je planning aan op hoe jij het productiefst en dus het meest tevreden bent.

 

 

Onthoud uit deze hele blog één ding: een goede planning geeft rust in je hoofd en daarom betere resultaten. Neem even de moeite om een planning te maken en chaos verandert in structuur, structuur in actie, en actie in succes.

Need help? Ik ga graag een keer met je zitten om te kijken hoe jij je planning op orde krijgt. Je kunt me bereiken op pauline@humansofpsychology.com.

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: