Eva HoP

Help, ik moet kiezen!

Eva, Solliciteren en profileren, Toekomstperspectief, Werken No Comment
Het maken van keuzes: Het hele leven gaat over het maken van keuzes. Waar wil je wonen, wat wil je worden, wie wil je zijn? Gelukkig is er niet maar 1 juiste keuze. Ik vertel het studenten die naar me toe komen vaak: misschien zijn er wel 100 goede keuzes, maar je moet er toch 1 maken.

In deze blog vertel ik over het maken van keuzes. Zijn keuzes vaste gegevens? En bij wie kan ik terecht wanneer ik keuzestress ervaar?

13-4-2017

De illusie van de perfecte keuze

Michelle schreef er vorige week al een blog over: keuzestress. Wie herkent het niet? De gedachten: als ik maar het juiste kies, dan komt alles goed. Of: stel dat ik de verkeerde keuze maak, dan is alles verpest! Herkenbaar, dit zwart-witdenken? Zoals met zoveel dingen in het leven, bevinden keuzes en de uitkomst van jouw keuzes zich op een spectrum. Er zijn een aantal dingen die echt een slecht idee zijn, en misschien een paar hele goede, maar de meeste zijn gewoon ‘best prima’. Het is goed om je dit te realiseren. In het denken over keuzes kun je je makkelijk vastdenken. Het romantiseren van de andere keuze en het steeds somberder worden over je huidige situatie gaan hand in hand.

Keuzes zijn veranderlijk..

Welke master je kiest bepaalt niet de rest van je leven, je hebt zelf namelijk het roer in handen. Welke baan je nu hebt staat niet vast voor de rest van je leven. Als je nu ontevreden bent, kun je kiezen voor wat anders. Zelf begon ik aan Psychologie zonder heel goed te weten wat het precies inhield. Gelukkig bleek het een goede keuze te zijn. Naarmate ik verder kwam veranderde mijn interesses, van klinische psychologie naar onderwijs. Ook was ik breder geïnteresseerd dan alleen psychologie, en koos ik voor een minor en een master in Criminologie.    

Hulp bij het maken van keuzes

Wanneer je studeert, moet je steeds kiezen. Welke vakken kies ik? Welke minor, master, ga ik naar het buitenland… En wat ga ik dan daarna doen? Gelukkig hoef je je niet alleen door deze moeilijke keuzes te worstelen. Je hebt vast studiegenoten, vrienden, familie die je (on)gevraagd advies kunnen geven. Ook zijn er professionals op de universiteit aanwezig die je (meestal gratis) kunnen helpen bij het kiezen. De meeste universiteiten hebben een loopbaancentrum met workshops en individuele begeleiding. Je mag daar vaak nog tot een jaar na je afstuderen gebruik van maken. Handig, als je jezelf vast denkt en hulp kan gebruiken bij het structureren van je gedachten. Ik heb gebruik gemaakt van de loopbaanservices van de Erasmus Universiteit Rotterdam toen ik daar nog studeerde. Helaas zat daar niet iemand met een toverstaf om mij direct van al mijn twijfels af te helpen, maar het hielp om eens een ander geluid en een andere aanpak te horen.
Heeft jouw hogeschool of universiteit een loopbaancentrum? En heb je er wel eens gebruik van gemaakt? Laat het me weten in de comments!
Hoe vond je deze blog?

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like ons op facebook!

Zusterpagina van:

In het kort:

Humans of Psychology is in 2015 opgericht, voor en door psychologiestudenten, om ervaringen te delen en anderen te inspireren en te motiveren bij de reis naar het werkveld. Momenteel uit zowel studenten als afgestudeerden, binnen verschillende disciplines van psychologie. Door middel van (persoonlijke) blogs wordt een beeld geschetst over de mogelijkheden binnen het werkveld, en wordt toegewerkt naar een positief toekomstperspectief. Ook onderwerpen als profileren en netwerken komen aan bod.

Archief: