Manon HoP

About the author : Mijn naam is Manon en ik studeer Child and Adolescent Psychology. Via dit project ga ik me verdiepen in de mogelijkheden om met deze opleiding trainer te worden. Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik vind het fijn om te weten wat je van mijn blog vindt, laat dit dus vooral weten door een reactie achter te laten, of door op het duimpje te klikken!

‘Hoe gaat het met je?’ – wat antwoord jij?

Manon, Uncategorized No Comment

Toen ik mensen de waarheid vertelde – ‘Nou, eigenlijk niet zo’ – ontdekte ik iets. In plaats van dat anderen dit zagen als zeuren of klagen en ik me ongemakkelijk voelde, viel er een last van me af.

‘Hoe gaat het met je?’ is een vraag die we vaak automatisch stellen zodra we iemand zien, en het standaardantwoord is ‘Goed!’ Maar is dat wel altijd de waarheid?

14-02-2017

Tegenwoordig is deze vraag zo gewoon geworden dat we er niet eens meer bij stilstaan bij de betekenis, en ik denk dat we in de meeste gevallen niet eens écht informeren naar hoe het gaat. We verwachten dat het antwoord ‘Goed’ is, en als de vraag aan jou wordt gesteld voelt het ‘not done’ om een negatief antwoord te geven.

 

Tot voor kort was het ook mijn gewoonte om altijd te antwoorden dat alles prima gaat. Ik ben absoluut niet iemand die met haar problemen te koop loopt – integendeel zelfs – en mijn antwoord was steevast ‘Goed’, zelfs als dat eigenlijk niet waar was. De laatste tijd merkte ik dat ik dit antwoord niet uit mijn mond kon krijgen. Ik kon simpelweg niet meer doen alsof ik in orde was, terwijl het op allerlei gebieden helemaal niet goed ging.

 

En toen ik mensen de waarheid vertelde – ‘Nou, eigenlijk niet zo’ – ontdekte ik iets. In plaats van dat anderen dit zagen als zeuren of klagen en ik me ongemakkelijk voelde, viel er een last van me af.

 

Nu heb ik ervaren wat het me kan brengen om eerlijk te zijn: begrip, medeleven, en een heleboel knuffels. Mensen gingen met me meedenken om oplossingen voor praktische problemen te bedenken, en om ervoor te zorgen dat ik me iets beter voelde.

 

Hoewel ik het nog steeds lastig vind om te zeggen wat er in me omgaat, heb ik ontdekt dat het delen van mijn gedachten en gevoelens leidde tot veel meer dan ik had kunnen bedenken.

 

Als jij ook altijd ‘Goed’ antwoordt op de vraag hoe het met je gaat, hoop ik dat je ook eens wilt overwegen om eerlijk te zijn als dat niet het geval is en kijken wat dit je brengt.

En als jij degene bent die deze vraagt stelt: probeer eens écht te luisteren naar het antwoord…

 

 

Bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/arty_anton/4752418485/in/photostream/

Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: